In English »

Tio år som Creative City of Gastronomy

I år är det tio år sedan Östersund utsågs till Creative City of Gastronomy av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Tio år som har fyllts till bredden av gastronomiska utbyten, arrangemang och samarbeten inom mathantverk. Östersund är den enda svenska staden inom gastronominätverket som idag består av 36 städer från hela världen.

Men vad är det som gör Östersund till ett sådant mecka för småskaligt mathantverk och kreativ kokkonst? Vi skulle säga närheten till den rena naturen, de rejäla och lokala råvarorna, den rika kulturhistorien och inte minst alla entusiastiska, matintresserade människor. Runt om i stan är det enkelt att njuta av den lokala gastronomin. Man kan riktigt känna hur stolta våra restauranger är över att ta vara på, och förädla, de fantastiska råvaror som Jämtland erbjuder.

Se film om Östersund Creative City of Gastronomy

Eat Art Festivalen, 1–13 juni

Eat Art festivalen är en korskulturell matfestival där Jämtland/Härjedalens mattraditioner hyllas med aktiviteter för hela familjen. Festivalens mål är att sammanföra människor genom mat, musik och kultur.

På grund av rådande omständigheter har stora delar av årets festivalprogram blivit digitalt – men är minst lika spännande som alltid! Det kommer dessutom finnas möjlighet för en exklusiv skara att delta på plats i några av aktiviteterna, beroende på rådande restriktioner.

Under de två första veckorna i juni kommer du alltså att kunna njuta av massor av kreativa aktiviteter med flera av stadens gastronomiska och kulturella aktörer. Som exempel kan vi nämna en italiensk pastamatlagningskurs med Norrlands första måltidspedagog Federica Piccolo, en föreläsning av mat och ursprungsfolk på Norra Station, ölprovning på Artut, ostsmakning på Tivars och en kväll i skogens tecken på Jaktstugan. Flera av aktiviteterna kryddas dessutom med kulturella inslag och musik.

Eat Art-festivalens program spikas under maj månad och går då att hitta på facebook.com/eatartfest och www.eatart.se

OBS! Inställd! Skördefest Jämtland Härjedalen, 19-20 september

Tyvärr är Skördefesten 2020 inställd på grund av Corona epedimin.
Precis när höstfärgerna lyser som starkast och luften är som klarast, närmare bestämt den 19-20 september, anordnas Jämtland Härjedalens alldeles egna skördefest. Under Skördefesten öppnar flera av våra jämtländska gårdar upp grindarna och den genuint lantliga miljön blir en naturlig mötesplats mellan konsument och producent.

Som besökare får du en möjlighet att veta mer om matens ursprung, se hur produktionen går till och samtidigt köpa lokalproducerad mat, fika och andra produkter. Kanske kommer du hem med ett lockigt fårskinn, sammetslen honung eller korv av högsta kvalitet!

Skördefest Jämtland Härjedalen anordnas av Torsta AB och Hushållningssällskapet tillsammans med gårdar och matproducenter.
Läs mer på skordefestjh.se.

REKO-ring Östersund

REKO-ring är en möjlighet för dig som konsument att träffa och handla direkt från någon av våra många lokala livsmedelsproducenter – utan mellanhänder. Genom att handla direkt från bonden får du stenkoll på varifrån maten kommer och bidrar samtidigt till en livskraftig landsbygd.

Så här fungerar det: REKO-ring Östersund anordnar så kallade utlämningstillfällen på olika platser i stan. Datum för nästa utlämningstillfälle anges på deras Facebooksida och under högsäsong är det oftast en gång i veckan. Inför utlämningstillfället gör de lokala producenterna egna inlägg om vad de har till försäljning och för att beställa lämnar du som konsument helt enkelt en kommentar på inlägget. Du hämtar och betalar sedan vid utlämningstillfället. Det går alltså inte att komma oanmäld och handla.

Känns det krångligt? Vi garanterar att du lär dig snabbt. Köp något litet vid första tillfället, till exempel ägg, som du vet att du använder och för att testa hur allt går till. Nästa gång kommer du garanterat hem med mer!

Kontakt: Leta upp REKO-ring Östersund på Facebook och gå med i gruppen.