Meny
IPC WC Para Nordic Skiing 13-19 januari

Den 12–19 januari 2019 går World Para Nordic Skiing World Cup av stapeln här i Östersund.

160 paraatleter från hela världen kommer och på tävlingsschemat står tre tävlingar inom längdåkning och tre tävlingar inom skidskytte (sprint, distans och lagstafett). Samtidigt med världscupstävlingarna i Para Nordic Skiing sker också en flernationsturnering i Paraishockey på Östersunds Arena, och ett 50-tal paraatleter från Sverige och resten av världen deltar i två olika utvecklings- och rekryteringsläger.

Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) som sanktionerat tävlingarna till denna världscupvecka som går under samlingsnamnet Para Nordic Skiing. Arrangörerna bakom själva tävlingarna är ett samarbete mellan Parasport Jämtland Härjedalen och rutinerade vintersportarrangörer som Östersunds SK (längd) och Biathlon Östersund (skidskytte).

Zebastian Modin, hemmahörande i Östersunds SK och svensk silvermedaljör i Paralympics i PyeongChang 2018 ser fram emot att få tävla på hemmaplan:
– Äntligen arrangeras en världscupstävling i Para Nordic Skiing här i Östersund, det är verkligen på tiden att även parasporten tar plats på Sveriges nationalarena. Att denna världscup är den första i raden av många tävlingar fram till 2023 är också otroligt roligt och viktigt för både utvecklingen av vinterparasporten samt evenemangslänet Jämtland, säger den svenska stjärnan.

Med andra ord är det bäddat för högklassiga och spännande tävlingar i januari, men också ett rejält startskott för resan mot World Para Snow Sports Championships 2023 i Östersund och Åre. Då blir det hela 5 världsmästerskap samtidigt i regionen, nämligen i Para Alpine, Para Snowboard, Para Nordic Skiing (längdskidor och skidskytte) samt Para Ice Hockey. Detta ”miniparalympics” sker i Östersund och Åre.

Läs mer