Meny

Naturnära upplevelser

I Östersund är naturen alltid nära. Snör på dig promenadskorna och ge dig ut och utforska några av Östersunds vackra naturområden.

Orkidéspaning
Jämtland är ett av de stora orkidélandskapen. Trakten runt Storsjön är väldigt kalkrik, en bra grogrund för olika orkidéarter. På Rödön, i Vikekärret, hittar du bl a Guckusko, purpurröda Blodnycklar och tvåbladad flugblomster. I Odensalakärret växer den vackra Purpurknipproten under sensommaren. I Fugelsta och vid Sommarhagen på Frösön blommar Jämtlands landskapsblomma, Brunkullan från midsommar och några veckor framåt.

Harr, öring eller abborre?
Fiske med handredskap i Storsjön är fritt och det finns goda möjligheter att fånga t ex sik, harr och abborre längs kajkanten bort mot Jamtli eller längs stranden mot Vallsundsbron. Hårkan och Långan är kända flugfiskevatten, strax utanför stan, där harr och öring nappar.

Fågelskådning
För den som är intresserad av fåglar är en tur runt fågelreservatet Ändsjön på Frösön ett måste. Över 90 fågelarter häckar här.  Från stränderna eller något av de två fågeltornen kan man spana efter svarthakedopping, fiskgjuse, bläsand och sothöna.

Tysjöarna  är ett av världens största blekeområden. Tidigt på våren fylls den södra sjön av tranor, storspov och långbenta vadare. Under sommaren är det den norra sjön med sina två fågeltorn som lockar med tofsvipa, dubbelbeckasiner, kricka och andra arter. Sjöarna är sammankopplade med en skyltad 7 km lång stig. Här finns ramper, torn och rastplatser.

 

Svamp och bärpromenader
Andersön
är en av de största öarna i Storsjön och ett populärt utflyktsmål. Här badar man med fjällutsikt längs de steniga och långgrunda stränderna, promenerar, springer eller cyklar längs stigarna eller njuter av en picknick. Familjestigen 2.1 km och Norra Strandstigen 5.5 km är fina stigar att upptäckan ön på. Här hittar man gott om blåbär och lingon under säsong och för svampälskaren växer många sällsynta svamparter som t ex lilaköttig taggsvamp.

Vill du lära mer om skogens skafferi rekommenderas en Matvandring på Rönngården. Här får du smaka på jämtländska delikatesser och lära mer om skogens bär, svamp och örter. Några av sommarens datum: 13 juli och 4 augusti