Meny
Down hill
Downhill- och endurocykling i Östersund

Utförscyklingen i Östersund sker, som så mycket annat när det gäller mountainbike, främst på Frösön. Här har det under lång tid hojats utför på befintliga stigar och byggts nya av de mest inbitna cyklisterna, men på senare tid har även en lite bredare målgrupp hittat hit. Sedan några år tillbaka har nämligen Gustavsbergsliften öppnat ett antal tillfällen varje sommar och på så sätt gjort cyklingen tillgänglig för alla som inte orkar/vill hoja eller gå upp för Östberget. Under sommaren, mellan 4 juni till den 27 juni,  kommer liften hållas öppen torsdagar och söndagar 17-21. Liftkorten finns att köpa på plats vid Gustavsbergsliften 100 kr för vuxen och 80 kr för ungdom. Mer information och en karta med de rekommenderade nedfarterna.

Om du har en endurocykel kan du när du vill hoja alla utförsstigarna på Östberget utan att vara beroende av liften. Enklaste sättet att ta sig till toppen är att cykla upp till Byvägen på Frösön och följa den runt berget för att sedan ta Utsiktsvägen upp till utsiktstornet. När det gäller utförsstigarna så kan du förutom de som finns presenterade på kommunens hemsida hitta många fler om du går in på trailforks.com. Tänk förstås på att du alltid måste vara beredd på att möta och släppa förbi vandrare och löpare som också flitigt nyttjar många av stigarna i skogen.

I sammanhanget är det också värt att nämna Brunflo Bike Park som ligger en och en halv mil söder om Östersund. BBP är ett roligt gräsrotsinitiativ och på en liten yta med bara några tiotals höjdmetrar finns ett par maskinbyggda flowiga leder med hopp och drop som är riktigt roliga oavsett vilken nivå du ligger på som cyklist.

Text: Johan Ranbrandt