fbpx
In English »

Teater & Show

När vi var samer

När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem.  Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?

Under hösten 2024 sätter Västerbottensteatern i samarbete med Åarjelhsaemien teatre upp När vi var samer av Mats Jonsson.

I föreställningen får vi följa Mats på en fängslande resa tillbaks i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin bakgrund. Familjens okunskap visar sig vara resultatet av en medveten politik som svenska staten förde långt in på 1900-talet. Samtidigt som fjällsamerna tilldelades den förnedrande rollen som
exotisk urbefolkning, skulle skogssamerna utplånas som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Det var meningen att de skulle glömmas bort.
När vi var samer är en krönika över en släkts månghundraåriga kamp för att bevara sitt sätt att leva, och ett inkännande porträtt av farfadern som till sist måste ge upp.

Det är också en folkbildande skildring av den samiska historien i Sverige som skolan aldrig lyckats ge oss.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serieform.

När vi var samer har fått lysande recensioner och nominerades till Augustpriset 2021.

Pris: 295-345 kr
Biljetter via Tickster.com 

Gå tillbaka

Fakta:

Storsjöteatern
28 november 2024
19:00
Arrangör: Stiftelsen Gaaltije, Riksteatern Jämtland Härjedalen, Storsjöteatern

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

02 juli - 13 juli 2024
27 september - 13 oktober 2024
29 juni - 07 juli 2024
Visa alla evenemang »