fbpx
In English »

Öarna i Storsjön

Jämtlands egna skärgård

De många vackra öarna i Storsjön bildar Jämtlands egen skärgård. Ölivet bjuder på allt från grillkvällar vid vattnet, cykelturer, stilla turer i kajak till poppande champagnekorkar i slottsmiljö.

Andersön

Vandring i fin skogsmiljö

Till Andersön vallfärdar familjer, motionärer och andra som vill ladda batterierna och lugna ner andetagen en stund. Ön är ett naturreservat och miljön här är minst sagt fascinerande.

Långa vackra stenstränder, knotiga tallar, fornminnen och fossiler. I skogen finns ett myller av skogsstigar för den som vill jogga, cykla, strosa eller plocka svamp och bär. Längs stränderna finns gott om fina grillplatser alldeles intill vattnet. Förra sommarens värmebölja förvandlade Andersön till rena playan och alla som haltade sig förbi det första steniga bottenpartiet belönades med len sandbotten en bit ut. Det här är ön för alla med upptäckarglädje.

Norderön

Golf, kajak och ostmejeri

En kort bro från Andersön ligger Isön och därifrån går bilfärjan till Norderön. Färjan går varje halvtimme och är gratis. På Norderön bor runt 140 personer och många av dem jobbar helhjärtat med att göra ön tillgänglig och njutningsbar för besökare.

Norderöns golfbana erbjuder inte bara en vacker 18-hålsbana. Här finns frisbeegolf, fotbollsgolf, ett nytt naturgym och cyklar att hyra. Det finns också fina uppställningsplatser för husbil eller husvagn.

Ett par kilometer längre in på ön ligger Tivarsgården, med gårdsmejeri, butik och restaurang. Här säljs gårdens 14 egna ostar, med namn som Storsjöns Blå och Port Norderön. Restaurangens meny är smakfullt komponerad med i första hand lokala råvaror och varma sommardagar kan man njuta av maten på Tivars brygga. Bredvid bryggan finns en strand där det går att bada och hyra kanoter –och till barnens förtjusning skuttar gårdens kaniner omkring. Missa inte onsdagskvällarna med livemusik under juli och början av augusti.

Några hundra meter från Tivars finns en spännande vikingaby, med långhus och ett riktigt vikingaskepp. Byn drivs av Österhus Vänner och tar framför allt emot förbokade grupper, men det anordnas ibland också aktiviteter för allmänheten.

Bild från Verkön

Verkön

Ät mat i slottsmiljö

Från Tivars på Norderön är det smidigt att ta Sjöexpressen vidare till Verkön. Den lite mer äventyrliga hyr kajak och tar sig dit på egen hand. Verkö slott renoverades för ett par år sedan och har sedan dess blivit skärgårdens hetaste häng. På den 400 kvadratmeter stora slottsterrassen förstärks skärgårdskänslan av stora vita segel som spänns upp. Läcker mat, goda drycker och levande musik är receptet för en alldeles magisk kväll på slottet. Vill man inte åka hem går det bra att boka något av slottets vackra rum eller en sängplats i gårdshuset.

Innan maten är det inte dumt att ta en promenad upp till öns utkikstorn, som bjuder på en fantastisk vy över Storsjöbygden. Den som inte känner för att promenera kan istället ta ett bad vid Verköns nya badanläggning, med vedeldad badtunna, bastu, dusch och träspångar ut i sjön.

Större grupper som vill ta sig till Verkön kan abonnera ångaren s/s Östersund eller boka en fartfylld färd med ribbåt. Det går också att chartra Sjöexpressen för en tur- och returresa mellan Östersunds hamn och Verkö hamn. Privatpersoner eller mindre grupper kan lyxa till det med en helikoptertur från stan och njuta av Storsjöns skärgård från ovan.