Meny
Matvandring på egen hand

I Östersund kan du äta på Sveriges mest hållbara krog och delikatessbutikerna dignar av lokala smakminnen att packa med sig hem. I vår stad är naturen nära, efter en dags matshopping i staden.

 

Starta din smakupplevelse på Visit Östersund, här får du tips och karta för att hitta runt i Östersund. Passa på att handla hos Lilla Saluhallen som saluför lokala delikatesser. Fortsätt smakvandringen genom staden, ta gärna en avstickare nedför Hamngatan om du är nyfiken på jämtländsk konst. Svenssons ramaffär tillhandahåller färgsprakande verk av länets stolthet, en av Sveriges mest erkände naivister, Primus Mortimer Pettersson.

Vid hamnen finner du Storsjöhyttan som bland annat tillverkar en egen serie dryckesglas, Jämtlandsservisen.

På gågatan, Prästgatan, möts du av doften av nymalt kaffe från Telo Gott, stans äldsta konfektyrbutik. På vägen mot Ost & Vilt rekommenderar vi ett stopp på Gaupa. En butik som saluför allt från hemstickade strumpor till maffiga fälltäcken.  Är du till och med hungrig så titta in på Jaktstugan, här serveras stans maffigaste räkmacka med handskalade räkor. Här finns goda alternativ för dem som vill undvika gluten, laktos, mjölk eller socker. Mycket är ekologiskt och närproducerat.

Vid Clarion Hotel Grand ligger Ost & Vilt, en delikatessbutik där björnkorven och renhjärta samsas i diskarna.

Slink in på Clarions lobbybar på andra sidan gatan. Ett glas champagne före middagen svalkar gott efter din smakvandrig. Kitchen & Table, by Marcus Samuelsson, huserar på Clarion. Här kan du äta långfrukost, brunch om lördagarna eller samlas vid ett communitytable för en spännande middag.

Tivars gårdsmejeri på Norderön är en pärla som ligger bara ett par simtag från Verkö slott. Hit tar du dig antingen via färja eller isväg. Här kan du smaka gårdens egna ostar, kombinerade med speciellt utvalda viner. Serveringen ligger alldeles vid Storsjöns strand med utsikt över Storsjöflaket och Oviksfjällen.

Väl tillbaka i Östersund har du ett riktigt spännande matmöte som inte får missas, stadens mest prisade krog, Jazzköket. Ett kök med bageri, en matsal, ett vardagsrum med scen och en gårdsservering plus lagerbar är det hyllade konceptet som blivit stadens gastronomiska fixstjärna. Krogen har av White Guide fått utmärkelsen ”Sveriges hjärtekrog 2015”. Ekologi och hållbarhet går hand i hand med kreativitet, matglädje och nära relationer med bönder, jägare och producenter. På innergården gräddas ljuvliga surdegspizzor i vedugnen under ljumma sommarkvällar i en atmosfär  som är som ett rus av matglädje och livskraft.

Smaklig resa!

 

Tina Stafrén