In English »

10 marstips i Östersund

Vårvintersolen börjar värma och det laddas för fullt inför mästerskap, anrik marknad och långa lekfulla sportlovsdagar i Östersund. Men det väntas även en månad fylld med skrattande teatersalonger, bubblande sorl på restaurangerna och smittande glädje på dansgolvet. Mars när det är som bäst, helt enkelt.

Här är våra 10 bästa tips för mars. Fler fina tips hittar du i vår evenemangskalender.

Rosiga kinder och värmande matsäck

Sportlovsdagar i Östersund går snabbt att fylla med snölek av alla de slag – och du behöver knappt lämna stadskärnan. Ta med pulkan till Reaxcer Snow Heart Arena och susa ner för Stortorget, känn fartvinden i Gustavsbergsbacken eller Ladängens nypistade backar eller lek kinderna rosiga i Vinterparken innan ni slår er ner för värmande matsäck vid elden. Under vecka 10 anordnar även Jamtli en rad aktiviteter både utomhus och inomhus.

Kitchen and table mat

Fira in helgen tillsammans

Låt arbetsveckan sluta på topp och ta med dig kollegorna, vännerna eller kärleken på After Work. Njut av AW-buffé, cocktails och sköna toner på Kitchen & Table, passa på att utmana sällskapet i shuffleboard, biljard eller någon annan rolig aktivitet på Tiki Grill & Bar eller beställ in tapas och en drink med lokal smaksättning att samtala över på Norra Station.

vintercykla

På rull genom vintern

Trampa dig fram i Östersunds vinterlandskap längs mil av plogade vintervägar och skoterleder, antingen i skogen eller på Storsjön. Testa fatbike, för bäst upplevelse när du rullar fram längs de snöiga skogsstigarna i Lillsjön, Torvalla eller Frösön som hålls efter av eldsjälar. Få fler tips på var du kan vintercykla här.

Har du ingen egen cykel finns det att hyra hos Lagg & Hoj, som även har fler tips på fina turer.

Vinterparken i vårvinterskrud

Glid fram på Medvinden till Badhusparken och dröm dig där bort i en solstol, medan vårvintersolens strålar värmer. Eller väck kroppen med ett isande vinterbad, följt av en stund i den uppvärmda badtunnan eller i bastun. Vinterbadet går att boka som grupp, under tisdagar och söndagar mellan 17-20 går det också bra att bara boka enstaka platser.

Kaffe, kebab och komedi på Teaterscenen

Sjunk ner i stolen, men var beredd. När mörkret sänker sig över teatersalongen och allt ljus är på scenen kan vad som helst hända. Drick kaffe på nattåget med Olof Wretling, eller följ med till Özz Nûjen och Parwin Hoseinias restauranghak Kungsskärets Kebab. Vill du istället vara den som får publiken att skratta ger Jamtland Standup löpande möjligheter till att prova på att stå på scenen.

Får vi lov att bjuda upp till dans?

Ta på dig dansskorna, för nu är våren här och 17-18 mars är dags för DansYran! På Furuparken bjuds det på toner från bland annat Blender, Jannez och Expanders. Samtidigt anordnas även Dansweekend med aktiviteter och dansclinics i centrala Östersund. Under mars månad gör även Patriks Combos succéföreställning Får vi lov – en hyllning till svensk dansbandskultur! Jämtlandsturné med besök i bland annat Hackås och Strömsund. Och som om det inte vore nog med dans, avrundar vi mars månad i Östersund med besök från Lasse Stefanz och deras konsertproduktion.

Fler tips och evenemangskalender visitostersund.se

Mer Jämtland till bokhyllan

27 mars, Östersunds bibliotek

Det blir boksläpp med musik, intervju och mingel när den hyllade Kallbaderskan bland fjällen får en fristående uppföljare. Hör författaren Karin Härjegård berätta mer om den nya boken Sömmerskan och friheten och passa på att säkra dig ett signerat ex. Kan du sedan inte få nog av att besöka olika hörn av Jämtland från boksidorna finns fler tips på lokal litteratur att dyka ner i här.

längdskidåkning

Glid fram i spåret

Ta med dig skidorna och packa matsäcken för en njuttur bland Svartsjöarnas flacka myrar med fjällkaraktär. En fin dag kan vi varmt rekommendera att glida på hela vägen till Löfsåsen, där våffelstuga finns. Även Torråsen är ett alternativ för dig som söker snälla spår, med mer fokus på vacker omgivning än hög puls.

Mer om längdskidåkning på visitostersund.se

Kolbullar

Gregoriemarknaden – en tradition med tusenårig historia

9-11 mars, Vinterparken

Strosa fram mellan marknadsstånd fyllda med hantverk, konst och lokalproducerade matprodukter under dagarna tre på den årliga Gregoriemarknaden. I samband med invigningen, torsdag 9 mars klockan 18:00, koras även året Gregorious och Nordcirkus bjuder på spektakulär eldshow.

Medaljkamp på hemmaplan

9-12 mars, Nationalarenan för Svenskt skidskytte

Efter ett rekord-VM i tyska Oberhof är det nu dags för de svenska skidskyttestjärnorna att jaga värdefulla världscuppoäng på hemmaplan. Under dagarna tre har du chans att uppleva stämningen på plats, från läktaren eller i spåret, och känna pulsen stiga när världscupen i skidskytte kommer till Östersund och kampen om topplaceringarna avgörs.