Meny
Cykla landsväg Östersund
Östersunds finaste landsvägscykling

Den mesta cyklingen kring Östersund, framförallt den på racercykel, sker nära Storsjön. Den givna klassikern i landsvägssammanhang är förstås Storsjön Runt som både är ett av landets äldsta och vackraste cykellopp, det är nu snart 100 år sedan premiären! Om du inte kan vara med på den 22 mil långa tävlingen eller tycker att distansen avskräcker följer här en niomilatur som är bland det finaste du kan göra på en räser!

Ett fantastiskt sätt att få uppleva det finaste av Storjöbygden och fjällvärlden är att cykla västerut via broar och färjor över Storsjön. Från Östersund cyklar du över gång- och cykelbron till Frösön, tar vänster och hinner bara cykla en kilometer innan du ska cykla till ”Annersia” via Vallsundsbron. När du cyklat av bron tar du höger och rullar genom små byar och fint jordbrukslandskap en knapp mil innan det är dags att ta sig via Andersön, Isön och Norderön till västra sidan av Storsjön.

Till och från Norderön tar du dig med färja och för att hinna mellan färjorna är det ett två och en halv kilometers intervallpass som gäller! Eller – stanna till på Tivars Gård på Norderön för en lunch eller fika och ta nästa färja. Färjorna, som går varje hel- och halvtimme från Isön, är ett ypperligt tillfälle att riktigt njuta av vyerna över Storsjön och fjällvärlden. När du efter andra färjan kommit fram till Håkansta cyklar du upp till väg 321 och följer den söderut till Myrviken för att därifrån ta dig österut och hemåt igen. Cykla över Sannsundsbron, ta höger och fortsätt fram till E45.

Nu har du för en stund lämnat Storsjöns absoluta närhet men får istället på din väg genom Fåker och Lockne njuta av utsikten över sjöarna Näkten och Locknesjön istället. Precis innan du lämnar Locknesjön bakom dig tar du vänster mot den otroligt fina byn Ede och snart kommer du fram till Storsjön igen. Ta vänster och cykla genom pittoreska byar tills du kommer fram till Vallsundsbron igen som du sedan tar tillbaka till Frösön och Östersund.

En kortare klassiker är fyramilaturen runt Brunfloviken eller den som går via Frösön, Rödön, Dvärsätt, Ås och tillbaka.

Text: Johan Ranbrandt