fbpx
In English »

Färgstänk - Konstvandring

Tillsammans med konstnärer i olika genrer har det under några år skapats konst i Östersund city under rubriken #Färgstänk. Det finns både stora väggmålningar och mindre konstverk på elskåp. Syftet har varit att bidra till en trevligare stadskärna och glädje i vardagen för invånare och besökare.

Gå din egen konstvandring genom stadskärnan!

Ladda ned karta –  så  kan du enkelt se vart alla målningar och elskåp finns och vem som är konstnären bakom verket.

Elskåpskonst är en del av FÄRGSTÄNK-projektet där Jämtkraft tagit in lokala konstnärer som skapat konstverk på temat KRAFT. Verken har sedan laminerats på ett antal elskåp i stadskärnan. Ett effektivt sätt att minsta klotter – samtidigt som det tillför glädje och utsmyckning i vår stad.

De första fasadmålningarna som genomförs på Mårtens Torg och Zätagränd är ett samarbete med Diös Fastigheter och Odéns Fastigheter.

Under 2022 målades två väggar samt ett mindre hus i FÄRGSTÄNK-projektet. Det handlar om väggen till Mittpunkten längs med Thoméegränd som är målad av Olivia Ericsson, inne på Mårtens Torg som är gjord av Petter Erlandsson samt hela huset till den offentliga toaletten på Zätagränd där Kape kreerat.

Gå på en ljuspromenad!

Den lysande konstvandringen #VinterLjus i samarbete med Jämtkraft förser vår stad med stämningsfull vinterbelysning. Valda väggmålningar belyses, ljuset kommer också få ta plats i egna installationer. Det skapar en magisk atmosfär under de kalla och mörka månaderna, de upplysta konstverken blir levande mästerverk när mörkret faller.

Om du vill utforska alla konstverk och ljusinstallationer i stadskärnan, ladda ner Cityplay-appen till din telefon och öppna konstkartan under Nyheter. Där kan du enkelt hitta alla belysta målningar samt upptäcka konstnärerna bakom verken. Scanna QR-koden som sitter intill varje konstverk med hjälp av QR-läsaren som finns i Cityplay-appen. När du har gått klart hela konstvandringen och scannat samtliga konstverk väntar en varm belöning.

 

Här finns alla upplysta konstverk:

Den som skrattar förlorar ljusstolpen – Busstorget
Jane Doe-huset – Mårtens Torg (Kape)
The Space – Mårtens Torg (Kajsa Tuva Werner)
Hjortronet – Mårtens Torg (Petter Erlandsson)
Northern Lights – Mårtens Torg (Sceb & Ollio)
Kvacksalvaren – Z-gränd (Henrik Ljusberg)
Fredsripa/Lagopus pax – Törnstensgränd/Prästgatan (Petter Erlandsson)
Trädallén – Biostaden/Prästgatan
Östersundsskylten – Stortorget/Östersund Arena (plats kan variera)
Storsjöodjuret – Badhusparken
Julgranen – Stortorget

Ladda ner konstkarta i pdf