In English »

Utflykter i naturen

Utflykter i naturen är ett härligt sätt att koppla av. Att ha naturen nära och kunna uppleva den fullt ut, utan vardagens krav och stress är Östersundarnas vardag. Här är Storsjön och fjällen alltid närva­rande och skänker vackra vyer och lugn.

Runt om Östersund och Frösön finns många fina naturområden där du har både vyer och skogkänsla nära. Fyll väskan med picknickmat och något som släcker törsten, så kan du vara ute och njuta en hel dag av vandring eller promenad! Många av utflykterna som är föreslagna, går även att besöka vintertid gångledes eftersom de används flitigt av östersundsborna.

eld

Utflykt med grillning

Grill och vindskydd

Gör en utflykt och njut av en trevlig stund utomhus vid någon av alla vindskydd och eldstäder som Östersund med omnejd har att erbjuda!

I närheten av Östersund finns många natur­reservat. Här får du tips på några trevliga utflyktsmål. Några platser känner du säkert igen medan andra kan vara okända. Vissa områden nås lätt med en uppfriskande promenad, cykel- eller skidtur.

 

 

I Östersunds kommuns naturkarta hittar du flera utflyktsmål du kan besöka. Där kan du också få tips på badplatser, löparrundor, skidspår, turer för vandring, cykling, sevärdheter, och mycket mera.

Att tänka på!

Om du gör upp eld har du ansvaret att släcka den. Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt, gärna med vatten och rör om så att glöden slocknar när du har grillat klart.  Lägg inget obrännbart skräp i elden, ta med skräpet hem igen – om det inte finns ett sopkärl utställt.

 

Östbergets Naturstig

1,7 km

Naturstigen är 1,7 km lång och passar utmärkt för motionsrundan eller för en kortare helgutflykt med fika. Den startar vid parkeringen längst uppe vid den nya infarten vid Utsiktstornet. Det finns plats att parkera både bil och cykel. Vintertid finns även ett längdspår med elbelysning på 2,2 km, se längdåkning.

Vid starten finns en informationstavla om leden och efter leden finns informationstavlor där man kan lära sig mer om den jämtländska naturen. Under sommarsäsongen finns ett café och möjlighet att gå upp och titta på utsikten genom kikare vid utsiktstornet.

Leden går genom ett kuperat skogslandskap. Det är bra att ha kängor, då leden delvis kan vara lite blöt och med en del rötter på stigen.
I slutet av leden finns även en fångstgrop samt en fin utsiktspunkt med fikabord, där man kan äta medhavd matsäck.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Mjällestigen

Vid Öneberget på Frösön

Stigen är 2,5 km lång och går mest på vägar och lättgångna stigar. Partiet över Öneberget, med fornborgen, har en terräng som delvis är brant, men vid den branta nedfarten från berget finns trappor och ledstång.
Starta där parkeringsplatser är markerade på kartan och gå gärna stigen medurs

Stigen berättar om Frösöns viktiga roll under järnåldern, men även något om natur och vad som kanske göms i Storsjön.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Stiglöpning Frösön

Stengårdsstigen

Vid Frösö Stugby & Camping

Stigen är drygt 3 km lång och i huvudsak lättgången. Höjdskillnaden är närmare 100 m . Vid Frösö camping är det bra att starta. Från receptionen går man ner till campingens nedre del, där man stöter på den markerade stigen.

Stengårdsstigen går nerför backen till en av Frösöns bevarade byvägar, där det bl.a. berättas om gården Mickelsgård och Vallsundets färjeläge.

Stigen berättar om Frösön under de senaste århundradena men också om fornlämningar från järnåldern.

Hitta hit- karta

St Olavsleden

St: Olavsleden

Pilgrimsvandring

St: Olavsleden, världens nordligaste Pilgimsled finns här i Östersund. Leden är cirka 580 kilometer lång, startar i Selånger utanför Sundsvall och sträcker sig till Trondheim i Norge. Det går bra att vandra etapper av leden, med start från Östersund.

Starta din vandring i Badhusparken, därifrån följer du de röda ledmarkeringarna, de tar dig över till Frösön. Härifrån går vandringen vidare längs Storsjön. På Frösön finns Runstenen och Trefaldighetskällan som historiska servärdheter att ta del av.

När du nått förbi Trefaldighetskällan fortsätter vandringen mot Ändsjöns naturreservat och vidare upp mot Frösö Kyrka. När du nått Kyrkan, passa på och njut av den fantastiska utsikten över Storsjön och  fjällvärlden.

Mer om St:Olavleden

Bynäset

På Frösön

Du hittar Bynäset på Frösön vid Cronstadsväg. När du har passerat Frösö Park Hotell hittar du en skylt med Bynäset några meter bort och där svänger du vänster ned mot vattnet. Här hittar du fina stränder som finns både på norra och södra sidan av halvön.

I populära termer kallas detta område ”Östersunds Riviera”. Norra sidan erbjuder en lång svart sandstrand med sandbotten och öppna gräsytor för lek och picknick. På sommaren finns också en liten kiosk öppen – Västbyviken.

Vid vackra Bynäset kan du gå, springa och cykla runt halvön på ett avstånd av ca: 7 km. Ta en ryggsäck med dig och gå runt den natursköna platsen. När du känner dig varm kan du ta ett dopp i sjön vid stranden.

Området är skyddat eftersom det tidigare var ett militärt övningsområde. Utsikten är något extra speciellt med Åreskutan och Oviksfjällen.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Andersön

Med stigar och stränder

Andersön är en populär plats för familjer, motionärer och andra som vill ladda batterierna och lugna ner andetagen en stund. Ön är ett naturreservat och miljön här är minst sagt fascinerande.

Långa vackra stenstränder, knotiga tallar, fornminnen och fossiler. I skogen finns ett myller av skogsstigar för den som vill jogga, cykla, strosa eller plocka svamp och bär.

Längs stränderna finns gott om fina grillplatser alldeles intill vattnet. Varma sommardagar förvandlas Andersön till rena playan och alla som haltar sig förbi det första steniga bottenpartiet belönas med len sandbotten en bit ut. Det här är ön för alla med upptäckarglädje.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Naturreservatet Tysjöarna

Tysjöarna

Naturreservat

Gör en trevlig utflykt till Tysjöarnas Naturreservat som ligger strax utanför Östersunds centrum. Tysjöarna är ett av världens största blekeområden.

I miljön som är väldigt kalkrik och fuktig lever många sällsynta djur och växter. Här finns en hel del orkidéer så som Guckusko, ängsnycklar, skogsknipprot och spindelblomster.

Från den norra ingången finns en ramp fram till ett av de tre fågeltornen som är uppsatta, där du kan spana på de fåglar som kommer och rastar i reservatet. De två sjöarna är sammankopplade med en skyltad ca 7 km lång stig.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Ändsjön

Naturreservat på Frösön

På Frösön ligger naturreservatet Ändsjön som är Frösöns enda sjö. Sjön omges av både jordbruksmark och bostadsområden och är lätt att ta sig till. Ändsjön är en mycket grund sjö och en perfekt plats för många sjöfåglar.

På hösten samlas både vitkindad gås, sädgås och bläsgås i sjön för ett par dagars vila, innan flytten söderut. Runt sjön finns en stig som är spångad över en del av partierna och en del informationsskyltar.

Stigen är ca 2,5-3 km lång och passerar förbi de två fågeltorn som är uppsatta i reservatet. Hitta hit: Parkeringsplats finns vid Frösö Skidlek och vid Vallaleden där du kan börja din vandring. Stadsbussarna nr 4 och nr 9 tar dig också hit.

Hitta hit – google maps

Kyrkstigen

Vid Frösö Kyrka

Stigen går på väl upptrampade stigar och vägar och är lättgången. Den är 3 km lång. Vid Frösö kyrka finns en parkering och det är en naturlig start för stigen, men även vid Sommarhagen går det att parkera och börja vandringen.

Stigen berättar om Frösö kyrka och om gården Hovs historia, som går tillbaka till järnåldern för mer än 1000 år sedan.

Petersons-Bergers Sommarhagen passeras och vidare till Arnljotlägden, som är spelplatsen för dramat Arnljot varje år i juli månad.

Hitta hit – karta

Froso-skans-historisk-plats-froson

Frösö Skans

Vid Kungsgårdsviken

Sväng vänster 500 m efter Stocketitt och åk 1100 m till en parkering på vänster sida innan Kungsgården. En 150 m lång gångstig leder ner till Frösö skans.
Skansen har sin historia under 1600-talet. Under detta århundrade utkämpades flera krig mellan Sverige och Danmark-Norge. Skansen belägrades vid två tillfällen och fick ge upp mot dansk/norska trupper. 1645 överlämnades Jämtland till Sverige vid Frösö skans.

Fillstabäcken

Fillstabäckens Naturreservat

Här finns fin skog, gott om orkideér och sällsynta svampar samt Sveriges största kalktuffområde. Cirka 6 kilometer utanför Östersund hittar du Fillstabäckens Naturreservat.

Under flera tusen år har kalken här i Fillstabäckens vatten byggt upp en hård kupol av genomsläpplig, porös mineral som kallas kalktuff.

Längs med vandringsstigen upp mot kalktuffen kan du hitta orkidéer och andra växter som till exempel Majviva, Brudsporre, Flugblomster och Kung Karls Spira. Ovanliga svampar växer också här, bland annat den sällsynta Balsamtrådingen som tillhör trådskivlingarna och doftar gott.

Vid parkeringen finns informationstavla, rastbänkar och ett litet vattenfall.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Pärlstigen

vid Sunne Kyrka

Vid Sunne Kyrka ligger Pärlstigen, en kort natur och meditationsstig.

Den här platsen är öppen för alla och och är ca 1,5 kilometer lång.

Naturkartan Östersund

Ladda ner Naturkartan Östersund, här hittar du fler tips på till exempel promenadstigar, naturserervat, löpning och klättring.