Meny
Matvandring på egen hand

I Östersund kan du äta på Sveriges mest hållbara krog och delikatessbutikerna dignar av lokala smakminnen att packa med sig hem. I vår stad är naturen nära, därför är det helt normalt att hoppa på en båt vid kajen och ta middagen på en ö i Storsjön efter en dags matshopping i staden.

 

Starta din smakupplevelse på Turistbyrån, här får du tips och karta för att hitta runt i Östersund. Passa på att handla hos Lilla Saluhallen som saluför lokala delikatesser.  Grändens Deli hittar du ett stenkast därifrån, om du är sugen på mer delikatesser eller ett glas gott vin eller öl. Fortsätt smakvandringen genom staden, ta gärna en avstickare nedför Hamngatan om du är nyfiken på jämtländsk konst. Svenssons ramaffär tillhandahåller färgsprakande verk av länets stolthet, en av Sveriges mest erkände naivister, Primus Mortimer Pettersson.

Vid hamnen finner du Storsjöhyttan som bland annat tillverkar en egen serie dryckesglas, Jämtlandsservisen.

På gågatan, Prästgatan, möts du av doften av nymalt kaffe från Telo Gott, stans äldsta konfektyrbutik. På vägen mot Ost & Vilt rekommenderar vi ett stopp på Gaupa. En butik som saluför allt från hemstickade strumpor till maffiga fälltäcken.  Är du till och med hungrig så titta in på Jaktstugan, här serveras stans maffigaste räkmacka med handskalade räkor. Här finns goda alternativ för dem som vill undvika gluten, laktos, mjölk eller socker. Mycket är ekologiskt och närproducerat.

Vid Clarion Hotel Grand ligger Ost & Vilt, en delikatessbutik där björnkorven och renhjärta samsas i diskarna.

Slink in på Clarions lobbybar på andra sidan gatan. Ett glas champagne före middagen svalkar gott efter din smakvandrig. Kitchen & Table, by Marcus Samuelsson, huserar på Clarion. Här kan du äta långfrukost, brunch om lördagarna eller samlas vid ett communitytable för en spännande middag.

Förmodligen blev du nyfiken på den trevliga uteserveringen på torget du just gick förbi. Det är Restaurang Winstons sommarfilial Sail. Under vackra sommardagar hissar Sail bokstavligen segel på stadens stora torg, här serveras vällagad mat och utvalda drycker. Samma krögare driver även Verkö slott, som ligger mitt ute i Storsjön, hit tar du dig enkelt med båt. Förutom att njuta mat och dryck på slottet kan du bada bastu, badtunna eller hoppa rakt ut i det stora blå.

Alldeles utanför staden välkomnar det jämtländska lantlivet. På Rödön finns ett av sommarens mest populära utflyktsmål, Byhuset. Här presenteras modern avskalad form i en gammal miljö. Sommarkaféet serverar gott fika och lätta rätter. Varje sommar bjuds konstutställningar och i formbutiken finns riktiga godbitar, bland annat gårdens egen keramikserie Matro samt dammode från erkända svenska designers.

Tivars gårdsmejeri på Norderön är en pärla som ligger bara ett par simtag från Verkö slott. Här kan du smaka gårdens egna ostar, kombinerade med speciellt utvalda viner. Serveringen ligger alldeles vid Storsjöns strand med utsikt över Storsjöflaket och Oviksfjällen. Det är inte ovanligt att gästerna sparkar av sig skorna och avnjuter osttallriken med fötterna i vattenbrynet

Väl tillbaka i Östersund har du ett riktigt spännande matmöte som inte får missas, stadens mest prisade krog, Jazzköket. Ett kök med bageri, en matsal, ett vardagsrum med scen och en gårdsservering plus lagerbar är det hyllade konceptet som blivit stadens gastronomiska fixstjärna. Krogen har av White Guide fått utmärkelsen ”Sveriges hjärtekrog 2015”. Ekologi och hållbarhet går hand i hand med kreativitet, matglädje och nära relationer med bönder, jägare och producenter. På innergården gräddas ljuvliga surdegspizzor i vedugnen under ljumma sommarkvällar i en atmosfär  som är som ett rus av matglädje och livskraft.

Smaklig resa!

 

Tina Stafrén