fbpx
In English »
Bildspel

Alla Evenemang 12

Såsom i en spegel

I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dags dato. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Dunkelt såsom i en spegel anas människor från gångna sekel och från vår egen tid i porträtten. De är inte verkligheten, utan en bild av hur modellen önskar framstå inför samtiden och evigheten samt hur konstnären väljer att tolka detta. Konstverken visar olika ideal för utseende och mode samtidigt som de är uttryck för hur idéer om status, social identitet och yrke har förändrats genom århundradena.

Utställningen visas i Nationalmuseum Jamtli från 4 oktober 2023 till 9 mars 2025.

Öppet: onsdag 11.00-20.30, torsdag-söndag kl 11.00-17.00,

Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.

Entrépriser se www.jamtli.com

Välkommen!

 

 

Blickar– att se och bli sedd

När vi betraktar ett porträtt kan vi känna att den som porträtterats tar plats och iakttar oss. Även vi som betraktar ett porträtt är präglade av våra föreställningar och erfarenheter. Porträttet kan väcka minnen till liv, som tidigare svårigheter eller glädjeämnen. Vi kan tolka och bearbeta vårt förflutna. I porträtt präglat av fantasier och symboler är vår frihet i tolkningen stor.

Jämtlands läns konstförening, JLK, har valt att kalla utställningen för Blickar för att betona mångtydigheten i betraktandet. Här finns den individuella blicken hos såväl konstnären som åskådaren, men även hos modellen själv. De verk som valts ur Jamtlis konstsamling är i många olika tekniker: olja, gouache, akvarell, grafik med litografi och etsning, tusch, skulptur, foto och film.

Utställningen har producerats av JLK, i samarbete med Jamtli. Samtliga verk ingår i Jamtlis stora konstsamling, som omfattar i runda tal 3500 verk. Enligt JLK:s stadgar är en av föreningens uppgifter att köpa in verk till denna samling.

Utställningen visas i länsmuseet till och med 1 september 2024.

 

 

Bengt Ellis OAS – platser av orörd och avskild skönhet

Välkommen in i Bengt Ellis (1923–2007) magiska och annorlunda värld, till platser av orörd skönhet och avskildhet. Platser han beskrev som tidlösa, hemliga oaser. Bengt Ellis konstnärskap var i ständig utveckling. Han utforskade både sig själv och sin omgivning, alltid driven framåt för att undvika att fastna i ett specifikt konstnärligt fack och han uttryckte sig därför ständigt varierande. Utställningen är Bengt Ellis 100-årsjubileum och vi får ta del av hans sökande efter det orörda, särskilt under perioden då han utforskade Sydamerika och urbefolkningens relation till naturen.

Utställningen ger inblick Bengt Ellis djupa reflektioner kring människans relation till naturen, samhället och det orörda. Han utmanar betraktarens uppfattning och väcker tankar om hållbarhet och balans i en värld som ibland verkar vara alltmer oberörd av sådana värden.

Utställningen visas i länsmuseet från 27 september 2023 till 1 september 2024.

Öppet: onsdag 11.00-20.30, torsdag-söndag kl 11.00-17.00, .

Ändrade öppettider under sommarsäsongen, samt vid vissa högtider.

Entrépriser se www.jamtli.com

Välkommen!

 

 

Afterwork Norra Station

After Work på Norra Station, fredagar från kl 16.00…sent. Lokal öl på fat, franska viner och ett stort utbud av alkoholfria lokala naturdrycker. Välkommen!

Drop-in eller bordsbokning. 

Boka ditt AW-bord här på Norrastation.se

Ring: 0636631213

Epost: bokabord@norra-station.nu

 

 

Hatet mot de heliga– en laddad utställning om den samiska trumman av Ola Stinnerbom

”Mina nåjdtrummor är ett uttryck för en stark inre längtan efter att återinföra den försvunna samiska trumtraditionen” – Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom är samisk traditionsbärare och förnyare, sameslöjdare, trummakare och en allkonstnär. Han strävar efter att utifrån sin kunskap om den traditionella samiska trumman vidareutveckla den närmast bortglömda uråldriga hantverkstraditionen, att bygga samiska trummor. Idag är självförnekelsen total i det samiska samhället där både forskare och specialister ser trumman som djävulensbibel och inte ett musikinstrument. – Ola arbetar idag med att revitalisera och ta tillbaka samiska kulturarv där han arbetar med att utveckla den samiska trumman som både ett kulturarv men också ett musikinstrument. (Text från https://olastinnerbom.se/verksamheter/samiska-trumman/)

Fritt inträde

Gaaltije samien museume har öppet måndag – fredag 11-17.

Utställningen pågår tom den 28 juni 2024.

 

 

Maja Stjärna – Härke konstcentrum

Utställning på Härke konstcentrum med verk av Maja Stjärna.

Datum: 31 augusti-15 september

Tid: Mån-fre kl 12-17, lör-sön kl 12-16.

Tillgänglighet:

Taxi: angöringsplats vid entrén, rullstolsramp finns.
P-platser: 20 st
Lokalen ligger på bottenvåningen, rullstolsramp till entrédörr.
Dörr: Det finns ingen dörröppnare, dubbeldörren går att öppna till 110 cm bredd, stentröskel 3 cm.
Toalett: Handikapptoalett finns till höger i korridoren.

 

 

SKÅPET – Zafira Vrba Woodski

Konstutställning – SKÅPET på Busstorget i Östersund. The Personal is Political Planetary – av Zafira Vrba Woodski.

Datum: 11 mars – 11 maj

OM UTSTÄLLNINGEN

Många generationers feminister har lyft blicken mot horisonten och den globala frigörelsen från allt förtryck. Kopplingen mellan kapitalism, rasism, sexism och miljöförstöring har varit given. Vi har lärt oss att det personliga blev politiskt (och det politiska blev till konst). Kanske är det den framtida generationen feminister som lyckas med det planetära perspektivet på frigörelse. 

Det planetära perspektivet har inte människans blick som utgångläge. Det planetära perspektivet är allt annat än människotillvänt. Den nya generationens miljöaktivism handlar inte om människans överlevnad utan om människans frigörelse från människan själv och vår egofixering. Världen och tiden kommer överleva oss. Frågan är hur mycket eller lite skada vi lämnat bakom oss när evolutionen gjort oss till historia. Verket är ett samarbete med konstnärens 11-åriga barn Rio Gäredal vars handstil utgör formuleringen av samtidens brådskande tillstånd.

OM KONSTNÄREN

Zafira Vrba Woodski, född 1980, är en svensk-tjeckisk konstnär, curator och författare baserad i Stockholm. Genom sin konst utforskar Zafira uppfattningar om tid och släktskap, queerhistoria, samtidsarkeologi och transperspektiv. Zafira har ställt ut på Världskulturmuseet, Historiska museet, Malmö konstmuseum, NotQuite, Konstepidemin, Jönköpings läns museum och på filmfestivaler världen över. Vid sidan av sitt konstnärskap är Zafira praktiserande dödsdoula och religiöst obunden pastor. 2023 öppnade hen High Heel Funerals & Ceremonies, en byrå som erbjuder andligt stöd och ceremonier till personer inom lgbtqia-spektret. 

 

 

Handarbetsgrupp i Marielundskyrkan

För dig som tycker om att handarbete. Du tar med eget material och egna projekt. Kaffe för billig peng. Vi träffas måndagar klockan 13:00 i Marielundskyrkan. 

 

 

Konstpaus på Jamtli

Välkommen på Konstpaus i utställningen Såsom i en spegel, onsdag kl 12.00–12.15.

Konstpaus är en kort visning där vi fokuserar på en konstnär eller ett verk. Kombinera gärna med sopplunch i Jamtli Kafé.

 

 

Östersunds kollektiva grafikverkstad – Härke konstcentrum

Utställning på Härke konstcentrum med verk av Östersunds kollektiva grafikverkstad (ca 30 deltagare).

Datum: 28 september-13 oktober

Tid: Mån-fre kl 12-17, lör-sön kl 12-16.

Tillgänglighet:

Taxi: angöringsplats vid entrén, rullstolsramp finns.
P-platser: 20 st
Lokalen ligger på bottenvåningen, rullstolsramp till entrédörr.
Dörr: Det finns ingen dörröppnare, dubbeldörren går att öppna till 110 cm bredd, stentröskel 3 cm.
Toalett: Handikapptoalett finns till höger i korridoren.