In English »

Vinterfiske  

Pimpelfiske och ismete är de mest populära formerna av vinterfiske. Och vad kan vara mer lugnt och rofyllt än att sitta på isen när vårvintersolen skiner med ett spö handen och vänta på napp. Även om du aldrig tidigare provat på att vinterfiska så är det en enkel aktivitet att utöva. 

Pimpelfiske är den enklaste varianten att börja med. Det du behöver är en isborr, ett pimpelspö med blänke och levande bete i form av maggot eller mask. En fällstol eller ett liggunderlag att sitta på och en motorisborr kan vara en fördel om du fiskar där isen är riktigt tjock. Annars blir det bra träning för armmusklerna om du ska borra upp några hål. 

 

På grund av att det finns förhöjda halter av miljögifterna PFAS i vattnet runt Frösön 200 meter ut från stranden och Lillsjön bör du inte äta abborre eller gädda mer än cirka 2 till 3 gånger per år om de fångats inom de gulmarkerade området i kartan.
Se området och mer information.
Det finns ingen akut hälsorisk eller skäl till oro. Men eftersom PFAS lagras i kroppen bör man undvika att äta fisken ofta under lång tid.

Fiska röding och sik

Strax utanför Östersund ligger Locknesjön, en av Sveriges renaste sjöar med ett stort rödingbestånd. För att fånga röding rekommenderas ofta ett särskilt rödingblänke som du använder tillsammans med maggot på kroken. Rödingen rör sig mycket under isen så du kan sitta länge vid samma hål och plötsligt få napp eftersom fiskarna simmar längre sträckor för att jaga mat. 
Musviken, en del av Locknesjön, sägs vara ett av Sveriges bästa ställen för sikfiske. Bäst fångstchanser för sik har du i januari och februari. Där fångas varje säsong ca 12-15 ton sik och dagsrekordet är 745 fiskar av en fiskare.

Fiska abborre, sik, öring och harr

I Storsjön kan du exempelvis pimpla abborre, sik, öring och harr. Ett populärt ställe som man lätt når med Stadsbussarna är Frösö Strand /Öneberget och med egen bil når du vikarna på Andersön. En annan populär sjö för vinterfiske strax utanför Östersund är Näkten.

Harren fiskar man nära land, gärna på 3-5 decimeters djup och framför allt när snön smälter. Då är harren på hugget. Siken däremot går sällan nära botten utan där gäller det att vara lite längre ut på isen, gärna på 1-2 meters djup och fiska på halva djupet. Abborrar är tröga när vattnet är kallt och rör sig inte så mycket utan står ofta strax ovanför botten av sjön. Mormyska är ett exempel på blänke som många använder när de ska pimpla abborre, harr och sik. 

Glöm inte bort att göra små, regelbundna ”lockryck” i spöet eftersom blänket och agnet annars inte rör sig och lurar fiskarna att det finns mat att fånga. Om du får napp så ska du vara snabb tillbaka ner med pimpelspöt igen, ofta kommer fiskar i stimHar du ett liggunderlag är det spännande att ligga på mage och kika ner i hålet och försöka se när fiskarna närmare sig, det kallas för att kikpimpla.
 

Fiskekort

Vårt tips är att besöka en fiskebutik, t ex Landbys här i Östersund för att skaffa utrustning och få aktuella tips på bästa fisket just nu. Maggot eller mask hittar du ofta på bensinstationer och glöm inte att köpa fiskekort! För att köpa fiskekort till Locknesjön kan man kontakta Bo Näsén på tel: 070-399 25 54 

Säkerhet

Var noga med att kontrollera isens tjocklek, ta med isdubbar om för säkerhets skull. En kastlina kan vara bra att ha. Och gå aldrig heller ensam ut på isen. Det är både säkrare och roligare.
Var uppmärksam på bäckars utlopp, bryggor och broar. Där det finns strömmande vatten är isen svagare. Tänk också på att vårsolen snabbt kan försvaga isen, det som var säkert på morgonen behöver inte vara säkert på sena eftermiddagen när solen strålat som mest.

Kom ihåg att klä dig varmt för det blir lätt kallt ute på sjön. Glöm inte solskyddsfaktor och solglasögon för vårvintersolen är stark och den vita snön och isen reflekterar, så det är lätt att bränna sig. 

Glöm inte fikat!

Oavsett om du bara tänkt isfiska en timme eller stanna hela dagen. Fikat smakar väl aldrig så gott som när man är utomhus, så packa med en termos med något varmt att dricka och något gott att äta till. Luta dig tillbaka i stolen eller lägg dig ner på liggunderlaget och bara njut av vintern.

God fiskelycka!