fbpx
In English »

Utflykter vintertid

Runt om Östersund och Frösön finns många fina naturområden där du har både vyer och skogkänsla nära. Fyll väskan med picknickmat och något som släcker törsten, så kan du vara ute och njuta en hel dag av vandring eller promenad! Många av utflykterna som är föreslagna, går utmärkt att besöka vintertid gångledes eftersom de används flitigt av östersundsborna.

Utflykter Östersund

Mjällestigen

Vid Öneberget på frösön

Stigen är 2,5 km lång och går mest på vägar och lättgångna stigar. Partiet över Öneberget, med fornborgen, har en terräng som delvis är brant, men vid den branta nedfarten från berget finns trappor och ledstång.
Starta där parkeringsplatser är markerade på kartan och gå gärna stigen medurs

Stigen berättar om Frösöns viktiga roll under järnåldern, men även något om natur och vad som kanske göms i Storsjön.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Vindskydd o eldstäder i Östersund

Utflykt med grillning

Grill och vindskydd

Gör en utflykt och njut av en trevlig stund utomhus vid någon av alla vindskydd och eldstäder som Östersund med omnejd har att erbjuda!

I närheten av Östersund finns många natur­reservat. Här får du tips på några trevliga grillplatser. Några platser känner du säkert igen medan andra kan vara okända. Vissa områden nås lätt med en uppfriskande promenad, cykel- eller skidtur.

I Östersunds kommuns naturkarta hittar du flera utflyktsmål du kan besöka. Där kan du också få tips på badplatser, löparrundor, skidspår, turer för vandring, cykling, sevärdheter, och mycket mera.

Att tänka på!

Om du gör upp eld har du ansvaret att släcka den. Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt, gärna med vatten och rör om så att glöden slocknar när du har grillat klart.  Lägg inget obrännbart skräp i elden, ta med skräpet hem igen – om det inte finns ett sopkärl utställt.

Utflykter Östersund

Östbergets naturstig

1,7 km

Naturstigen är 1,7 km lång och passar utmärkt för motionsrundan eller för en kortare helgutflykt med fika. Den startar vid parkeringen längst uppe vid den nya infarten vid Utsiktstornet. Det finns plats att parkera både bil och cykel. Vintertid finns även ett längdspår med elbelysning på 2,2 km, se längdåkning.

Vid starten finns en informationstavla om leden och efter leden finns informationstavlor där man kan lära sig mer om den jämtländska naturen. Under sommarsäsongen finns ett café och möjlighet att gå upp och titta på utsikten genom kikare vid utsiktstornet.

Leden går genom ett kuperat skogslandskap. Det är bra att ha kängor, då leden delvis kan vara lite blöt och med en del rötter på stigen.
I slutet av leden finns även en fångstgrop samt en fin utsiktspunkt med fikabord, där man kan äta medhavd matsäck.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Utflykter Östersund

Stengårdsstigen

Vid Frösö Stugby & Camping

Stigen är drygt 3 km lång och i huvudsak lättgången. Höjdskillnaden är närmare 100 m . Vid Frösö camping är det bra att starta. Från receptionen går man ner till campingens nedre del, där man stöter på den markerade stigen.

Stengårdsstigen går nerför backen till en av Frösöns bevarade byvägar, där det bl.a. berättas om gården Mickelsgård och Vallsundets färjeläge.

Stigen berättar om Frösön under de senaste århundradena men också om fornlämningar från järnåldern.

Hitta hit med Naturkartan Östersund

Naturkartan Östersund

Ladda ner Naturkartan Östersund, här hittar du fler tips på till exempel promenadstigar, naturserervat, löpning och klättring.

Vinter Östersund