In English »

Information kring Coronaviruset - Covid-19

Då regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, tillsvidare stoppat alla allmänna sammankomster med fler än 8 personer (från 24 november) för att minska smittspridning av covid-19 (coronavisrus), påverkas hela samhället.

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta och håll avstånd till dina medmänniskor. Tillsammans kan vi hjälpas åt att begränsa smittspridningen av covid-19.  

Vi hänvisar till krisinformation.se som har samlat myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor med mera.

Från och med den 24 november och fyra veckor framåt har regeringen beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och evenemang med fler än 8 personer vid ett och samma tillfälle.

Man uppmanar också att:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. (Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.)

Undvika kollektivtrafik så långt är möjligt

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

 

Skärpta restiktioner inför Jul och Nyår 24 december – 24 januari

– Maxantalet för restaurangbesök sänks från åtta till fyra personer

– Alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20.00

–  Antalet personer i butiker, köpcentrum, gym begränsas, beroende på yta av lokalen

– Bär munskydd i kollektivtrafiken vid vissa tidpunkter

– All icke-essentiell personal ska arbeta hemma

– Gymnasieskolan ska fortsätta planera för distansundervisning

– Mellandagsrean – Folkhälsomyndigheten uppmanar butiker att avstå mellandagsrean för att minska trängsel

Regler för kaféer, restauranger och barer

På kaféer, restauranger, barer och nattklubbar ska servering av mat och dryck ske genom bordsservering. Att beställa och hämta mat vid en disk är endast tillåtet om det kan göras utan att det uppstår trängsel. Gästerna ska alltid äta maten sittandes vid ett bord. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra.

Från och med den 24 november begränsas storleken på ett sällskap som får sitta vid samma bord till fyra personer, läs mer på krisinformation.se.

 

Information och rådgivning

Det kan vara hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp dem som verkligen behöver komma fram genom att främst söka svar på vanliga frågor på myndigheternas webbplatser: folkhalsomyndigheten.se och krisinformation.se.

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och inte för allmänna frågor om coronaviruset.

 

Håll ut – håll avstånd och ta hand om dig och dina medmänniskor.

Evenemang

Evenemang ställs in och flera flyttas fram, en del datum inte bestämda ännu. Följ gärna respektive anläggnings eller arrangörs Facebooksida eller hemsida för aktuell uppdatering. Information kring vad som gäller för inställda event samt ev. återbetalning av biljetter sker direkt hos huvudarrangören eller biljettsidor t ex

Flyttade och inställda evenemang se länkar nedan

Biljettsystem
Ticketmaster ticketmaster.se/corona
Nortic: https://www.nortic.se/hjalpcenter
https://www.tickster.com/sv/start

 

Läs mer om regeringens beslut här