Meny

Utflykter i naturen

Att ha naturen nära och kunna uppleva den fullt ut, utan vardagens krav och stress. Här är Storsjön och fjällen alltid närva­rande och skänker vackra vyer och lugn. Fyll väskan med picknickmat och något som släcker törsten, så kan du vara ute och njuta en hel dag!

Andersön

Till Andersön vallfärdar familjer, motionärer och andra som vill ladda batterierna och lugna ner andetagen en stund. Ön är ett naturreservat och miljön här är minst sagt fascinerande. Långa vackra stenstränder, knotiga tallar, fornminnen och fossiler. I skogen finns ett myller av skogsstigar för den som vill jogga, cykla, strosa eller plocka svamp och bär. Längs stränderna finns gott om fina grillplatser alldeles intill vattnet. Förra sommarens värmebölja förvandlade Andersön till rena playan och alla som haltade sig förbi det första steniga bottenpartiet belönades med len sandbotten en bit ut. Det här är ön för alla med upptäckarglädje. Hitta hit 

Ändsjöns Naturreservat

På Frösön ligger naturreservatet Ändsjön som är Frösöns enda sjö. Sjön omges av både jordbruksmark och bostadsområden och är lätt att ta sig till. Ändsjön är en mycket grund sjö och en perfekt plats för många sjöfåglar. På hösten samlas både vitkindad gås, sädgås och bläsgås i sjön för ett par dagars vila, innan flytten söderut. Runt sjön finns en stig som är spångad över en del av partierna och en del informationsskyltar. Stigen är ca 2,5-3 km lång och passerar förbi de två fågeltorn som är uppsatta i reservatet. Hitta hit: Parkeringsplats finns vid Frösö Skidlek och vid Vallaleden där du kan börja din vandring. Stadsbussarna nr 4 och nr 9 tar dig också hit.

Bynäset

Du hittar Bynäset på Frösön vid Cronstadsväg. När du har passerat Frösö Park Hotell hittar du en skylt med Bynäset några km bort och där svänger du vänster ned mot vattnet. Här hittar du fina stränder som finns både på norra och södra sidan av halvön. I populära termer kallas detta område ”Östersunds Riviera”. Norra sidan erbjuder en lång svart sandstrand med sandbotten och öppna gräsytor för lek och picknick. På sommaren finns också en liten kiosk öppen – Västbyviken.

Vid vackra Bynäset kan du gå, springa och cykla runt halvön på ett avstånd av ca: 7 km. Ta en ryggsäck med dig och gå runt den natursköna platsen. När du känner dig varm kan du ta ett dopp i sjön vid stranden. Området är skyddat eftersom det tidigare var ett militärt övningsområde. Utsikten är något extra speciellt med Åreskutan och Oviksfjällen.

Tysjöarna

Gör en trevlig utflykt till Tysjöarnas Naturreservat som ligger strax utanför Östersunds centrum. Tysjöarna är ett av världens största blekeområden. I miljön som är väldigt kalkrik och fuktig lever många sällsynta djur och växter. Här finns en hel del orkidéer så som Guckusko, ängsnycklar, skogsknipprot och spindelblomster. Från den norra ingången finns en ramp fram till ett av de tre fågeltornen som är uppsatta, där du kan spana på de fåglar som kommer och rastar i reservatet. De två sjöarna är sammankopplade med en skyltad ca 7 km lång stig. Hitta hit:

Fler tips på fina vandringsstigar hittar du här