In English »

Ren cykelglädje i Brunflos gamla slalombacke

Martin Björnwall är västerbottningen som bott i Brunflo i 25 år. Här valde han att skapa sig ett liv med familjen, nära till natur och fjäll. Martin är gammal utförsåkare och har hållit på med cykling hela livet, både MTB och på landsväg. Han har kort sagt lång erfarenhet och stort intresse för såväl motions- som tävlingscykling.

Med den bakgrunden är det inte konstigt att det var just Martin som tillsammans med kompisen Robert Didriksson startade Brunflo Bike Park 2016.

– Vi cykelpendlade tillsammans och en morgon när vi passerade den gamla slalombacken sa vi att här borde någon ha byggt en bike park. Vi kom på att någon var just vi.

Den perfekta arenan att starta med
De lämnade in ett medborgarförslag och fick okej från kommunen att under Brunflo IFs flagg nyttja ytan. Genom ideellt arbete och sponsorer som bland annat hjälpte till med grävmaskiner satte de i gång. För varje sommar har de sedan byggt vidare och gjort förbättringar.

– Idag är Brunflo Bike Park är en spontan idrottsarena som är öppen för alla under barmarkssäsongen. Hit kan du komma när du vill för att cykla och träffa andra med samma intresse. Det kostar inget och det finns inget tvång att vara medlem i någon förening.

Martin berättar att många som håller på med cykling har startat och tränat här, för att sedan åka till större ställen som Åre eller Järvsö.

– Lilla Brunflo är en perfekt arena att starta med. Det finns även svårare partier och hopp som inte är för nybörjare, men då går det att välja enklare vägar förbi. Här är det alltid folk men aldrig trångt.

Ta chansen att testa
Under Östersund Cykelfest är Brunflo Bike Park öppen som vanligt och visar upp sin verksamhet lite extra vid tre tillfällen. Måndag och onsdag 17.30– 20.30 blir det bike park-cykling med fika, grillning, tips från erfarna cyklister och allmänt skönt häng.
– Det är ett bra och roligt tillfälle att träffa andra cyklister och bli lite peppad. Passar alla från 7–100 år, både nybörjare och mer vana cyklister.

På lördag morgon kl. 9.30 ordnar Martin en guidad graveltur, Brunflo Backlands, en 3–4 mil lång superfin runda på de bästa grusvägarna i trakten, som inte många känner till. Den utgår från Brunflo Bike Park och riktar sig till vuxna vana cyklister, med gravelcykel eller MTB.

Roligt, fartfyllt och utmanande!
Martin som cyklat hela livet menar att det finns många anledningar. Glädjen i att röra på sig, farten och adrenalinkicken är några av dem.

– Det är också en utmaning i att cykla, stimulerande att cykla långt, fort eller att klara av något tekniskt svårt på en trixig stig. Man kommer även snabbt till nya omgivningar, helt plötsligt är du tio mil hemifrån. I skogen och i fjällen kan du via stigar komma fram till fantastiska platser. I vardagen är det framtidens fortskaffningsmedel. Vi behöver utmana den rådande normen att köra bil överallt, så det finns även ett miljöpolitiskt argument för mig. Jag har även träffat många nya kompisar genom cyklingen.

Här hittar du all information om Östersund Cykelfest 25 juni – 2 juli