Meny

Alpina VM Åre 4-7 feb 2019

Alpina VM i Åre pågår mellan 4-17 februari 2019 i en oslagbar miljö där bykänsla förenas med en urban puls. Med fjällen som kuliss är Åre rustat för VM-fest och du kan vara där och bidra till och njuta av den unika atmosfär som Åre och alpina VM erbjuder.

Resa från Östersund
Det är enkelt att ta sig mellan Östersund och Åre. Avståndet ligger kring tio mil och om du väljer att bo i Östersund under alpina VM och göra dagsturer till Åre finns det också alternativ till bilen, som buss och tåg.

Gör ett enkelt val – lämna bilen och ta bussen till alpina VM
Ta bussen från Östersund till Alpina VM i Åre! Köp din bussresa tur och retur inkl entrébiljett för 495 kr. Bussen avgår kl 08.30 från Östersund och tillbaka från Åre kl 18.00. Inför lagtävlingen och SkiStar Invitational tisdag den 12 februari avgår bussen kl 12.00 från Östersund och lämnar Åre igen vid kl 20.00.

Erbjudandet gäller damernas & herrarnas störtlopp, herrarnas storslalom och damernas & herrarnas slalom. Du kan även köpa biljett till lagtävlingen där entrébiljetten även gäller till SkiStar Invitational där forna alpina giganter som Anja Pärson och Ingemar Stenmark tävlar igen.

Boka bussresa och entrébiljett här

Tävlingsprogram för erbjudandet
Lördag 8 februari 12.30 Herrarnas störtlopp
Söndag 9 februari 12.30 Damernas störtlopp
Tisdag 12 februari 16.00 Lagtävling + SkiStar Invitational (18.00)
Fredag 15 februari 14.15 Herrarnas storslalom
Lördag 16 februari 11.00 Damernas slalom
Söndag 17 februari 11.00 Herrarnas slalom

Vänligen notera att vid köp av barnbiljett för barn utan vuxet sällskap krävs skriftligt godkännande från vårdnadshavaren.

Tåg
Norrtåg och SJ erbjuder dagliga tågavgångar från Stockholm, Sundsvall och Östersund till Åre. Följ länken här för att boka tågresa till rabatterat pris med SJ
och för att här för att se avgångar och boka biljett med Norrtåg.

Resa med bil till Åre

Park & Ride

När 120 000 besökare väntas till alpina VM 4-17 februari finns det en överhängande risk för att trafiksituationen i byn blir besvärlig. Därför har Åre 2019 valt att förlägga parkering för dagsbesökare utanför byn på våra Park & Ride i Duved och Såå.

Det kommer att bli trångt (men mysigt) i Åre under alpina VM. För att det ska bli enklare att hitta parkering och göra det smidigare att ta sig in i byn kommer dagsbesökare med bil från Östersund eller Trondheim kunna parkera i Duved och Såå. På båda platserna har Åre 2019 satt upp Park & Ride.

Från parkeringarna går bussar till Åre by minst varje halvtimme från 08.00 och tillbaka fram till nio-tiden på kvällen. När trycket är som högst kommer det också att sättas in extra bussar för att transporterna ska flyta lätt. Från hållplatserna i Åre är det gångavstånd till hela VM-byn med Medals Plaza, Åre torg, Sponsorbyn och Nationalarenan. Med runt 1000 platser i Duved och kring 1500 platser i Såå räknar Åre 2019 med att det kommer att finnas plats till alla som vill använda Park & Ride.

Park & Ride underlättar trafiktrycket men har också ett annat syfte. Transport är det som beräknas stå för högsta andelen koldioxidutsläpp under alpina VM. Därför kommer det att vara kostnadsfritt att ställa bilen på Park & Ride om det är en elbil eller någon annan miljövänlig variant, samt om det är tre passagerare eller fler i bilen. Förhoppningen är att den lösningen ska underlätta för besökarna att göra hållbara val.

Hur? Ställ bilen på vår Park & Ride i Såå eller i Duved. Betala med Swish eller via Easy Park – appen. Bussar tar dig till och från Åre by.
Kostnad? 30 kronor per bil om det inte är tre passagerare eller fler i bilen. Miljöbilar parkerar också utan kostnad.

Karta 

Transport i Åre
På plats i Åre finns både skidbussar och Åre 2019s egna bussar som trafikerar byn under samtliga tävlingsdagar. Busstidtabeller kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida och i vår app.

SJ’s minitåg trafikerar också byn under alpina VM.

Festivalprogram
Fråga vem som helst – det är publiken som gör ett alpint världsmästerskap. Det är inför en vrålande skara entusiastiska fans som åkarna tar fram det lilla extra. Det är när stämningen är på topp på läktaren som adrenalinet pumpar som hårdast. Och det är det Åre 2019 jobbar för att skapa.

Festivalprogrammet är en hyllning till vintersport, till Åre och regionen och dess historia. Skijoring, supersprint, hinderbana, Rail Jam och mycket annat händer i byn under VM-perioden och bjuder på det där extra som alla besökare vill ha. Den samiska kulturen, Alla hjärtans dag och en rad häftiga musikakter tar plats i Åre under alpina VM i olika former och på olika scener. Nedan hittar du en del av det som händer utanför tävlingsarenan.

Invigning och öppningsceremoni
Medals Plaza (Åre park)
Måndag 4 februari 18.30

Supersprint/Sprint Challenge
Åre torg
Tisdag 5 februari 16.00

Teddybears live
Medals Plaza (Åre park)
Tisdag 5 februari 19.00

Åre 2019 Rail Jam
Åre torg
Onsdag 6 februari 17.00

Hov 1 live
Medals Plaza (Åre park)
Onsdag 6 februari 19.30

Åre 2019 Obstacle Course
Åresjön
Fredag 8 februari 13.00

Åre 2019 Skijoring
Åre torg
Lördag 9 februari 17.00

Sandro Cavazza live
Medals Plaza (Åre park)
Lördag 9 februari 19.15

SkiStar Invitational
Nationalarenan
Tisdag 12 februari 18.00

Se mer info om festivalprogrammet här

Förutom enskilda aktiviteter och konserter kommer det att hända mängder av saker i Åre som pågår under hela VM-perioden. Till exempel kan du ta sparken från Holiday Club till tävlingsarenan, ta en promenad i Tunnel of Stars (Stjärntunneln) och ta en tur längs Arenavägen (Årevägen) för att uppleva Skier’s Pit Stop och mycket mer.

I Food & Beercourt i Sponsorbyn bjuds det på VM-fest och afterski varje dag och på Nationalarenan blir det dagliga konserter och uppvärmning inför varje tävling. På torget hittar du Swiss House och på parkeringen vid Holiday Club ligger Tyrol House. Båda dessa sätter guldkant på VM-vistelsen!

Arenainformation

Nationalarenan
Alla tävlingar förutom kvaltävlingarna till slalom och storslalom genomförs på Sveriges alpina nationalarena på Årevägen 180. Du kan välja mellan entrébiljett, läktarbiljett och VIP-biljett. Både entrébiljett och läktarbiljett innebär ståplats.

Duved
I Duved genomförs kvaltävlingarna i slalom och storslalom under andra tävlingsveckan. Du behöver ingen biljett för att se kvaltävlingarna.

Medals Plaza
Medals Plaza ligger i Åre park, precis nedanför torget, och är navet i VM-festen! På scen står alpina världsstjärnor och kända artister under de ceremonier, prisutdelningar och konserter som står på schemat.

Sponsorbyn
Hälsa på hos våra vänner! I Sponsorbyn, som ligger direkt väster om Bahnhof (gamla stationshuset) nere vid tågstationen, hittar du våra sponsorer och leverantörer som bjuder på aktiviteter och underhållning hela dagarna. Här hittar du också Food & Beercourt som erbjuder afterski.

Åre torg
Ett annat nav i folkhavet är Åre torg där flera punkter på festivalprogrammet rivs av. Vad sägs om Skijoring och supersprint? Det är också kring torget du hittar Swiss House och en stor del av Åres rika restaurang- och butiksutbud.

Åka skidor under VM

Åre 2019 vill att alla ska kunna njuta av sin egen skidåkning under alpina VM och det kommer att gå alldeles utmärkt! Eftersom VM-organisationen har egna pistmaskiner som används i tävlingsbackarna har SkiStar tillgång till hela sin pistmaskinspark under hela VM-perioden. Backarna kommer vara i toppskick med andra ord!

De backar som påverkas av tävlingarna är Gästrappet, Lundsrappet samt damernas och herrarnas störtlopp. Första veckan är övre delarna av backarna avstängda för tävling men under andra veckan påverkas enbart nedre delen.
Hela skidsystemet och alla liftar är öppna för allmänheten även under tävling.

Under andra tävlingsveckan kommer Hamrebacken i Duved att användas till kvaltävlingar och kommer därför att vara avspärrad under dessa. Se kvaltävlingsprogrammet här.

Boende

Det finns boende kvar att hyra under alpina VM, både hos de stora boendeförmedlarna och privata boenden. Om det inte går att hitta boende via exempelvis SkiStar – sök på andra datum, till exempel lördag till lördag, söndag till söndag, torsdag till söndag och söndag till torsdag. På VM-sidan www.are2019.com under Resa och bo/Travel and Stay finns det listor med boendeförmedlare och hotell. Det finns även länkar till boendesidan på förstasidan under Boende/Accommodation