fbpx
In English »

Härligt flow på spännande stigar i Fugelsta

 

Fugelsta cykelstigar är ett friluftsområde som vuxit fram runt Fursteli gård utanför Östersund.

Cecilia Thomasson är en av initiativtagarna och har varit med från starten 2008. Här finns bland annat en uppmärkt 14 km lång stig med varierad svårighetsgrad, ett antal utförsstigar med 60 m fallhöjd, men även barn- och familjeslingor. En utmärkt plats för den som vill njuta av flow och fina omgivningar.

– Vi strävar efter att skapa ett område för alla. Det ska vara ett skönt ställe att hänga med familj och vänner för att ha kul och uppleva naturen. Och det är gratis att vara här. Vi har gjort det här utifrån vad vi tycker är kul och ser det som ett utvecklingsprojekt.

Från elittävlande till fritidsintresse
Cecilia Thomasson har idrottat hela livet. Det började med orientering men övergick efter en skada till cykling i tonåren. Hon har tävlat både i MTB-orientering, på elitnivå i landslaget med stora framgångar och många medaljer bland annat VM-guld, och i MTB-grenen enduro. Parallellt med tävlingarna pluggade hon till läkare och avslutade tävlingsidrottandet när hon började jobba.

– Med familj och barn har det blivit mindre tid till det. Nu är det mer ett stort intresse, men en och annan tävling hinner jag med.

Längtade hem till Jämtland
Under sin tid som stugvärd på olika fjällstationer i Jämtland träffade Cecilia sin man Martin Larsson. Efter några år i Göteborg började de sakna Jämtland och inte minst vännerna Johan Ranbrandt och hans fru Erika. Paret flyttade upp och de blev grannar på Fursteli Gård.

– Vi delar samma intressen och fick även barn samtidigt. Familjen Ranbrandt äger mark och hade börjat bygga stigar för downhill i sluttningarna. Martin var med och grävde de allra första stigarna, det var innan endurocyklarna kom. Med dem blev det enklare att cykla uppför.

Upptäck cyklingen!
Under Östersund Cykelfest kommer Johan och Cecilia att turas om att ta hand om besökare. Den som inte varit här tidigare kommer att kunna följa med på guidade turer. Den som däremot är van att hitta sina vägar med GPS och har lite kartvett kan välja stigar och delar av det långa spåret utifrån sin nivå. Cecilia hoppas att fler ska upptäcka cyklingen som fritidsintresse och under veckan ta chansen att prova nya platser.

– Kombinationen av att uppleva naturen, ta sig fram fortare, få flow utför. Kanske kan det liknas vid utförsåkning, att få den där fartkänslan. Det är också en härlig motionsform. Nästan alla kan cykla och många som av olika skäl inte kan springa eller gå på grund av smärta har sett att cykling är en möjlighet.

Här hittar du all information om Östersund Cykelfest 25 juni – 2 juli