Meny
Fiske
Fiska i Östersund

I Östersund kan du finfiska mitt i stan, dra på kvällsutflykt till genomtrevliga Andersön eller testa nerverna i legendariska strömmar.

I Storsjön är fisket fritt med handredskap från land och här har du goda möjligheter till stadsnära fångster av till exempel harr, sik och aborre.

Fiskemöjligheter för alla

– med risk för livslångt beroende

I Östersund finns fiskemöjligheter för alla. För nybörjare och riktiga fantomer. För familjen – och enstöringar som  är beredda att försaka både sans och semesterbudget för att lyckas i sitt fiske.

Oavsett om du kommer till Östersund via luften eller längs marken är sannolikheten stor att det är vattnet som först stjäl din uppmärksamhet. Storsjön vid stadens rand, eller om det är staden vid sjöns strand. Gångstråk längs vattnet. Mjukglass och minigolf. Kullersten och  vågskvalp.

Och överallt dessa fiskemöjligheter – med god chans till upplevelser som tar dig igenom varje envist lågtryck som väntar i höst.

Fisket i Storsjön är fritt och du hittar gott om fiskeplatser nästan mitt i stan. Testa runt småbåtshamnen eller ta de fotriktiga skorna över till Frösön och fiska längs stränderna bort mot Vallsundsbron. Använd lätt utrustning och fånga abborre, harr och sik.

Om ni mot alla odds tröttnar på Storsjön är Lillsjön ett bra alternativ. Varmare badvatten men lika lättillgängligt. Testa kastmete och lura kämpaglada regnbågar. Men se upp! Risken är stor att det skapar ett beroende – som mycket väl kan bli livslångt.

En kvart bort med bil ligger naturreservatet Andersön. En pärla av kalksten och skiffer –marmorerad av stigar som gjorda för upptäcktsfärder. Vildmark, nästan mitt i civilisationen.  När ni metat abborre från ångbåtsbryggan, valt tältplats (gärna längs den västra stranden) och nattat barnen är det ingen dum idé att plocka fram flugspöt för att söka närkontakt med den strandnära harren.

För dig som söker större utmaningar finns:

  • Strömmande vatten som Indalsälven, Hårkan och Långan. Här finns riktig troféfisk – oavsett om du är ute efter harr, öring, gädda eller abborre.
  • Sjöarna Näkten, Locknesjön och Storsjön med fint trollingfiske efter öring, röding, kanadaröding och gädda.
  • Det mer fjällnära fisket som bara ligger en timma västerut. Ett alternativ är Dammån med Kvitsle strömmar som bjuder på både storöring och fint harrfiske.

Mer fakta om fisket i Jämtland finns på Länsstyrelsen sida. Prata med lokala fiskebutiker för mer dagsfärska tips om fisket och information om fiskebestämmelser. Fiskekort kan du köpa online på Natureit

 

Tips

Använd lätt haspelutrustning och små skeddrag, spinnare eller jiggar. Testa också kastmete med mask.

Fiska gärna tidig morgon eller kväll – framförallt om det är högtryck och varmt i vattnet.

Följ gällande regler vad gäller till exempel fiskekort, minimimått och eventuella fångstbegränsningar.

Ta gärna upp fisk som du ska äta. Annars tar ni en snabb bild på fångsten och låter den simma tillbaka – så både fisken och minnet av den kan leva vidare.