fbpx
In English »

En stad för matälskare

Östersund är en stad för matälskare. Staden är den enda i Sverige som hör till UNESCO:s globala nätverk inom gastronomi. Här finns gott om högklassiga råvaror, flest mathantverkare i hela landet och många prisbelönta krogar. Här presenterar vi ett axplock av de restauranger som erbjuder en (smak)bit av Östersund.

I matlänet Jämtland värdesätter vi lokala råvaror och det återfinns på många av stans restauranger och caféer, exempelvis på prisbelönta Jazzköket och Lilla Saluhallen. Republiken satsar på modern mat och Clarion hämtar inspiration från Manhattan i kombination med lokal twist. Jaktstugan, Ecocaféet och Bistro erbjuder både vegetariska och veganska rätter.

Sugen på utflykt? Runt om i Vinterparken finns fina eldstäder där du kan grilla något gott medhavt. På helgerna kan du prova den lokala specialiteten ”Kolbulle” som steks över öppen eld. Du som befinner dig i närheten av skidstadion kan njuta av storslagen utsikt och lunch på Arctura. Upplagd för en rejäl heldagsutflykt? Då rekommenderar vi Verkö Slott, 17 km från Vinterparken eller Tivars gård, på Norderön, där de egna ostarna är i en klass för sig.

För den kaffeintresserade rekommenderar vi ett besök till Norra Station/Telogott med egenrostat kaffe, bageri och chokladbutik. På ett av stans äldsta fik Wedemarks avnjuter du en bit smörgåstårta, som faktiskt uppfanns just här. Centralt i staden finner du Hamngatan 12 med mysig innergård och uteservering och Big Lake Coffee stadens kafferosteri, där doften av nybryggt kaffe är inbjudande. På Frösön hittar du Tages konditori och deras specialitet Frösökyssar.

Vare sig du är på dejt, på kompiskväll eller ute med familjen så är La Fabbrica Del GUSTO ett säkert kort. Här hittar du , pizza, pasta och grymma burgare. Är man sugen på tapas och godisdrinkar är färgglada app-restaurangen Pinchos det perfekta valet.

För dig som är sugen på utekväll rekommenderar vi barhäng på Magazinet, Brunkullan eller Republiken. Eller varför inte på hårdrocksbaren Jane Doe.