In English »

Konstupplevelser i sommar

En stunds förströelse? Ett sätt att väcka kreativiteten? Provokation? Alla har vi ett sätt att förhålla oss till konst. Vilken tur att det blommar i konstens Östersund.

ÖRJAN NORING
Jämtlandssonen ifrån Hackås som både i färg och uttryck fångade vardagens vemod och det genuint norrländska. Han räknas som en av de främsta jämtländska konstnärerna under 1900-talet och kom att betyda mycket för landskapsmåleriet. Utställningen på Jamtli uppmärksammar hundraårsjubileet av Örjan Norings födelse och Jämtlands Läns Konstförening ger ut en bok om Örjan i samband med utställningen.
Utställningen visas 13 september – 15 november, jamtli.com

 

1700-TAL – SVERIGE OCH EUROPA
Ett århundrade fyllt av svårigheter och umbäranden, men också det århundrade där tron på vetenskapen tog fart och där framtidstro och nyttotänkande fick ta plats. Den nya utställningen på Nationalmuseum Jamtli handlar om relationerna mellan Sverige och det övriga Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Krig, diplomati, handel och rokokons födelse är några av de teman som tas upp i de verk som ställs ut. Porträtt, landskap och vardagliga interiörbilder men även unika skisser och ritningar som aldrig tidigare visats, finns bland de 180 verken från Nationalmuseums samlingar med konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffman, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda. Utställningen visas 18 juni 2020 – 11 april 2021.
jamtli.com

 

“En i sänder utan brådska”
Måleri, grafik, lera, bivax och blandtekniker. Passa på att besöka Galleri Lux beläget i Norra Stations fina lokaler, för en multikonstupplevelse. Utställningen ”En i sänder utan brådska” lyfter fram tre kvinnliga konstnärer; Ewa Carlsson, Kristina Wrang och Kersti Grönlund och deras konstnärskap. Utställningen visas 23 maj till 18 juli.
lux.nu/carlsson-wrang-gronlund/


MAT

Plantbaserat kött eller insektsburgare? Varför tycker vi om viss sorts mat men rynkar på näsan åt det som är ovant? Och medan vissa fyller förråden om hösten och ägnar helgerna åt storkok, lever andra på halvfabrikat och är stammisar på kvartersbutiken.
I utställningen ”MAT” på Jamtli kan du göra en resa genom historien med fokus på vår relation till mat, från jakt och fiske för tusen år sedan till dagens trender där mat inte längre handlar om överlevnad. Utställningen visas 15 maj till 21 feb 2021.
jamtli.com

 

FOTOPROMENAD
Nya tider, nya uttryck. När fysisk distansering är vardag och kultur och konserter riskerar att hamna på undantag, då frodas kreativiteten. “Music is the forrest I want to get lost in” är en interaktiv foto- och musikupplevelse där besökaren bestämmer takten. Promenera genom Östersund och ta del av 24 foton som finns utplacerade i olika skyltfönster runt om i staden. Utställningen består av ett urval konsertfotografier av fotografen Katarina Norström från bland annat Stockholm Jazzfestival, Urkult, Melodifestivalen och Storsjöyran och har du en QR-läsare på mobilen kan du också lyssna på låtarna på Spotify. Starta till exempel vid Mittpunkten eller Svenssons Ramar och följ sedan beskrivningen av utställningspromenaden, som står intill varje bild.

 

NYA LJUSÅR OCH ÖGONBLICK
Två fotografer – en nyhetsfotograf som fångar dagens detaljer och en astrofotograf som specialiserat sig på nattens magi. Jan Andersson och Göran Strand har ställt ut ihop för några år sedan. Årets utställning ”Nya ljusår och ögonblick” skildrar precis som tidigare Jämtland, både geografiskt och över dygnets alla timmar. Utställningen visas 15 mars – 16 augusti
jamtli.com