fbpx
In English »

Från Wisconsin till Östersund och kärleken till kaffe

”Jag växte upp i norra USA, mitt ute i ingenstans. När jag var 6-7 år började jag putsa jag skor i familjens skomakeri. Sen byggde jag en timmerstuga tillsammans med pappa. Kaffe var inte direkt mitt största intresse då, men jag lärde mig att värdesätta riktig hantverk. Och det är precis det som kaffe handlar om.”

2002 hamnade Marcus Izzo och dåvarande sambon mitt i en orkan under en resa i Centralamerika. På bara några timmar grävdes byn där de bodde ner av ett jordskred och kommande veckor ägnades åt att hjälpa till att gräva fram det lokala kaffekooperativet som var själva livsnerven i byn. Det var då kärleken till kaffe och omsorgen om den småskaliga produktionen väcktes.

”Att få se hur kaffet odlas vilt och gå omkring i byarna och ta del av kaffekulturen var fantastiskt. Det var också en bra insikt i hur våra konsumtionsvanor ser ut, eftersom jag såg direkt hur mina val påverkade deras vardag.”

Idag driver Marcus Big Lake Coffee i Östersund, en kaffebar med tillhörande lådcykel som han använder för att sälja kaffe på olika event och festivaler. Kaffet som han rostar kommer från Sydamerika och klassas som specialkaffe.

”Specialkaffe är inte bara en trend i hipsterkretsar. Det handlar också om en långsiktighet och en livsstil. Jag tror att vi mår bättre när vi inser att vi gör bra val. Att konsumera etiskt och hållbart gör oss till bättre människor.”

Cirka 10-12 procent av jordens kaffeproduktion klassas som specialkaffe och det unika förutom smaken, är att det finns ett helhetstänk där man fokuserar på kvalitet och hållbarhet, både i själva produkten men också genom att se till att kaffebönderna får bättre betalt. Konsten är att förädla råvaran på bästa sätt samtidigt som bönderna kan leva på produktionen.

När Marcus byggde upp företaget för 2015 gick allt väldigt fort. På bara några veckor köpte han en lådcykel, skapade en webb och började rosta kaffe. Han beskriver det som att något magiskt hände i Östersund under den tiden.

”Vi var ett gäng entreprenörer som började samarbeta. Normalt sett jobbar man utifrån ett konkurrenstänk i den här branschen, men vi bestämde oss för att stötta varandra. Jag kände starkt att det fanns något att vinna genom att våga och fick ett lyft av människorna runt omkring mig. Tillsammans skapade vi en speciell atmosfär i Östersund. Den är svår att beskriva utan måste kanske upplevas. Man brukar säga att – To get there, spells together – och det stämmer så bra in på den här staden.

  • big lake coffe

  • kaffekanna

    Foto: Nicklas Olausson