fbpx
In English »
  • Sommarhagen Frösön

  • Pettersson Berger Frösön

Sommarhagen på Frösön

Sommarhagen är tonsättaren Wilhelm Peterson-Bergers drömhem, byggt 1914. I bottenplanet finns Café Sommarhagen.

Tonsättarhemmet

På Frösön, med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll ligger Sommarhagen. Huset byggdes 1914 av tonsättaren, kritikern och musikskriftställaren Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942). Han var en framträdande tonsättare under 1900-talets första decennier och är idag bland annat ihågkommen för samlingarna Frösöblomster med pianostycken som Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen. Varje sommar spelas hans opera Arnljot som talteater med musikinslag på en friluftsteater i
närheten av Sommarhagen. Konstnärshemmet, som nu är ett museum, är ett drömhem från 1914, en originell byggnad med influenser från nationalromantik och jugend och präglad av Wilhelm Peterson-Bergers idéer vad gäller utformning, inredning och färgsättning. Det har liknats vid ”en timrad fästning med ett sommarlätt innanmäte” och utsågs år 2000 av tidningen Forum till en av Sveriges bästa inredningar under 1900-talet. Huset är Byggnadsminnesmärkt och under de senaste fem åren har musikhallen, som har 5,5 meter i
takhöjd, med hjälp av målningskonservator och tapetserare återfått sin forna glans. Kompletteringar av tidstypiska detaljer görs allt eftersom. Även området omkring huset hålls i skick. Strävan är att visa hur miljön såg ut på P.-.B.s tid.

Den 29 juni ges en konsert med P.-B:s sånger och romanser. Den 9 – 11 augusti ges fyra konserter i serien Musik på Sommarhagen. De äger rum i musikhallen, ”hemma hos P-.B.”
Audio-guider ingår i entréavgiften (tag gärna med egna hörlurar till telefonen). De berättar på svenska, engelska, tyska och franska om huset, om PB:s liv och verk och spelar hans musik.

Cafe Sommarhagen

I husets markplan finns Café Sommarhagen som bl.a serverar lätta luncher, goda smörgåsar och hembakat fikabröd.
Välkommen till en unik, naturskön miljö bland sommarblommor och blad med en bedårande utsikt över
Storsjön och Jämtlands fjällvärld

Öppettider sommaren 2024
Museet och caféet är öppet från den 17 juni till och med den 25 augusti kl 11-16, alla dagar.
Stängt midsommarhelgen, 21-23 juni.
Gruppbesök kan bokas från maj till september

Faciliteter:

  • Audio-guider
  • Café
  • Bussparkering
  • Grupper kan boka guidade visningar juni - september

Avstånd:

Östersund Centrum: 9 km
Åre Östersund Airport: 6,5 km
Östersund Centralstation: 11 km

Kontakt:

Peterson-Bergers Väg, Frösön
Tel. bokning: 073-037 94 94
Hemsida: sommarhagen.com