fbpx
In English »
Bildspel

Alla Evenemang 12

Hatet mot de heliga– en laddad utställning om den samiska trumman av Ola Stinnerbom

”Mina nåjdtrummor är ett uttryck för en stark inre längtan efter att återinföra den försvunna samiska trumtraditionen” – Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom är samisk traditionsbärare och förnyare, sameslöjdare, trummakare och en allkonstnär. Han strävar efter att utifrån sin kunskap om den traditionella samiska trumman vidareutveckla den närmast bortglömda uråldriga hantverkstraditionen, att bygga samiska trummor. Idag är självförnekelsen total i det samiska samhället där både forskare och specialister ser trumman som djävulensbibel och inte ett musikinstrument. – Ola arbetar idag med att revitalisera och ta tillbaka samiska kulturarv där han arbetar med att utveckla den samiska trumman som både ett kulturarv men också ett musikinstrument. (Text från https://olastinnerbom.se/verksamheter/samiska-trumman/)

Fritt inträde

Gaaltije samien museume har öppet måndag – fredag 11-17.

Utställningen pågår tom den 28 juni 2024.

 

 

Sommaröppet i Stora kyrkan

24 juni–16 augusti finns det under vardagar mellan 09:30-17:30 värdar på plats i två av våra kyrkor i Östersund.
Måndag, tisdag, torsdag och fredag är vi i Stora kyrkan. Onsdagar i Gamla kyrkan. Det blir guidning av kyrkans historia och hemligheter, både för stora och små.

Välkomna!

 

 

Bilbingo på Vitgården

Välkomna till bilbingo på Vitgården i Brunflo! Nu är det bilbingo på måndagar och fredagar kl 18:30. Hoppas att vi ses där!

Spelpriser:

Väntbingo 20:-, Lilla Rövaren 15:-

Stora Rövaren 25:-, Block 40:- Midsommarafton block 60:-

Betala med kontanter eller Swish.

Tillgänglighet:
Rullstol & rullatorvänligt.

 

 

Afterwork Norra Station

After Work på Norra Station, fredagar från kl 16.00…sent. Lokal öl på fat, franska viner och ett stort utbud av alkoholfria lokala naturdrycker. Välkommen!

Drop-in eller bordsbokning. 

Boka ditt AW-bord här på Norrastation.se

Ring: 0636631213

Epost: bokabord@norra-station.nu

 

 

Blickar– att se och bli sedd

När vi betraktar ett porträtt kan vi känna att den som porträtterats tar plats och iakttar oss. Även vi som betraktar ett porträtt är präglade av våra föreställningar och erfarenheter. Porträttet kan väcka minnen till liv, som tidigare svårigheter eller glädjeämnen. Vi kan tolka och bearbeta vårt förflutna. I porträtt präglat av fantasier och symboler är vår frihet i tolkningen stor.

Jämtlands läns konstförening, JLK, har valt att kalla utställningen för Blickar för att betona mångtydigheten i betraktandet. Här finns den individuella blicken hos såväl konstnären som åskådaren, men även hos modellen själv. De verk som valts ur Jamtlis konstsamling är i många olika tekniker: olja, gouache, akvarell, grafik med litografi och etsning, tusch, skulptur, foto och film.

Utställningen har producerats av JLK, i samarbete med Jamtli. Samtliga verk ingår i Jamtlis stora konstsamling, som omfattar i runda tal 3500 verk. Enligt JLK:s stadgar är en av föreningens uppgifter att köpa in verk till denna samling.

Utställningen visas i länsmuseet till och med 1 september 2024.

 

 

The Sami reindeer people of Alaska

Samiska renskötare i Alaska

1894 och 1898 kom totalt 137 samiska renskötare och deras familjer från Norge och Finland till Alaska. De var anställda av USA:s renskötselprojekt för att lära ut renskötsel till Yup’ik- och Inupiaqfolken i Alaska. De arbetade till en början med renar som förts till Alaska redan 1892 av tjuktjer, renskötare från den ryska Tjuktjerhalvön. I expeditionen 1898 kom 118 samer tillsammans med 538 renar, renlav, vallhundar, 419 pulkor, seltyg, skidor och annan utrustning som behövdes i renskötseln.

När den tvååriga kontraktstiden i renskötsel projektet löpte ut, kom några av samerna att bosätta sig och bilda familj i Alaska. En del gifte in sig i inhemska familjer, en del förlorade kontakten med släkten hemma och några återvände till Norge. Runt 1910 fungerade renskötseln hos Inupiaq och Yup’ik väl. En del av samerna fortsatte i renskötseln med egna hjordar. Andra deltog i utvecklingen av transporter med dragren, som blev ett komplement till systemet med slädhundar innan flygets dagar. Omkring 1914 uppstod ett kommersiellt intresse för renkött, som ledde till ytterligare tryck på renskötselmetoder och på hjordarnas storlek.

Fotoutställningskapad av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i samarbete med Báki, The International Sami Journal och Sami Cultural Center of North America

 

 

Bengt Ellis OAS – platser av orörd och avskild skönhet

Välkommen in i Bengt Ellis (1923–2007) magiska och annorlunda värld, till platser av orörd skönhet och avskildhet. Platser han beskrev som tidlösa, hemliga oaser. Bengt Ellis konstnärskap var i ständig utveckling. Han utforskade både sig själv och sin omgivning, alltid driven framåt för att undvika att fastna i ett specifikt konstnärligt fack och han uttryckte sig därför ständigt varierande. Utställningen är Bengt Ellis 100-årsjubileum och vi får ta del av hans sökande efter det orörda, särskilt under perioden då han utforskade Sydamerika och urbefolkningens relation till naturen.

Utställningen ger inblick Bengt Ellis djupa reflektioner kring människans relation till naturen, samhället och det orörda. Han utmanar betraktarens uppfattning och väcker tankar om hållbarhet och balans i en värld som ibland verkar vara alltmer oberörd av sådana värden.

Utställningen visas i länsmuseet från 27 september 2023 till 1 september 2024.

Öppet: onsdag 11.00-20.30, torsdag-söndag kl 11.00-17.00, .

Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.

Entrépriser se www.jamtli.com

Välkommen!

 

 

Såsom i en spegel

I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dags dato. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Dunkelt såsom i en spegel anas människor från gångna sekel och från vår egen tid i porträtten. De är inte verkligheten, utan en bild av hur modellen önskar framstå inför samtiden och evigheten samt hur konstnären väljer att tolka detta. Konstverken visar olika ideal för utseende och mode samtidigt som de är uttryck för hur idéer om status, social identitet och yrke har förändrats genom århundradena.

Utställningen visas i Nationalmuseum Jamtli från 4 oktober 2023 till 9 mars 2025.

Öppet: onsdag 11.00-20.30, torsdag-söndag kl 11.00-17.00,

Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.

Entrépriser se www.jamtli.com

Välkommen!

 

 

Ohtsedidh – Samiska kulturyttringar i Mellansverige

Välkommen på en vandringsutställning om samernas kulturarv i Mellansverige.

Det finns inte bara en samisk historia, utan många. Ordet Ohtsedidh är sydsamiskt och betyder att söka eller leta efter någonting.  Utställningen bidrar till en ökad kännedom om den äldre samiska kulturen och kompletterar den nuvarande bilden av samer som ett nomadiserande, renskötande folk som hör hemma i fjällvärlden.
Samernas historia inrymmer så många fler berättelser än den etablerade, t.ex. om sockenlappar som
yrkesgrupp, om skickliga hantverkare, om ett folk som levt med och av naturen och därför lämnat få
spår efter sig.

Utställningen är producerad av Dalarnas museum, Länsmuseet Gävleborg, Västmanlands läns museum och Gaaltije saemien museume.

Fritt inträde, välkomna!

 

 

Vikgubbar – 55 vikgubbar av 219 illustratörer

Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson ligger bakom det projekt som under de senaste åren sammanfört 219 svenska tecknare i en landsomfattande brevväxling där de tillsammans skapat 55 vikgubbar, enligt samma princip som leken vi minns från barndomen. Bland de deltagande illustratörerna finns Joakim Pirinen, Jan Lööf, Eva Lindström, Maria Nilsson Thore, Olof Landström, Gunna Grähs, Stina Wirsén, Owe Gustafson, Lasse Åberg, Sara Lundberg, Eva Eriksson, Ellen Ekman, Sven Nordqvist och många fler.

Vernissage lördag 15 juni kl 17, Marcus Gunnar finns på plats och berättar om vad som ligger bakom hans idé, hur den utvecklade sig och hur man egentligen organiserar en nationell teckningslek per post. Varmt välkomna!