Meny

Economuséer Östersund

På Economuseérna Storsjöhyttan glasblåseri, Frösö Handtryck och Drejeriet Galleri & butik kan du träffa hantverkarna på plats – här kan du nyfiket få ta del av deras berättelser om skapandet. Här kan du kika på utställningar med produkter som skapats på plats och se när hantverkaren blåser ett glas, trycker ett mönster på ett tyg eller skapar i lera.

Foto: Frösö Handtryck Tina Stafrén

 

Frösö Handtryck Economusée

Frösö Handtryck trycks alla mönster för hand på de 25 meter långa tryckborden. Processen är hantverksmässigt i stort sett densamma sedan starten 1946 men material, färger, effektivitet och miljöhänsyn har följt med i utvecklingen. Att trycka tyg för hand är en process som kräver tålamod, lugn och en sällsynt precision som sitter i tryckmästarnas erfarna händer. Besök fabriken på Frösön och se hur processen växer fram.

Foto: Frösö Handtryck Tina Stafrén

Storsjöhyttan Economusée

Storsjöhyttan blåser glaskonstnärerna Ulla och Nilla glas nästan dagligen. Hit är alla välkomna att se hur det varma glaset formas och blåses till vackra föremål som redan nästa dag går att köpa i butiken. Alla produkter är handdrivna, vilket innebär att de är helt färdigställda i hyttan.

Foto: Storsjöhyttan

Dejeriet economusée Butik & Galleri

Drejeriet är ett anrikt konsthantverkskooperativ i centrala Östersund, här erbjuds konst och konsthantverk av hög kvalitet.
Drejeriet drivs av femton medlemmar med anknytning till Jämtland som skapar närproducerade och handgjorda produkter. I galleriet visas glas och keramik av samtida konstnärer och konsthantverkare.

Foto: Drejeriet Butik & Galleri