fbpx
In English »

Matvandring på egen hand

I Östersund kan du äta på Sveriges mest hållbara krog och delikatessbutikerna dignar av lokala smakminnen att packa med sig hem. I vår stad är naturen nära, efter en dags matshopping i staden.

Starta din matvandring och smakupplevelse på Turistcenter Visit Östersund, här får du tips och karta för att hitta runt i Östersund.

Passa på att handla hos Jazzköket Saluhall som saluför lokala delikatesser. Fortsätt smakvandringen genom staden och ta gärna svängen nedför Hamngatan till de mysiga innergårdarna. Här ligger cafét och inredningsbutiken Hamngatan 12 och Norra Station Café med galleri Lux, passande om du är nyfiken på jämtländsk konst. Om du sen fortsätter ner mot Storgatan hittar du Svenssons ramaffär som tillhandahåller färgsprakande verk av länets stolthet, en av Sveriges mest erkände naivister, Primus Mortimer Pettersson.

När du går vidare längs Storgatan, sväng upp på Biblioteksgatan och titta in på trevliga Oense en av stans nyöppnade restauranger och caféer, öppet från frukost till middag.

Vid hamnen finner du Storsjöhyttan som bland annat tillverkar en egen serie dryckesglas, Jämtlandsservisen.

På gågatan, Prästgatan, möts du av doften av nymalt kaffe från TeloGott, stans äldsta konfektyrbutik där du också kan köpa med dig en massa godsaker i chokladväg. Vidare på vägen rekommenderar vi ett stopp på Gaupa. En butik som saluför allt från hemstickade strumpor till maffiga fälltäcken.

Tivars gårdsmejeri på Norderön är en pärla som ligger bara ett par simtag från Verkö slott. Hit tar du dig antingen via färja eller vintertid isväg. Här kan du smaka gårdens egna ostar, kombinerade med speciellt utvalda viner. Serveringen ligger alldeles vid Storsjöns strand med utsikt över Storsjöflaket och Oviksfjällen.

Väl tillbaka i Östersund har du ett riktigt spännande matmöte som inte får missas, stadens mest prisade krog, Jazzköket. Ett kök med bageri, en matsal, ett vardagsrum med scen och en gårdsservering plus lagerbar är det hyllade konceptet som blivit stadens gastronomiska fixstjärna. Krogen har av White Guide fått utmärkelsen ”Sveriges hjärtekrog”. Ekologi och hållbarhet går hand i hand med kreativitet, matglädje och nära relationer med bönder, jägare och producenter. På innergården gräddas ljuvliga surdegspizzor i vedugnen under ljumma sommarkvällar i en atmosfär  som är som ett rus av matglädje och livskraft.

Smaklig resa!