Norra Station
I en nybyggd lokal på en innergård mitt i stan är det intensiv aktivitet. Det rostas kaffe, diskuteras samhällsutveckling och miljöfrågor. Någon äter en gourmetkorv från Halåsen och en annan testar frukostbuffén som är fullproppad med lokala råvaror. I rummet bredvid hänger alster från konstentrepenörer.
– Det här är en plats för nytänkande och hållbarhet. En smältdegel där människor möts av en massa olika anledningar. Vi vill skapa en plats mitt i Östersund, mitt i Jämtland, mitt i världen där det händer spännande saker. Nyfikenhet och öppenhet är viktigt. Att inte stänga in saker utan att dela med oss till varandra, säger Manne Mosten som är en av initiativtagarna.
Och visst är det mycket som händer på Norra Station. Förutom att rymma både café, galleri, co-workingspace och kafferosteri är det en hel del annat som får plats på Hamngatan 11. Under senvintern och våren erbjuds bland annat kaffekurser, food walks och smakprovningar av olika slag. Så fort vädret tillåter öppnar uteserveringen med tillhörande mjukglassbar och en träningsklubb står på önskelistan senare i vår.
Relationer är viktigt på Norra Station och är också en av anledningarna till varför man startade stället från första början. Manne berättar hur de gamla innegårdarna i staden såg ut förr i tiden. Det var liv och rörelse och kunskap var viktigt. Som kund var det inte ovanligt att man kunde vara med och titta på när kaffet både rostades och maldes.
– Nuförtiden är det så många led i tillverkningen och kunderna har ingen aning om vart maten de äter kommer från. Vi vill korta det ledet. Vi köper in råvaror från människor som vi har en relation till. Som vi tycker om och litar på. De kommer hit och berättar om sina produkter och då får både vi och kunderna en relation till råvarornas ursprung. Vi kallar det relationsmat, säger han.
Variation är också viktigt. Allt ska till exempel inte smaka likadant varje dag. Det beror på skörden och dagsformen. Fikautbudet blir annorlunda från en dag till en annan beroende på vem som har bakat. Det unika ska skina igenom och tanken är att bli ett alternativ till de stora konceptuella kedjorna.
– Många tycker det är mysigt här. De gillar atmosfären och de gamla miljöerna som är bevarade. Sen tror jag att man tycker om att det är ett gäng människor från trakten som har tänkt ut vilken sorts miljö vi själva vill vara i och sen skapat utifrån det, säger Manne.