Konst & Utställning
Hur många träd finns det i skogen?
Hur många träd finns det i skogen? Hundra år av mätningar och försök, tusentals år av skogsanvändning.
Utställningen visas i länsmuseet 27 oktober 2024–28 september 2025
Entré: 150kr
I Sverige har människor levt i och nära skogen ända sedan isen släppte sitt grepp. Mer än hälften av landets yta täcks av skog, som använts till alltifrån byggen och bränsle till papper och kläder. Spåren av människans långa bruk av skogen är många, de finns ute i skogen men också i många museisamlingar.
Under 1600-, 1700- och framför allt 1800-talet ökar skogens ekonomiska värde – efterfrågan är stor på tjära, kol och trävaror. Då uppstår behovet av att lära sig mer om skogen och få bättre överblick; räcker skogen och hur får vi träden att växa bättre? Huggna skogar och kala ytor oroar. År 1923 anläggs tre försöksparker i Sverige, med långsiktiga försök ute i skogen. Samtidigt får Riksskogstaxeringen i uppdrag att inventera landets skogar. Sedan dess har en skog av data genererats, som används bland annat i forskning, rapporter till FN och offentlig statistik.
Med material från skogen, fotografier, fakta, film och föremål ger utställningen Hur många träd finns det i skogen? insikter om den stora kunskapsinsamling som pågått i mer än hundra år. Konstverk ur Jamtlis samlingar förhöjer upplevelsen, där skogen är den röda tråden och motiven berättar om kopplingen mellan människa och natur. Här har du möjlighet att reflektera över skogens betydelse — inte bara i vårt förflutna, utan också för vår nutid och framtid.
Produktion:
Utställningen är en vandringsutställning som producerats av Västerbottens museum i samarbete med SLU med anledning av hundraårsfirandet av Riksskogstaxeringen och de skogliga försöksparkerna. Jamtli har bidragit med konst ur samlingarna samt vissa föremål och foton.