In English »
  • Sommarhagen Östersund

  • Sommarhagen Östersund

  • Sommarhagen Östersund

Sommarhagen

Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen

Sommarhagen och Café Sommarhagen

På Frösön, med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll ligger Sommarhagen. Huset byggdes 1914 av tonsättaren, kritikern och musikskriftställaren Wilhelm Peterson- Berger. Han är idag bland annat ihågkommen för Frösöblomster med pianostycken som Sommarsång, Vid Frösö kyrka och Intåg i Sommarhagen.

Konstnärshemmet, som nu är ett museum, är ett drömhem från 1914, en originell byggnad med influenser från national- romantik och jugend och präglad av Wilhelm Peterson-Bergers idéer vad gäller utformning, inredning och färgsättning. Det har liknats vid ”en timrad fästning med ett sommarlätt innanmäte” och utsågs år 2000 av tidningen Forum till en av Sveriges bästa inredningar under 1900-talet.

I augusti 2020 planeras digitala musikdagar.

Det finns audio-guider på svenska, engelska, tyska och franska som berättar om huset, om PB:s liv och verk och som spelar hans musik

Arrendator år 2020 är Maria och Alma Karlsson.

Entré till muséet 90 kr.

Cafe Sommarhagen

I husets markplan finns Café Sommarhagen som bl.a serverar goda smörgåsar och hembakat fikabröd.Du kan även förbeställa en färdigkomponerad picknick-korg att ta med dig ut i grönskan. Under sommaren anordnas musikcafèkvällar i regi av Kingen, mer info finns på hemsidan.

Välkommen till en unik, naturskön miljö bland sommarblommor och blad med en bedårande utsikt över Storsjön och Bydalsfjällen.

 

Faciliteter:

  • Bussparkering
  • Grupper kan boka guidade visningar maj - september
  • Kafé

Avstånd:

Östersund Centrum: 9 km
Åre Östersund Airport: 6,5 km
Östersund Centralstation: 11 km

Kontakt:

Peterson-Bergers Väg, Frösön
Tel. bokning: 073-071 99 19
Hemsida: sommarhagen.com