In English »

10 septembertips i Östersund

Vi går mot svalare temperaturer, men aktivitetsutbudet är stekhett i september. Under årets kanske vackraste månad i Jämtland kan du bland annat gå på Sveriges populäraste musikal, besöka en internationell matmarknad och tåga med i Prideparaden.

Här är våra 10 bästa tips för september. Fler fina tips hittar du i vår evenemangskalender.

Östersund Pride

Prideveckan arrangeras vecka 35, har temat Hälsa och går storstilat i mål den första helgen i september. På fredagen står Dear Sara och Admira Thunderpussy på scen under Pridekalaset på Studioscenen i Storsjöteatern och på lördagen blir det prideparad i stan och drömska ljudlandskap med Demekech i Badhusparken. På ostersundpride.se hittar du hela programmet.

Från Duvemåla till Östersund

Musikalälskare har all anledning att besöka Storsjöteatern den 27 september, då Sveriges populäraste föreställning Från Broadway till Duvemåla kommer till stan. Föreställningen har beskrivits som ”musikalernas Diggiloo” och har har sedan 2016 hunnit bli lite av en klassiker i sammanhanget. Mer information & biljetter

Färgsprakande scenshow

Hösten brukar innebära högsäsong för musikalunderhållning och september är inget undantag. Star for Life in Concert kommer till Östersunds Sporthall den 15 september, där artister från Sverige och Sydafrika sjunger tillsammans med hundratals sångare från Östersund.
Mer information och biljetter

Hyllningar till Björn Afzelius och Roxette

Goda nyheter för dig som gillar Björn Afzelius. Den 24 september arrangerar hans vänner Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren hyllningskonserten Sånger till friheten på Storsjöteatern. Och mer hyllningar blir det den 15-16 september, då Ruby Galore spelar Roxette-hits på Gamla Teatern.

Roa dig kungligt

Under försvarsmaktens dag den 23 september får Optand Flygfält finfrämmande i form av Livgardets dragonmusikkår, som bjuder in till en beriden konsert samtidigt som de visar upp sina vackra hästar. Dagen avslutas med en konsert på Gamla Teatern i Östersund klockan 17.00.

Här hittar du mer information om dagen

En smak av världen

Matintresserade bör inte missa International Food Festival som stannar till i Östersund den 6-9 september. Här får du prova på autentisk mat, delikatesser och kulinarisk kultur från världens alla hörn. Mer lokal tradition blir det under Jämtland och Härjedalens egen Skördefest den 9-10 september, där du har chans att träffa bönder, mathantverkare och slöjdare på deras egna gårdar runt om i Östersunds kommun. Den 9 september har du också chans att prova norrländsk choklad och vin i sällskap av livemusik på Ecocaféet i Östersund.

Vinn när andra återvinner

Räkna med att fynda hållbart mode när vårens succé Heja Hållbarhet! gör storstilad comeback och bjuder in till second hand, upcycling och garderobsaktivering på Clarion den 16-17 september. Arrangemanget avslutas med en bakluckeloppis på Stortorget den 17 september.

 

Publik

En sportslig chans

Efter sommaruppehållet drar hjältarna i våra hemmalag igång säsongen på allvar. Dels spelar ÖIK försäsongsmatcher mot bland annat Mora på hemmaplan den 12 september, dels tar ÖFK emot Gefle och Brage den 16 respektive 27 september. Dessutom kommer Luleå BC till Östersunds Sporthall den 25 september för att möta stjärnorna i Jämtland Basket. Den travintresserade kan lägga den 1 och 15 september på minnet, då det hålls kvällstrav på Östersundstravet.

Unna dig en spaupplevelse

När temperaturen sjunker är det extra härligt att koppla av på någon av Östersunds alla spaanläggningar, där det erbjuds alltifrån vedeldade bastubad och jacuzzis under stjärnorna till turkiskt hamambad och upplevelseduschar som tar dig till Amazonas regnskogar. Bland alternativen finns Frösö Park, Cloud Spa & Wellness, Storsjöbadets relax och Hotel Gamla Teatern.

St Olavsleden

Möt naturen

Sällan är naturen så vacker som den är i Jämtland i september. Lyckligtvis finns det många aktiviteter som låter dig njuta av den på bästa sätt: vandra, paddla kajak, golfa, springa, cykla – ja, det tar aldrig slut. Gå in på visitostersund.se och kika under fliken Se & göra så hittar du garanterat något för dig.