In English »

Cykla i Östersund

En stad som bubblar av cykling! Östersund och dess omgivning bjuder på varierande alternativ till cykling.

Här finns cykling för dig som söker brötiga och tekniska stigar för mountainbike, fatbikeupplevelser, träning längs landsväg, njutfull cykling i landskapet, fartfylld downhillcykling eller en familjevänlig tur till något sommarcafé. Tänk på att anpassa din cykling efter naturen, så du inte skadar mjuka stigar och andra känsliga marktyper. Läs gärna artikeln från Happyride.se och få bra tips på ”Ledvett och etikett för både nya och gamla stigcyklister”

Mer om cykling vintertid finns här!

Tre leder för stigcykling

Östersundarna är ett friluftsälskande folk och det märks tydligt på alla fina stigar runt stan. Östersund har tack vare vandrare, löpare och ryttare blivit ett mecka för stigcyklister och här följer tips på några fina turer. Bland annat Bynäset som bjuder på fin cykling runt halvön omringad av storsjöns vatten. Området vid Spikbodarna bjuder på fäbodstigar i trolsk tallskog och området runt Lillsjön som har både en grusad- och en asfalterad väg. Vid Lillsjön kan man även passa på att ta sig ett bad i den närliggande sjön.

Bynäset

Strax bortanför Frösöns flygplats och Frösö Park ligger den fina halvön Bynäset som bjuder på Frösöns kanske finaste cykling, rotiga o tekniska stigar

Strax bortanför Frösöns flygplats och Frösö Park ligger den fina halvön Bynäset som bjuder på Frösöns kanske allra finaste cykling. Här finns ca 8 km lite rotiga och tekniska stigar som tar fram lekfullheten i dig.

Utsikten över Storsjön och fjällen är makalöst vacker och ständigt med dig under turen.

Väljer du att cykla leden motsols sluttar den lite lätt utför. Längs med stigen finns det platser att vila på och sitta en stund på någon av stränderna är fint en sommarkväll.

Bynäset var tidigare ett militärt övningsområde och har under många år varit stängd för allmänheten För tre år sedan öppnades stigen som leder runt halvön upp för allmänheten och Östersunds kommun har rustat upp den. Bynäset har efter det snabbt blivit ett av stans finaste rekreationsområden för cykling, vandring och löpning. Eftersom du delar stigen med andra så heja glatt och lämna gärna företräde!

För att nå Bynäset följer du skyltningen till Frösö Park sedan västerut mot Rödön. Du tar sedan vänster ned på Bynäsetvägen efter några hundra meter och följer den grusvägen tills du når en stor parkering. Här startar leden runt Bynäset genom att du passerar de röda portalerna.

Bynäset

Cyklar

Spikbodarna och Lillsjön

Spikbodarna och Lillsjön är ett fint område för löpare, flanörer och stans cyklister att samsas på, området har några av Östersunds finaste stigar.

Spikbodarna och Lillsjön är ett fint område för löpare, flanörer och stans cyklister att samsas på. Det är inte så konstigt eftersom området har några av Östersunds finaste stigar. De allra finaste stigarna hittar man ovanför E14 och söder om väg 87 till Stugun.

De som löper mellan, ovan och nedanför skidspåren och passar fint även för de som inte är så vana cyklister.

Du bjuds på lite skön trolsk grönska på de mossiga stigarna som slingrar sig runt gamla tallar och på gamla fäbodstigar från den tid stans innevånare hade sina djur där. Ibland är stigarna tekniskt kluriga och ibland släta och fina och ofta med skarpa svängar. Det skapar en lekfull stigcykling där man både får rolig utförsåkning och lite tuffare klättring som bryts av med lite lättare släta stigar. Ju längre upp du kommer i skogen längs med skidspåren kan det sommartid vara väldigt blött. Det är mer sankmark högre upp.

Nedanför Spikbodarna och E45 och utkanten av Odensala ligger Lillsjön. Ett naturområde med en liten sjö som är fin att bada i och runt den går en grusad och asfalterad slinga. I skogen och upp mot bostadsområdet i Odensala finns ett nät av rotiga och lite tekniska stigar. En del av dem går i det gamla skidspåret som löpte ned från Spikbodarna. Här hittar du både klättringar och utförsstigar med mycket flow och tighta svängar. Bitvis kan det vara blött i området.

Tyvärr är inte stigarna uppmärkta i Lillsjön eller Spikbodarna men med lite upptäckarlust tar du bara en stig och följer den tills nästa kommer.

Via apparna Strava och Trailforks kan du hitta stigar att cykla på i många timmar.

 Lillsjön når du antingen via västra Odensala eller via industriområdet Odenskog. Lämpligast om du tar bilen är att utgå från parkeringen vid Jemtbil strax nedanför Ica Kvantum. Spikbodarna når du antigen via cykel och då allra lättast att utgå från Lillsjön. Från den grusade slingan som passerar sjön och rastplatsen är det lite längre fram skyltat Spikbodarna. Åker du bil tar du mot Stugun i den stora rondellen vid Lillänge köpcentrum och svänger sedan höger efter ett par hundra meter. Det är skyltat Spikbodarna. Från bilparkeringen utgår skidspåren och stigarna.

 

Cykla Östersund

Fugelsta - Fursteli

En bit utanför Östersund ligger Fugelsta, en liten by längs med Storsjön. Här finns Fursteli cykelstigar öppna för alla. Fint flow på smala stigar!

I Fugelsta, en av alla små byar längs med Storsjön har gårdens ägare och entusiastiska vänner under närmare 12 års tid byggt cykelstigar i skogen. Intresset för stigarna har växt enormt och numera besöker cyklister från hela landet Fursteli. Cykelstigarna är öppna  för alla men av de ca 20 km stig som hittills byggts är det en hel del som inte passar alla… Det kostar inget att cykla men man tar tacksamt emot swishbidrag för underhåll och utveckling av nya stigar. Bidrag lämnar du enklast med swish till Fursteli Gård 123 616 19 13

Cykelstigarna ligger i ett skogsparti ovanför Marieby kyrka och där finns det stigar av världsklass det är eldsjälar som har byggt stigar sedan 2008.

Det finns inga branta utförsbackar utan bara fint flow på smala stigar genom skogen ned mot sjön. En del stigar är lite mer tekniskt utmanade med rötter och spänger medan andra är släta och snabba. Stigarna Brunflow och Världsmästarstigen bjuder på doserade kurvor och några hopp du kan rulla över. Intill skogsbrynet finns även en pumptrack.

Många av stigarna har fått en skylt med sitt namn för att du lättare ska hitta dem. Huvudslingan på ca 15 km är markerad med rött på träden och börjar bredvid pumptracken och tar dig upp mot Svartsjöarna för att sedan vända tillbaka ned igen. Du passerar de allra finaste stigarna med korta avsnitt av transport på grusväg. Stigarna går fint att cykla även med en enklare mountainbike med dämpning fram.

Alla Fugelstas stigar finns i appen Trailforks. På Facebook finns Furstelis cykelstigar och där kan du hitta mer information.

Furstilegårds hemsida finns en uppdaterad cykelkarta med alla stigar utmärkta.

För att komma till Fugelsta och Fursteli cykelstigar åker du över Vallsundsbron och tar vänster mot Brunflo. Strax innan Marieby kyrka ska du höger och följa Svartsjövägen en bit upp tills du når en skylt med Brunkulla lokal. Parkera på Fursteli Gård och undvik helst all biltrafik på vägen upp till pumptracken.

Cykla Östersund

Bynäset

Strax bortanför Frösöns flygplats och Frösö Park ligger den fina halvön Bynäset som bjuder på Frösöns kanske finaste cykling, rotiga o tekniska stigar

Visa mer

Cyklar

Spikbodarna och Lillsjön

Spikbodarna och Lillsjön är ett fint område för löpare, flanörer och stans cyklister att samsas på, området har några av Östersunds finaste stigar.

Visa mer

Fugelsta - Fursteli

En bit utanför Östersund ligger Fugelsta, en liten by längs med Storsjön. Här finns Fursteli cykelstigar öppna för alla. Fint flow på smala stigar!

Visa mer

Tre rundor för landsvägscykling

Östersunds finaste landsvägscykling, framförallt den på racercykel, sker nära Storsjön.
Att t.ex cykla Brunfloviken runt är en klassiker för stans landsvägscyklister som mäter runt 40 km. Andra rutter såsom rundan förbi Krokom, Nälden och Ytterån med en sträckning av 80 km, eller sträckan där du passerar två kommuner under cykelturen.

Cykla Östersund

Brunfloviken runt

Brunfloviken runt är även en sträckning som varje nationaldag körs under det anrika motionsloppet Jämthjulingen.

Turen Brunfloviken runt är otroligt vacker en sommardag och kuperingen snäll och skön och passar de allra flesta.

Startar du från Badhusparken och åker rundan medsols får du den finaste delen på slutet.
Till Brunflo får du ta dig via cykelvägar mot Ope och sedan längs med E45 genom Brunflo för att vika ned vid järnvägsövergången och följa vägen ned till korsningen.
Där tar du höger och följer sedan den böljande landsvägen genom många av ”Annersias” fina byar innan du når Vallsundsbron och tar dig över till Frösön och vidare tillbaka till Badhusparken.

Landsvägscykling Östersund

Cykla Östersund Frösön

Kännåsen-Dille och Rödön

Via den här rundan passerar du två kommuner och får runt 30 km av fin cykling. Turen är lagom kuperad och går mestadels över mindre vägar.

Du startar i Badhusparken och följer gångvägen mot Lugnvik för att sedan följa skyltning mot Kännåsen.
När du når Kännåsen tar du vänster vid byns enda korsning och följer vägen till nästa korsning.
Där tar du höger och sedan vänster mot Dille och Landsom.
Här passerar du många fina gårdar och har fjällen i fonden.

När du tagit dig över E14 tar du vänster och följer landsvägen genom Ösa och Ås tillbaka till Lugnvik och samma väg tillbaka till Badhusparken.

Ås utsikt

cykla i Östersund

Krokom-Nälden och Ytterån

En klassiker är den lite längre turen över Krokom & Ytterån som mäter ca 80 km. Rundan bjuder på en del stigningar men även några sköna utförsbackar.

En annan klassiker är den lite längra turen över Krokom och Ytterån som mäter ca 80km.
Turen Krokom-Ytterån följer samma sträckning som rundan över Kännåsen men i stället svänger du in mot Dille.
Från Dille åker du vidare och tar sedan vägen mot Kattstrupeforsen och Aspåsnäset för att sedan vika ned mot Krokom.

Sedan får du cykla ett par kilometer på E14 mot Åre innan du tar av och följer skyltningen mot Nälden och sedan Vaplan och Ytterån.
Väl i Ytterån följer du sedan skyltning mot Rödön och Frösön och får en sträcka som en fin sommardag bjuder på vackra vyer mot Bydalsfjällen och där du passerar många bondgårdar.
Den här rundan bjuder på en del stigningar men även några sköna utförsbackar.

Rödöbron

Cykla Östersund

Brunfloviken runt

Brunfloviken runt är även en sträckning som varje nationaldag körs under det anrika motionsloppet Jämthjulingen.

Visa mer

Cykla Östersund Frösön

Kännåsen-Dille och Rödön

Via den här rundan passerar du två kommuner och får runt 30 km av fin cykling. Turen är lagom kuperad och går mestadels över mindre vägar.

Visa mer

cykla i Östersund

Krokom-Nälden och Ytterån

En klassiker är den lite längre turen över Krokom & Ytterån som mäter ca 80 km. Rundan bjuder på en del stigningar men även några sköna utförsbackar.

Visa mer

Tre förslag på downhill-och parkcykling

Östberget, Brunflos Bike Park, Frösö Park och Fursteli cykelstigar är tre ställen för downhill cykling och enduro. Alla tre ställen erbjuder olika svårighetsgrader på banor att ta sig an.

Östberget på Frösön

Mitt på Frösön ligger Östberget som vintertid är ett av stadens skidområde. Sommartid är det ett eldorado för dem som vill cykla utför.

Här på Östberget på Frösön finns 6 leder av olika karaktär och svårighetsgrad och för några år sedan korade Red Bull området till Sveriges 7:e bästa cykelpark.

Leder:
GB-banan är gjord för alla, från nybörjaren och barn till utförs-cyklisterna med mer erfarenhet. På den här banan finns inga rötter eller stora stenar. Vill man inte hoppa över i hoppen går det bra att rulla över i stället.

Ladängebanan är en bana med fantastiskt flow som passar alla som känner att dom vill testa något lite svårare än GB-banan.

De lite mer avancerade lederna kan vara smala, snabba, med brantare partier och mer utmanande kurvor.
Lederna är utmärka med cykelskyltar och färgmarkeringar. Rött och svart innebär att det är en mer svårare och avancerad led. De blåmarkerade lederna är lite mer medelsvåra leder.

Tänk på att det är många vandrare och andra trafikanter som kan förekomma på cykellederna.
Mer information med uppdaterade tider av liften, information om de olika lederna och liftkortspriser finns på ostersund.se

För den som saknar utrustning, eller vill prova en riktig downhill cykel finns möjlighet att hyra hos Lagg & Hoj . Kom ihåg att boka cykel en dag innan!

Hitta hit:
För att nå den liftburna cyklingen följer du skyltningen till Gustavsbergsbacken ute på Frösön. Parkerar gör du vid liftanläggningen. De dagar inte liften är öppen är det allra enklast att cykla upp till utsiktstornet på berget. När du kommer över gångbron över till Frösön cyklar du Trädgårdsvägen upp, tar vänster in på Byvägen och följer den mot Tanne. Vik sedan höger in på Toppvägen som leder upp till utsiktstornet.

 

Brunflo Bike Park

Mindre mountainbikecykling arena fr 8-9 år & uppåt! Parken består av maskinbyggda & naturliga leder, olika hopp, kurvor & utmaningar i alla nivåer

Parken har två st hoppleder, en större som är ca 400 m lång och består av 9 st hopp och en mindre och lättare med 4 mindre hopp och rollers.
I skogen finns också 6-7 leder i olika kombinationer med hopp, kurvor, wallride och broar. Om hoppen känns lite för utmanande så finns alltid en enklare väg förbi.

En balansbana i trä finns också.
Rekommenderat är att använda mountainbike- eller BMX-cykel och givetvis ALLTID hjälm.

Då området alltid är öppet för alla så sker också all cykling på egen risk. Brunflo Bike Park hittar du vackert beläget vid elljusspåret centralt i Brunflo. Det finns grillmöjligheter i området. Vid starten finns cykeltvätt. Brunflo Bike Park har en facebook-sida med aktuell information.

Fursteli Cykelstigar

I området finns en stigslinga av xc-karaktär som är ca 15km och heter Fugelstastigen. Det finns fler stigar i sluttningen som är tänkta att cyklas på.

Fursteli cykelstigar som ligger i Fugelsta vid Marieby består av handbyggda stigar av ideella krafter. Det finns stigar och trails som de flesta klarar av och det passar även de som har cyklat downhill länge. Fugelstas 15 km slinga är uppmärkt med röda markeringar på träden. Det finns även andra stigar att cykla och dem hittar du på hemsidan Trailforks eller på appen Strava.

Lederna slingrar sig nedför skogen med kurvor, flows och trixigheter och passar cyklar, såsom fatbike, hardtail eller vanlig mountainbike. Längre ned på stigen dyker världsmästarstigen Brunflow upp och här finns en del hopp och mindre dropp som slutligen avslutas i en pumptrack.

Fugelsta cykelstigar finns att läsa om på

Fugelstas cykelstigar ligger vid Marieby, på andra sidan Storsjön, mitt emot Östersund. Med bil åker du mot Frösön, tar Vallaleden mot Orrviken och när du passerat Vallsundsbron tar du vänster mot Brunflo. Strax innan kyrkan i Marieby ska du svänga höger upp på en mindre grusväg där står två röda skjul. Parkering finns ett par kilometer längre upp på grusvägen. Via Trailforks ser du var du kan parkera.

Cykla Östersund

Östberget på Frösön

Mitt på Frösön ligger Östberget som vintertid är ett av stadens skidområde. Sommartid är det ett eldorado för dem som vill cykla utför.

Visa mer

Brunflo Bike Park

Mindre mountainbikecykling arena fr 8-9 år & uppåt! Parken består av maskinbyggda & naturliga leder, olika hopp, kurvor & utmaningar i alla nivåer

Visa mer

Fursteli Cykelstigar

I området finns en stigslinga av xc-karaktär som är ca 15km och heter Fugelstastigen. Det finns fler stigar i sluttningen som är tänkta att cyklas på.

Visa mer

Behöver du hyra cykel?

Behöver du hyra cykel finns det både stadscyklar, elcyklar och mountainbikes att hyra hos Lagg & Hoj på Frösön. Vill du ta en dagstur med fikakorgen och se en karta med förslag på cykelturer för din cykel utflykt, finns tips i cykelkartan som finns att ladda ned!

 

Hyra cykel

Har du ingen egen cykel eller vill passa på att prova en ny så kan du hyra cykel hos Lagg & Hoj som finns på Frösön.

Sommartid kan du också följa med Lagg & Hoj på en guidad cykeltur, till exempelvis stans bästa utsikt, cafét med godaste glassen eller till ett av alla fina badställen runt Östersund.

Kika in hos Lagg & Hoj för information och bokning av cykel.

Stigcykling Andersön

Cykelutflykter

Gillar du att packa cykelkorgen med fika och göra en dagstur passar det bra att prova några av förslagen på cykelutflykter.

Andersön finns många fina grillplatser och möjligheter till bad en varm sommardag. Från Badhusparken i centrala Östersund är det ca 19 km enkel väg och du följer cykelvägar ut till Vallsundsbron och vidare mot Orrviken och följer skyltningen till Andersön.

Då området alltid är öppet för alla så sker också all cykling på egen risk.

Till Frösö Strand kan du enkelt cykla från Badhusparken i Östersund längs cykelvägen som är uppmärkt över gångbron och sedan ta vänster mot vallsundsbron.
Därefter kan du cykla längs cykelleden mot Mjällestigen på Öneberget med tillhörande fornborg.

I detta området finns många fina ställen att stanna för en picknick, antingen på en äng eller nere vid Storsjön, där det även finns eldplatser att nyttja.

Minnesgärdet ligger inte långt från Östersunds centrum.
Från Badhusparken cyklar du längs hamnen förbi storsjöstråket och efter ca: 2 km är du framme vid minnesgärdet där det finns eldstad och sittplatser.

Du kan även fortsätta cykla längs en grusväg mot Odensala eller välja stigcyklingsleden som går närmare stranden.
Längs denna väg finner du även Odensalakärret, en skådeplats för orkidéer och senare kommer du fram till fina åkrar och fält med mycket fin utsikt mot Oviksfjällen.

Bynäset ligger på Frösön en bit bortanför Frösö Park hotell och hit kan du cykla från Badhusparken och det är ca: 12 km landsväg eller via Frösö Strand. Du kan även starta cykelturen från Bynäset om du har bil med cykelställ.

Väl framme vid Bynäset kan du välja att cykla runt Bynäset, eller välja att promenera runt en 7 km lång stig. Stigen går att cykla på du bör ha i beaktning att det är mycket rötter, så det kan krävas att du leder cykeln vid vissa partier.
Väl värt att gå runt Bynäset, där en vidunderlig utsikt breder ut sig över Storsjön och Oviksfjällen.
Här finns gott om ställen för picknick, grillning och svalkande bad.

Minnesgärdet

Cyklekarta Östersund

Hitta rätt med cykelkartan

Östersunds cykelkarta med utförliga beskrivningar på var du kan hitta rätt väg att cykla. finns att hämta på Visit Östersund eller ladda ned i PDF-fil

Cykelkartan är framtagen av Grön Trafik och Östersunds kommun. Förslagen på cykelturer har tagits fram i samarbete med cykelfrämjandet.

Grön trafik är Östersund kommuns verksamhet för mer hållbara transporter och syftar till att minska koldioxidutsläppen bland annat genom att göra det enklare att välja cykeln i sitt dagliga resande.

Cyklekarta Östersund

Hyra cykel

Har du ingen egen cykel eller vill passa på att prova en ny så kan du hyra cykel hos Lagg & Hoj som finns på Frösön.

Visa mer

Stigcykling Andersön

Cykelutflykter

Gillar du att packa cykelkorgen med fika och göra en dagstur passar det bra att prova några av förslagen på cykelutflykter.

Visa mer

Cyklekarta Östersund

Hitta rätt med cykelkartan

Östersunds cykelkarta med utförliga beskrivningar på var du kan hitta rätt väg att cykla. finns att hämta på Visit Östersund eller ladda ned i PDF-fil

Visa mer

Fyra cykelturer för familjen

Ta med hela familjen på familjevänliga turer med cykel, där alla kan hänga med. En utflykt i naturlig skogsmiljö, en stadsnära pumptrackbana i centrum, Frösö parks cykelstigar eller en riktigt bra bike park för hela familjen i Brunflo.

Cykla

Cykla på Andersön

Häng på cyklarna på dragkroken och åk till Andersön, 19 km utanför Östersund. En familjevänlig tur väntas i skogsmiljö med grill- och badplatser nära.

Andersön finns många fina grillplatser och möjligheter till bad en varm sommardag. Från Badhusparken i centrala Östersund är det ca 19 km enkel väg och du följer cykelvägar ut till Vallsundsbron och vidare mot Orrviken och följer skyltningen till Andersön.

I skogen finns också två kortare leder med hopp, kurvor och broar. Om hoppen känns lite för utmanande så finns alltid en enklare väg förbi.

Rekommenderat är att använda mountainbike- eller BMX-cykel och givetvis bära hjälm.

Då området alltid är öppet för alla så sker också all cykling på egen risk.

Pumptrack

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes. Tål att provas för både unga som äldre

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes. Den lilla banan består av en raksträcka med pucklar – enkelt och bra för dig som är nybörjare och vill träna balans.

Den större banan kräver att du kan hålla koll på de hinder som ligger framför dig och dina ”medtrafikanter”.

Cykling bike park

Testa en Bike Park

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broar som är roliga för hela familjen.

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broar som är roliga för hela familjen. Om hoppen känns för utmanande finns alltid en enklare väg förbi.

Rekommenderat är att använda mountainbike- eller BMX-cykel och givetvis ALLTID hjälm.

Då området alltid är öppet för alla så sker också all cykling på egen risk. Brunflo Bike Park hittar du vackert beläget vid elljusspåret centralt i Brunflo. Det finns grillmöjligheter i området.

Frösö Parks cykelstigar

Precis nedanför Frösö Park Htl finns en 3,3 km lång MTB sträcka med flera enkla hopp och böljande hinder en lekfull tur som gärna tas flera gånger om.

Banorna är byggda på grusvägar, skogsbilvägar och breda stigar. En del av sträckan är anpassad för de mindre åkarna och kallas för barnloopen, den är totalt 400 m. Här är länken för att hitta runt

Cykla

Cykla på Andersön

Häng på cyklarna på dragkroken och åk till Andersön, 19 km utanför Östersund. En familjevänlig tur väntas i skogsmiljö med grill- och badplatser nära.

Visa mer

Pumptrack

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes. Tål att provas för både unga som äldre

Visa mer

Cykling bike park

Testa en Bike Park

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broar som är roliga för hela familjen.

Visa mer

Frösö Parks cykelstigar

Precis nedanför Frösö Park Htl finns en 3,3 km lång MTB sträcka med flera enkla hopp och böljande hinder en lekfull tur som gärna tas flera gånger om.

Visa mer

Cykla S:t Olavsleden

S:t Olavsleden

Brunflo-Östersund

Att starta cykelturen från Brunflo till Östersund, är en dagsetapp om 15,2 km. Leden går mestadels längs Storsjön med utsikt över Oviksfjällen.

Brunflo har en 30 meter hög kastal, ett försvarstorn från 1100-talet, som helgades åt S:t Olav.
Namnet Brunflo betyder brunnen vid myren och vid Lövberget ligger S:t Olavs källa.

Odensalakärret är rikt på orkidéer och ligger invid S:t Olavsleden, tre kilometer från Östersund. På grund av det kalkhaltiga vattnet trivs bland annat purpurknipprot med mörkt purpurröda och vaniljdoftande blommor. Markerade stigar och spänger går fram mellan flugblomster, brudsporre och tvåblad.

Östersund är den enda staden i Jämtlands län, och grundades 1786 av Gustav III. Gör ett besök på Jamtli som är ett levande historieland där du sommartid möter tidsenligt klädda människor i husen som berättar om livet förr.

Mer info på vägen, här!

Minnesgärdet

Cykla St Olavsleden

Östersund-Frösö Kyrka

Följ pilgrimsleden en liten sträcka från te.x Östersund-Frösö kyrka. En sträcka där man kan känna på hur det är att cykla längs leden bara ca: 7km.

Starta din cykeltur i Badhusparken, därifrån följer du de röda ledmarkeringarna, de tar dig över till Frösön. Härifrån fortsätter cyklingen vidare längs Storsjön. På Frösön finns Runstenen och Trefaldighetskällan som historiska sevärdheter att ta del av.

När du nått förbi Trefaldighetskällan fortsätter cyklingen mot Ändsjöns naturreservat och vidare upp mot Frösö Kyrka.

När du nått Kyrkan, passa på och njut av den fantastiska utsikten över Storsjön och fjällvärlden.

Mer info på vägen, här!

S:t Olavsleden Östersund

cykla i Östersund

Frösö Kyrka-Rödö kyrka

Från Frösö kyrka kan du cykla vidare mot Rödö kyrka och på vägen stanna till vid Tibrandshögarna som ligger alldeles efter du gått över Rödöbron.

Från Frösö kyrka till Rödökyrka är det en cykling på ca: 10 km.

Frösö kyrka från 1200-talet uppfördes med S:t Olav som skyddshelgon. Sommartid spelas dramat Arnljot här intill. Det handlar om vikingen från Gällö som stred med S:t  Olav i Stiklestad.

Ta dig över bron till Rödön med borgkullen Tibrandsholm från 1300-talet.

Lyssna på vågskvalp och spana efter Storsjöodjuret som sägs bo i sjöns djuphålor.
Rödöns kyrka är från medeltiden och fick påkostad inredning efter en brand på 1920-talet. Vandringen känns ombonad vid jordgubbs- och potatisodlingar.

Mer info på vägen, här!

Frösö Kyrka

S:t Olavsleden

Brunflo-Östersund

Att starta cykelturen från Brunflo till Östersund, är en dagsetapp om 15,2 km. Leden går mestadels längs Storsjön med utsikt över Oviksfjällen.

Visa mer

Cykla St Olavsleden

Östersund-Frösö Kyrka

Följ pilgrimsleden en liten sträcka från te.x Östersund-Frösö kyrka. En sträcka där man kan känna på hur det är att cykla längs leden bara ca: 7km.

Visa mer

cykla i Östersund

Frösö Kyrka-Rödö kyrka

Från Frösö kyrka kan du cykla vidare mot Rödö kyrka och på vägen stanna till vid Tibrandshögarna som ligger alldeles efter du gått över Rödöbron.

Visa mer