In English »

10 decembertips i Östersund

Julfirande för hela familjen, julklappar som passar alla och storstilade nyårsevenemang. Dessutom folkfest när världens bästa skidåkare samlas och tävlar om viktiga världscuppoäng. Julmånaden i Östersund är minst sagt fullmatad, här är tio händelser du inte vill missa.

Promenad genom stan

Julvandring

Häng med på en guidad julvandring för både stora och små. Få berättat varför vi firar jul och hur det egentligen gick till när Jenny Nyström började teckna tomtar. Julvandringarna hålls i centrala Östersund kvällarna 14 och 17 december. En mer dramatiserad variant erbjuds på Jamtli den 16 december, där besökarna får möta herdar, änglasång, stjärntydare och ett nyfött barn. Men redan 6 december håller Jamtli kvällsöppet för dig som är nyfiken på jultraditioner genom tiderna.

Julvandra med guide

Dramatiserade julberättelser på Jamtli

Jultraditioner genom tiderna

Besökare på julmarknad på Jamtli

Klappat och klart

Har du också julklappsbekymmer? Ta en tur till någon av alla de julmarknader som hålls i och utanför Östersund i december. På Julen i Östersund hittar du alla samlade på ett och samma ställe. Dessutom kan du besöka Tomtenatta den 21 december, då väntar tomteparad för barn och många av stans butiker håller öppet till 20.00. Vill du hellre hitta något hantverk eller återbrukat kan du kolla in länkarna: Hantverk och Återbruksbutiker

Fortfarande svårt med julklappar? Vi vet! Du kan alltid skaffa ett Citykort så får mottagaren själv välja. Det hittar du här: Citykortet presentkort

En smak av jul

Börja dagen med en mysig julfrukost eller samla vännerna eller kollegorna vid något av alla julbord som erbjuds i Östersund. Stan fullkomligt myllrar av möjligheter för dig som vill få en smak av jul under hela december.

 

Under rubriken Julens smaker på Julen i Östersund har vi listat alla alternativ.

Julens musikunderhållning

Kom i rätt julstämning med någon av alla konserter som hålls i december. Här kan du välja bland Ann-Lottas jul och Stjärnenätter med Sofia Karlsson och Martin Hederos. Julkonsert med Bröderna Rongedal och julkonsert med Cantilenakören.

För dig som vill kombinera julbord och musik rekommenderar vi att du riktar in dig på Patriks Combo och Ruby Galore på Gamla Teatern.

Fler förslag på Musik & Konserter hittar du här!

Längd i världsklass

Ingen i länet har väl missat att vintern kom extra tidigt i år. I Östersund med omnejd finns uppåt nio mil preparerade längdspår i varierade längder och svårighetsgrader att välja bland: motions-, elljus- och tävlingsspår. De sistnämnda spåren är just nu reserverade för världscuptävlingar, men välkomnar tillbaka allmänheten från den 10 december. Spåren vid Spikbodarna, som mäter mellan 2,5 och 13,5 kilometer, är en favorit för många, liksom spåren vid Svartsjöarna, Löfsåsen och Fursteli.

Längdskidåkning i Östersund hittar du alla tips.

#Vinterljus

Inför julen har Destination Östersund och Jämtkraft uppdaterat staden med nytt ljus och nya dekorationer. Årets upplaga av vinterdekorationerna kommer i form av alltifrån ljusslingor i träden till mer överraskande inslag – och detta med en energieffektiv belysning. Håll också koll på #VinterLjus, en lysande konstvandring som riktar skenet mot alla fina målningar i stadsbilden. Frågan är om Östersund någonsin har känts så tryggt och mysigt vintertid?

Välkommen in till staden så får du se.

Kampen om världscuppoängen

Det är högsäsong för våra skidande hjältar – och alla som hejar fram dem. Världscupen i skidskytte pågår fram till den 3 december och helgen därpå, närmare bestämt 9-10 december, tävlar världens bästa längdåkare om världscuppoäng på Östersunds skidstadion. På lördagen är det klassisk sprint och på söndagen fristil. Delta i folkfesten där vi hejar fram hemmaåkare som Ebba Andersson, Emma Ribom, Moa Ilar och Frida Karlsson.

Allt om världscupen & biljetter

Konstnärlig frihet

Det finns gott om konst att vila ögonen på i Östersund i december. Miriam Parkmans palett på galleri Lux, Östersunds kollektiva grafikverkstad på Ahlbergshallen, en utställning om tvångsförflyttningar på Gaaltije och Mats Hermanssons ”Presenningsikoner” i Stora kyrkan. Eller varför inte gå på Konstpaus på Jamtli, där du kan kombinera en titt på utställningen Såsom i en spegel med en sopplunch?

Varva ner i julstressen

Koppla bort juljäkten med ett yogapass på Frösö Park Hotel.

Här kan du ta en paus från kontoret med lunchyoga på torsdagar och starta helgdagarna med morgonyoga på lördagar och söndagar. Inga förkunskaper krävs och utrustning finns att låna. Namaste.

Gott nytt år!

Vill du runda av 2023 och fira in det nya året på bästa sätt?

Det kan du bland annat göra på NÒR Östersund, där det erbjuds en femrätters middag med smaker från Jämtland och södra Europa. Eller restaurang Bua där det serveras  en avsmakningsmeny på tio serveringar med bland annat skaldjur & champagne, lokalt kött och dessertfavoriter.  Den som vill fira ett raketfritt nyår med människans bästa vän, hunden, kan boka in en nyårsmiddag på Frösö Park Hotel, som ligger inom Åre Östersund flygplats fyrverkerifria zon.