fbpx
In English »

Norrsken Östersund

En mytomspunnen kollision mellan solvind och atmosfär. Plötsligt börjar den nattsvarta himlen röra sig. Gröna skuggor böljar fram likt ett tunt draperi som har fångats av vinden. Skådespelet pågår i några andäktiga minuter, eller i flera timmar, och kan försvinna lika snabbt som det dyker upp. Norrskenet har gjort sin entré.

Naturfenomenet norrsken har fängslat och fascinerat – men också skrämt – människan i alla tider. Vi är många som drömmer om att få uppleva ett riktigt kraftigt norrsken, och kanske till och med se en norrskenskorona, men det krävs både tålamod och tur.

Här i norra Sverige är det störst chans att se norrsken under klara nätter från september till mars, alltså när himlen är som mörkast. För att ha koll på norrskensprognosen finns en mängd olika appar och hemsidor, sök på ”aurora forecast” i din appbutik. Du kan också besöka www.spaceweatherlive.com för mer utförliga prognoser.

För att bäst se eller fotografera ett norrsken är det bra att befinna sig på en plats med en någorlunda mörk horisont i norr. Ett vackert norrsken tål att väntas på. Det faktum att inget norrsken är det andra likt gör dessutom upplevelsen alldeles speciell, varje gång.

Fototips från astrofotografen Göran Strand

En kamera med manuella exponeringsinställningar.

Stativ och ett vidvinkelobjektiv (14-24 mm).

Exponeringstider på 5-20 sekunder vid ISO 1600-3200 beroende på norrskenets ljusstyrka och aktivitet.

Varma kläder

Följ väderprognosen

Mer tips på vad du kan uppleva och göra i Östersund hittar du här på vår sida med aktiviteter