fbpx
In English »
  • Naturreservat Jämtland

  • Naturreservatet Tysjöarna

Tysjöarna

Tysjöarna är ett av världens största blekeområden.

Förutom de stora blekefälten finns också flera källor och rikkär med kalktuffbildning. I den fuktiga och kalkrika miljön lever många sällsynta djur och växter.

Ett naturreservat som fylls av tranornas sång och svenarnas trumpetande redan i april. Tofsvipa, storspov och brushane befolkar även stränderna tidigt. I maj och juni fylls Tysjöarna av långbenta vandrare så som strandpipare, mosnäppa och småsnäppa.

Den södra sjön torkar upp under sommaren, så vill man klättra upp i det fågeltorn som finns vid den södra sjön är det att rekommendera tidigt under säsongen. Under sommaren är det mot den norra sjön och dess två fågeltorn man ska bege sig om man vill få syn på de häckande fåglarna.

Bläsand, kricka, tofsvipa, rödbena, svarthakedopping och fisktärna är andra fåglar som kan visa sig i Naturreservatet.

Tysjöarna är tillgänglighetsanpassade från den norra ingången med ramp, torn och rastplats. Till den södra sjön går en stig från parkeringsplatsen vid E14 genom skog och öppten mark. Sjöarna är sammankopplade med en skyltad, 7 km lång, stig.

Tysjöarnas naturreservat har särskilda föreskrifter. Det är bland annat inte tillåtet att fånga, störa eller skada däggdjur, fåglar, grod- och kräldjur, liksom att skada deras bo och lekplatser eller samla ägg. För fullständig lista över föreskrifter, se Länsstyrelsens hemsida. Här kan du även läsa en informationsfolder.

För blekefälten gäller tillträdesförbud mellan 15 april till 31 juli. Håll dig till stigar, spänger och torn så stör du inte de häckande fåglarna.

Hitta hit! Tre entréer finns att välja på.

Norra: följ E14 västerut från Östersund, ta höger i Ås-korset och kör mot Kännåsen. Vägskyltar visar vägen till parkeringen.

Södra
: följ Tysjövägen i Lugnvik till dess slut.


Västra
: följ E14 västerut från Östersund, fem kilometer från stan finns en lång avfart med rastplats.

 

Från den norra ingången finns en lång träramp som passar för rullstol, barnvagn eller rullator till ett av de tre fågeltornen som är uppsatta, där du kan spana på de fåglar som kommer och rastar i reservatet.
De två sjöarna är sammankopplade med en skyltad ca 7 km lång stig.

Vidare finns det rastplatser och utedass där rullstol och rullator får plats. För att underlätta färden i området finns det bitvis spångar av spikade brädor att gå på.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Med buss: Ta buss nummer 8 från Östersunds busstation mot Lugnvik. Hoppa av vid hållplatsen Färgargränd. Följ vägen förbi Ica Nära och gå på trottoaren mot industriområdet under viadukten till Tysjövägen. Gå till vänster på Tysjövägen i någon km till starten av Tysjöområdet.

 

Faciliteter:

  • Naturreservat
  • Tillgänglighetsanpassat
  • Rastplats
  • Torn
  • Ramp

Avstånd:

Östersund Centrum: 7 km
Åre Östersund Airport: 16,8 km
Östersund Centralstation: 8 km

Kontakt:

Tysjöarna, Jämtland