In English »

10 majtips i Östersund

Våren är här och flera traditionella och uppskattade aktiviteter återkommer till vår stad. Vad sägs om Springmeet, vårmarknad på Jamtli eller kvartersfest? För dig som vill testa något nytt finns också en hel del att välja på. Törs du ge dig upp på scenen och prova standup, är du sugen på att tillverka egen ost eller kasta dig utför branta backar på cykel?

Här är våra 10 bästa tips för maj. Fler fina tips hittar du i vår evenemangskalender.

Kvartersfesten du inte vill missa

25 maj på stan

Kvartersfesten Färgstänk innehåller en kväll full av härliga aktiviteter som firar in våren. Den 25 maj klockan 18 till 20 kan du uppleva livemusik på Stjärntorget, DJ på Stortorget, konstvandring och invigning av konstnärerna ”Sceb” och ”Ollios” färgglada väggmålning. Shoppa i de kvällsöppna butikerna, delta i graffiti-workshop eller hitta nya vänner genom quiz och mingelbingo på Östersund included After Work på Clarion Hotel Grand.

Här hittar du all info om Färgstänk – Kvartersfesten

Entusiastfordon och underhållning på Springmeet

20 maj, Optands Flygfält

Springmeet bjuder för 24:e året på underhållning i olika former, bilutställning, motormarknad och servering. Du som har ett entusiastfordon får chansen att visa upp det och vinna priser i många olika klasser. Besökare utan eget entusiastfordon kan se fram emot att strosa runt på Optands Flygfält, beskåda bilutställningen och rösta på det fordon du tycker mest om.

Konst i alla former

Besök Daniel Nilssons fotoutställning ”Hemmakontor” som skildrar människans uppfinningsrikedom under en dramatisk period i modern tid. Utställningen går att besöka kostnadsfritt på LUX fram till 6 maj. Inspireras av länets konstnärer, slöjdare och konsthantverkare när de öppnar sina ateljéer och verkstäder för allmänheten under Kul Tur den 6 och 7 maj. Missa inte heller Härke Konstcentrums stora satsning START där 48 konstnärer ställer ut i Exercishallen under de första två veckorna i maj.

Humor, galenskap och andra föreställningar

Låt skrattet bubbla den 5 maj när ståuppkomikern Fredrik Andersson tänjer på humorgränserna eller den 6 maj när Henrik Nyblom och Magnus Betnér bjuder in till galenskap och satir i showen Puss och Kram. Njut av sång- och dansföreställningen Zå Mycket Bättre den 8 maj med Ett Himla Liv eller lyssna till Eva Röse när hon reciterar Hjalmar Gullbergs Förklädd Gud den 13 och 14 maj.

Asiatiska smaker på ny restaurang

Krogen Astrid är en nyöppnad asiatiskt inspirerad restaurang i centrala Östersund. Vad sägs om avokadotartar med rökt majo, tomat och ponzu, kingfich med tryffeldressing och krispigt ris eller drottningmusslor med sojasmör och jalapeno? Som dessert kan du bland annat njuta av karamellpopcorn med vaniljglass, misocookie, banankräm och misokaramell.

 

Vårmarknad på Jamtli och morsdagstårtor i Tandsbyn

Planera in en festlig och inspirerande helg på Jamtli när årets vårmarknad äger rum den 20 och 21 maj. Vårmarknaden på Jamtli är fylld av skickliga hantverkare, workshops, odling, friluftsliv och lek. Det bjuds på musik, roliga aktiviteter, kurser och inspiration till trädgården eller hemmet. Besök djuren och missa inte det populära get-racet eller get-agilityn. Den 28 maj kan du se fram emot trädgårdsmarknad och morsdagscafé på Tandsbyns bygdegård. Åk dit för att handla allt som hör till trädgård eller för att smaka de goda morsdagtårtorna.

Lär dig om ost, vin och standup

Prova på att göra ost med Osterian af Jemtland, 3 maj eller 17 maj. Förutom chansen att delta i osttillverkningen bjuds det även på ostbuffé och du får ta med dig ost hem. Är du nyfiken på vin? Lär dig allt om hur mousserande vin tillverkas enligt champagnemetoden. Den 9 maj blir det en riktig helkväll med mingel, guidad tur i SAV-fabriken, middag och vinprovning på Norra station. Eller varför inte testa hur det känns att få andra att skratta från scen? Jamtland standup bjuder in till kostnadsfri workshop den 31 maj i Gamla Tingshuset.

Publik

Full fart på travbanan och fotbollsplanen

Trav eller lunch? Här behöver du inte välja utan du kan avnjuta en god lunch från Spiltas Restaurang samtidigt som du ser loppen live på Östersundstravet. För dig som är intresserad av lunchtravstävlingar kan du välja mellan 5 maj och 29 maj. Passar det bättre kvällstid? Då är det kvällstrav den 16 maj. Missa inte heller spänningen när ÖFK spelar hemmamatcher. Den 6 maj möter de Jönköpings södra och den 28 maj spelar de mot Utsiktens BK.

Löpning på Andersön

Spring in våren för alla åldrar

Den 13 maj arrangeras Knatteknatet i Badhusparken – där alla barn födda mellan 2012 och 2020 är välkomna. Vi kan även tipsa om det 11 kilometer långa loppet Andersön runt den 21 maj – en dag fylld av glädje, energi och motion. Ett kortare lopp är Color Fun Run som du antingen kan springa individuellt eller i en stafett med baklängestwist. Loppet genomförs i samband med kvartersfesten Färgstänk den 25 maj och passar alla som vill springa in våren, oavsett ålder, förmåga och kunskap.

Cykla nedför Gustavsbergsbackens branter

Den 16 maj öppnar liften till Gutavsbergsbackens downhill-banor. Det finns flera olika medelsvåra, avancerade och expert-banor att välja mellan och liften är öppen tisdagar och torsdagar mellan klockan 17 och 21. Du som hellre cyklar på en helg har chansen lördag den 20 maj. På Frösön i Dalhemsparken finns dessutom pumptrack där du kan åka bräda, rollerblades, kickbike och cykel. Vill du röra på dig utan cykel kan vi tipsa om Frösöns utegym eller vår guide över fina löprundor.

Fler tips och evenemangskalender hittar du på visitostersund.se