fbpx
In English »

Teater & Show

ALLAN – För allting stort och starkt är byggt av smulor

2024 är det 100 år sedan Allan Edwall föddes.Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. 

Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sådan som alla känner igen?

I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda – sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken?

Pjäsen Allan är ett varmt och levande porträtt av människan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg.

Pris: ord. 200 kr, pens/stud 100 kr. +ev serviceavgift

Biljetter via Nortic.se och på De stination Östersund, Turistcenter

Gå tillbaka

Fakta:

Scenkonstverkstan - Estrad Norr
07 maj 2024
19:00
Arrangör: Estrad Norr