In English »

10 oktobertips i Östersund

Bluesfestival, Halloween i city, konstens vecka och nyöppnade barer och restauranger. Möt den mörkare årstiden med ett riktigt ljust nöjesutbud.

Här är 10 roliga saker att göra i Östersund i oktober, fler fina tips hittar du i vår evenemangskalender.

Kultur

I oktober blir det extra mycket konst då Konstens vecka pågår mellan den 30 september och 8 oktober i Jämtland-Härjedalen. Skapa skulpturer i hönsnät tillsammans med Sara Norling på Samuel Permans gata 13, prova på keramik hos 1280 Keramikstudio på Thoméegränd 25 eller kolla in Picassos äventyr av Hans Alfredson och Tage Danielsson på Bio Regina. Under Jämtland-Härjedalen på www.sverigeskonstforeningar.nu hittar du hela det fullmatade programmet. På Jamtli kan du dessutom besöka utställningarna ”Såsom i en spegel – porträtt från fem sekler” som introducerar kvinnor, män och barn som verkat i Sverige från Vasatid till i dag, samt ”OAS” som är konstnären Bengt Ellis 100-årsjubileum.

Som om inte det vore nog fyller Bokens dag tio år den 12 oktober. Jubileet högtidlighålls på Storsjöteatern, där Birka folkhögskola underhåller och besökarna har chans att träffa årets fem medverkande författare: Sarah Sheppard, Katarina Widholm, Markus Torgeby, Lars Wilderäng och Simona Ahrnstedt.

sällskap på restaurang

Nya smaker

Lagom till hösten har Östersund blivit några restauranger och barer rikare. Den 13 oktober invigs det nya restaurangkonceptet Nòr på Clarion, ett modernt brasserie som hyllar den nordiska kokkonsten med lokala råvaror. Dessutom har rockbaren Jane Doe återuppstått i nya lokaler på Kyrkgatan 45 och  ”Östersunds nya vardagsrum” Bonda Bar har slagit upp portarna på Thoméegränd 18. Samtidigt fortsätter Klubb Gården på Jazzköket med höstliga klubbar med start den 6 oktober och M/S Thomée arrangerar räkkryssningar på fredag- och lördagkvällar.

Halloween i city

26 oktober

Kvällsöppna butiker, ett utsmyckat centrum och aktiviteter för alla åldrar. Den som vågar sig till Östersunds stadskärna den 26 oktober kommer inte missa att det har blivit dags för årets kusligaste kväll: Halloween. På programmet står bland annat Haunted Walk, Hemska historier,  Birgers spökjakt, föreläsning med zombieexperten Herman Geijer, spökparad, spökdisco, eldshow och en Zombiefri zon med marknad och underhållning på Smithens gård.

All information om kvällen hittar du på visitostersund.se/halloween

Boda Booooo

27 okt – 4 nov

Att vi går mot Halloweentider märks även på Multichallange, som arrangerar det ”hemskt” roliga eventet Boda Booooo mellan den 27 oktober och 4 november. Skräck, monster och fasor i nio dagar utlovas för alla som gillar läskiga upplevelser och har fyllt tio år.

Lekplats

Höstlov

30 oktober–3 november

Höstlovsveckan i Östersund närmar sig med stormsteg och lyckligtvis finns det massor av saker att hitta på för hela familjen. Det blir höstlovskul på Jamtli, höstlovsbio på Biostaden och Regina, gratis skridskoåkning på Östersund Arena, barnyoga på Frösö Park Hotel och mycket, mycket annat. På visitostersund.se/hostlov hittar du hela det fullspäckade programmet.

En person som täljer på vedträ

Sustainable Outdoor

”Du behöver inte ha rätt kläder eller prylar för att vara ute i naturen – luften är fri för alla.” Så beskrivs den hållbara friluftsfestivalen där besökaren kan gå på friluftsloppis, äta mat, delta i en workshop om fjällsäkerhet och lyssna till föredrag som hör ämnet till. Festivalen är gratis och pågår bland annat i Surfbukten, på  Clarion Hotel Grand Östersund och Smithens gård.

Program för hela helgen på sustainableoutdoor.se

Östersund Included

20 oktober

I samband med Sustainable Outdoor har det återigen blivit dags för Östersund Included,  evenemanget för dig som älskar att hitta på saker men saknar någon att göra det med, eller bara vill träffa nya människor. Östersundsbon Sara Gärdegård bjuder in till en after work med bland annat mingelquiz på Jazzköket. Föranmälan sker på levaiostersund.se och alla är välkomna.

Östersund Bluesfestival

26-28 oktober

I slutet av månaden har det äntligen blivit dags för  Östersund Bluesfestival. Festivalen har smygpremiär redan på torsdagen på Jazzköket och fortsätter under helgen på flera platser i staden med ett 20-tal akter på programmet. På lördagen går festivalen i mål på Storsjöteatern. En nyhet i år är Swedish Blues Challenge, där fyra band tävlar om en plats i den europeiska finalen.

Sport

Den sportintresserade får fullt upp i oktober. Jämtland Basket har äran att arrangera en av sju kvalgrupper under Europacupveckan, vilket innebär att det mellan den 3 och 5 oktober för första gången kommer att spelas internationella tävlingsmatcher på klubbnivå i Östersund. Dessutom har herrligan i basket dragit igång, liksom ÖIK-säsongen, och damliga i basket inleds den 14 oktober. Östersunds FK spelar två hemmamatcher under oktober. Vill du träna själv – se till att boka in dig på Boostersund 7-8 oktober eller lunchyoga på Frösö Park.

dansweekend östersund

DansYran

6-7 oktober

Goda nyheter för den som gillar att ta en svängom på dansgolvet – höstens upplaga av Dansyran är tillbaka på Furuparken. Under två kvällar dansas det nonstop till några av Sveriges bästa dansband. Närmare bestämt till Perikles, Ankies, Allstars och Blender. Så snöra på dansskorna och dansa loss!