Alla Evenemang 12
Familjen som lämnade Grönås
Utställningen visar föremål från den samiska boplatsen i Grönås, Kalls sameby, Jämtland.
Här bodde en renskötarfamilj fram till 1952, hemmet stod sedan orört ända fram till 1977 då Tomas Torkelsson född och uppväxt i Grönås, lät donera bohaget till Jamtli.
Det är Tomas och hans familj som har använt föremålen och även tillverkat många av dem. Välkommen in i en tid av hantverksglädje, och en inblick av fantastiska samiska vardagsföremål.
Utställningen är ett samarbete mellan Gaaltije saemien museume och Jamtli.
Fritt inträde
Sommarens öppettider: tisdag-fredag 11-18, lördag 11-15
Bengt Ellis OAS – platser av orörd och avskild skönhet
Välkommen in i Bengt Ellis (1923–2007) magiska och annorlunda värld, till platser av orörd skönhet och avskildhet. Platser han beskrev som tidlösa, hemliga oaser. Bengt Ellis konstnärskap var i ständig utveckling. Han utforskade både sig själv och sin omgivning, alltid driven framåt för att undvika att fastna i ett specifikt konstnärligt fack och han uttryckte sig därför ständigt varierande. Utställningen är Bengt Ellis 100-årsjubileum och vi får ta del av hans sökande efter det orörda, särskilt under perioden då han utforskade Sydamerika och urbefolkningens relation till naturen.
Utställningen ger inblick Bengt Ellis djupa reflektioner kring människans relation till naturen, samhället och det orörda. Han utmanar betraktarens uppfattning och väcker tankar om hållbarhet och balans i en värld som ibland verkar vara alltmer oberörd av sådana värden.
Utställningen visas i länsmuseet från 27 september 2023 till 1 september 2024.
Öppet: tisdag-onsdag, fredag-söndag kl 11.00-17.00, onsdag 11.00-20.30.
Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.
Välkommen!
Julbord Arctura
Boka in en härlig jullunch på Arctura. Här äter du med en fantastiskt utsikt, 65 meter över Skidstadion i Östersund. Arcturas julbord är hemlagat på lokala och regionala råvaror från noga utvalda leverantörer.
Det stora julbordet finns att boka från 25 november.
Pris: 695 kr per person, barn 8-12 år 349 kr, barn 4-7 år 179 kr
Jullunch serveras från den 4 december.
Ett mindre julbord med utvalda delar av det större julbordet.
Jullunchen serveras vardagar 11-14
Pris: 295 kr per person, barn 8-12 149 kr, barn 4-7 år 95 kr
Utställning SKÅPET, Marine Douet
*Comeback to softness* – Marine Douet
OM UTSTÄLLNINGEN
Jag började för några månader sedan att måla enligt ett mycket enkelt meditativt protokoll. Att meditera medan man målar är ett sätt att vara mer mottaglig för andra varelser. Titeln på utställningen på Busstorget i Östersund ”comeback to softness” syftar på detta protokoll och till dess möjliga inverkan på en busstation då återgång till mjukhet också kommer tillbaka till jorden. Erfarenheten jag föreslår med denna målning är en paus.
I began few months ago to paint according to a very simple meditative protocol. To meditate while painting is a way to be more receptive to other beings. The title of the exhibition at Busstorget in Östersund ”comeback to softness” refers to this protocole and to it’s possible impact in a busstation as going back to softness is also coming back to earth. The experience I propose with this painting is a pause.
OM KONSTNÄREN
Född 1984, tog examen från skolan för konst i Marseille 2012. Born in 1984, graduated of the school of fine arts of Marseille in 2012.
Utställningen pågår 11 november – 11 januari 2024.
Levande Julkalender
Varje dag under december fram till julafton önskas alla Östersundare & besökare en god jul på Mårtens Torg. På slaget 11.45 varje dag öppnas dagens lucka och det kommer att bjudas på alltifrån teater, poesi och musik till dryckesproning och levande julkrubba.
Julkalendern kommer även att sändas live på Visit Östersunds Facebook.
Julkalendern är ett samarbete mellan Destination Östersund, Jämtkraft och Erik Odén Fastigheter.
Julfrukost Nummer Ett
Börja dagen med en mysig julfrukost hos Nummer Ett.
På menyn står bland annat våffelplanka, risgrynsgröt, tomtesplit, tunnbrödsstutar och massor av annat gott. Ett glas bubbel till ? Eller den färskpressade jouicen Rudolf.
Julfrukosten serveras alla dagar fram till nyår.
Boka hos Nummer Ett
#VinterLjus – en lysande konstvandring
Gå på konstvandring genom Östersunds city. Nu är några av våra befintliga väggmålningar belysta och du kan på egen hand gå konstvandringen #VinterLjus. Ladda ner CityPlay-appen till telefonen och öppna konstkartan under Nyheter, där hittar man alla målningar till ljusvandringen. Scanna sedan varje QR-kod intill konstverken. För de 50 första som gått hela ljusvandringen väntar en liten varm belöning.
Ljuset tar också plats i egna installationer och det blir en magisk atmosfär under de kalla och mörka månaderna, där de upplysta konstverken blir ännu mer levande när mörkret faller.
Konstkartan finns också att hämta på Turistcenter.
#VinterLjus pågår mellan 2 december -13 januari
Hatet mot de heliga– en laddad utställning om den samiska trumman av Ola Stinnerbom
”Mina nåjdtrummor är ett uttryck för en stark inre längtan efter att återinföra den försvunna samiska trumtraditionen” – Ola Stinnerbom
Ola Stinnerbom är samisk traditionsbärare och förnyare, sameslöjdare, trummakare och en allkonstnär. Han strävar efter att utifrån sin kunskap om den traditionella samiska trumman vidareutveckla den närmast bortglömda uråldriga hantverkstraditionen, att bygga samiska trummor. Idag är självförnekelsen total i det samiska samhället där både forskare och specialister ser trumman som djävulensbibel och inte ett musikinstrument. – Ola arbetar idag med att revitalisera och ta tillbaka samiska kulturarv där han arbetar med att utveckla den samiska trumman som både ett kulturarv men också ett musikinstrument. (Text från https://olastinnerbom.se/verksamheter/samiska-trumman/)
Fritt inträde
Gaaltije samien museume har öppet måndag – fredag 11-17.
Utställningen pågår tom den 28 juni 2024.
Renen i världen
Utställningen berättar om renen, karibon eller tuktun, kärt barn har många namn. Detta makalösa djur som lyckats med att leva ett gott liv i det arktiska klimatet. Både som vild och som tam har den skapat ett bra liv för människorna som lever i arktis. Förutsättningen var dock att människorna anpassade sig till renens levnadssätt. Renen tämjde människan.
I utställningen får du veta var renen lever och hur den har anpassat sig till de kalla miljöer den lever i; om renens biologi och hur människan använder renen; att renen levde samtidigt med mammutar och andra istidsdjur, som är utdöda idag; att det finns grottmålningar i Frankrike med renar; att det finns många renskötarfolk.
Det här visste du inte om renen:
- Inget djur har klarat sig lika länge i köld och snö som renen. Mammuten fanns också för flera miljoner år sedan, men dog ut för 5 000 år sen. Ullhårig noshörning, jättehjort, sabeltandad tiger och grottbjörn är också arter som dog ut när det blev varmare och inlands-isen drog sig tillbaka för snart 12 000 år sedan.
- Det finns 7 raser av renar kvar. I Nordamerika kallas de caribou och är vilda.
- Det är 5 000 år sedan människan började tämja renen, eller om det var renen som tämjde människan. Renen bestämde var och hur människan kunde leva. Alla nordliga folk har varit beroende av renen. Kanske upptäckte renarna att de fick skydd mot rovdjur och insekter närmare människorna och deras eldar.
- Renen är ett flockdjur och kommunicerar på ett sofistikerat sätt. I bakbenen löper en sena över ett benutskott och varje gång renen flyttar bakbenet hörs ett knäppande ljud. Ju snabbare knäppningar, desto snabbare rör sig renen. Funkar utmärkt även i skymning och mörker.
Utställningen är producerad av Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum.
Fritt inträde, öppet måndag-fredag 11:00-17:00
Såsom i en spegel
I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dags dato. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.
Dunkelt såsom i en spegel anas människor från gångna sekel och från vår egen tid i porträtten. De är inte verkligheten, utan en bild av hur modellen önskar framstå inför samtiden och evigheten samt hur konstnären väljer att tolka detta. Konstverken visar olika ideal för utseende och mode samtidigt som de är uttryck för hur idéer om status, social identitet och yrke har förändrats genom århundradena.
Utställningen visas i Nationalmuseum Jamtli från 4 oktober 2023 till 9 mars 2025.
Öppet: tisdag-onsdag, fredag-söndag kl 11.00-17.00, onsdag 11.00-20.30.
Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.
Välkommen!