Meny

Fiskelycka runt hörnet

Fånga ädelfisk i stan? Går det? Jovisst, i Östersund kan man, om man fiskar på rätt sätt, fånga harr i Badhusparken i centrala staden. Eller från stranden på Frösön. Och det är inte särskilt svårt.

Bottenmete med agn eller ett flugkast med flottör kan ge dig egenhändigt fångad fisk till lunch eller middag. I Storsjön är spöfisket fritt, du behöver inget fiskekort. Vill du fiska lite mer i avskildhet erbjuder stränderna längs Bynäset eller på Frösöns norra sida också spännande harrfiske. Här är utsikten mot fjällen och Åreskutan vidunderlig. Och har du riktig fiskelycka kan du till och med fånga en öring.

Familjefiske
I Lillsjön, naturområdet bara 10 minuter från centrum, finns ett lättillgängligt och fritt familjefiske efter abborre, gädda och inplanterad regnbåge. Och är man sugen på sjöfiske från båt finns Ösjön ett par mil västerut vid byn Lillsjöhögen. Hyrbåtar, öring och röding väntar på den fiskesugne. Fisket där är bäst på försommaren.

Strömmande vatten
Även för den som vill fiska i strömmande vatten finns goda möjligheter. Älvarna Långan och Hårkan rinner samman med Indalsälven vid Lit, bara ett par mil norr om Östersund. Båda har fin-fina strömmar med bestånd av harr och öring. Fisket i strömvatten kräver lite mer. Man behöver kunna hantera spinnspö med spinnare eller flugkast. Allra bäst fungerar fiske med flugspö och en nymf eller torrfluga på tafsen. Att fisket håller hög klass bevisas av att många långväga fiskespecialister kommer hit för att tampas med strömfisk i vildmarksmiljö. Någon trängsel är det dock inte frågan om. Här kan du hitta ”ditt eget” fiskeställe.Så vad väntar du på, här finns fiske för alla. Ut och pröva fiskelyckan. Den väntar på dig runt hörnet!

Text: Ingemar Näslund