fbpx
In English »

10 apriltips i Östersund

April är lika med vårvinter, den magiska femte årstiden då dagarna blir längre och solen letar sig fram. Såna dagar är ett besök i Vinterparken oslagbart, att slå sig ner i solstolarna på snöplayan och njuta av solens värmande strålar, att grilla något gott och bara vara. April bjuder även på världsmästerskap i curling, fotbollspremiär, lyxigt avslappnande spadagar och massor av roliga påsklovsaktiviteter för hela familjen.

Här är våra 10 bästa tips för april. Fler fina tips hittar du i vår evenemangskalender

Guard, skipper och skott

Är du bekant med curlingtermerna? Annars är det dags att fräscha upp minnet. 20-27 april kommer curlingvärlden till Östersund när dubbla VM ska avgöras i Östersund Arena.

På programmet står både OS-grenen Mixed Double, där bl a Team Wranå representerar Sverige och Senior-VM, där bl a lag Anette Norberg försvarar de svenska färgerna. Biljetter köper du online här eller över disk hos oss i Turistcenter.
Mer information & Schema för tävlingarna

Utmana dig själv och dina vänner i Östersundsloppet

6 april är det dags för Östersundsloppet, Sveriges största motionslopp i skidskytte. En tävling för både nybörjare och erfarna skidskyttar där du väljer individuell start eller tar med kompisarna och anmäler ett stafettlag.

Själva tävlingen går av stapeln på lördagen men redan på fredagen har du möjlighet att prova på banorna och skyttet med hjälp av erfarna skjutvärdar. Och missa inte att boka in banketten på lördag kvällen.

Bubbelbad, massage och Yoga

Njut av lugnet på någt av Östersunds fina spahotell. Du kan lyxa till det i city med en aromaterapi-massage på Hotell Gamla Teatern. Sjunk ner i Cloud SPAs pooler med utsikt över takåsar, Storsjön och fjällen. På Frösö Park SPA kan du njuta av deras uppvärmda utomhuspool och låt stressen svepas bort i deras olika bastumiljöer.

Varje onsdagsmorgon kör Clarion Mobility Morning, ett härligt morgonpass med fokus på rörlighet och på Frösö Park är det energigivande lunchyoga på torsdagar.

Glamrock, schlager och jazzjam

Sång, dans och livsnycklar till balans får du med dig när Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson gästar med sin motivationsshow den 17 april. Den 19 april gästar Thomas DiLeva med sin hyllade konsert från DiLeva till Bowie och samma dag fyller Magnus Carlsson och Linda Bengtzing Folkets Hus med ”en jäkla massa schlager”.

Jazzjam på Jazzköket blir det den 16 april och 19 april spelar glamrockbandet Velvet Insane sin Sverigeturné på rockklubben Jane Doe.
Mer musik hittar du i evenemangskalendern

Fniss, skratt och en portion allvar

I år är det 100 år sedan Allan Edwall föddes i Hissmofors utanför Östersund. Nu porträtteras han i två föreställningar av Scenkonst Östersund, den 9 april och 7 maj. Operasångaren Rickard Söderberg tar oss med på en resa genom Kärlekens Historia 3 april och den omåttligt populära Pernilla Wahlgren underhåller med sin Happy Ending 13 april. Några av svensk Stand-Up´s skickligaste storytellers, Magnus Betnér och Nisse Hallberg intar scenen den 6 april.

Uppskattade Kodjo Akolor och Nour El Refai bjuder på skratt 21 respektive 27 april och vill du se lokala förmågor intar Jämtland Stand Up Captain Cook med sin Comedy Club den 8 april.

Mer underhållning hittar du i evenemangskalendern

Utestunder med matlagning utomhus

Maten smakar väl aldrig så mycket och så bra som när man tillagar den utomhus? Det behöver inte vara omständligt att laga mat över öppen eld, på muurikkan eller i stormköket. Korv och burgare funkar förstås alltid men kanske kan det vara kul att testa något annat ibland. Här hittar du förslag och goda recept att laga utomhus.

 

Och funderar du över vart du ska ta vägen så är Andersön ett favoritställe med fjällutsikt, gott om eldstäder och man kan välja den sida av ön där det är lä för dagen. Andra tips är Bynäset, Kungsgårdsviken och Vinterparken.

Gör en konstvandring

Runt om i stadskärnan finns fasadmålningar av olika konstnärer och längs våra gator finns också ett antal elskåp som utsmyckats med motiv från lokala konstnärer.

Ladda ner karta i pdf  för att ta del av det offentliga konstgalleriet som finns i stadskärnan. Vill du promenera en stund till finns det gott om utomhuskonst på Campus Östersund.

Mot ny kunskap

Drömmer du om att odla? 20 april kommer Farbror Grön till stan för en heldags odlingskurs med fokus på blommor och grönsaker. Vill du hellre lära dig dansa salsa så välkomnar Ritmos Lations Jämtland våren den 13 april med en Noche Latina där kunniga danslärare lär dig grunderna i salsa och Rueda de Casino.

Långfärdscyklisten Ann da Silva Johansson tar oss med på ett treårigt äventyr från Sverige till Nya Zeeland den 8 april och Karin Härjegård berätttar om Drottningen av Åre den 18 april. Mer information och fler inspirerande föreläsningar hittar du här

Traditionsenligt valborgsmässofirande

30 april, Badhusparken

Efter en vinter full av lek, isande vinterbad, skridskoåkning och promenader på Medvinden är det snart dags för Vinterparkens avslutning med ett traditionsenligt valborgsmässofirande. Körsång, brasa och fikaförsäljning.

Fler Valborgsfiranden:

Valborg i Lugnvik

Torvalla – Furuparken

Gamla Kyrkan

Påsklovsaktiviteter

Med april kommer även påsk och påsklovsledigt. Vinterparken går in i sina sista veckor och bjuder på påskaktiviteter för alla barn. Hela veckan finns material för att göra eget påskpyssel. Vill du åka utförs håller Gustavsbergsbacken och Ladängen öppet alla dagar.

Testa klättring kan du göra på Östersunds klättercenter.
Boka in en heldag på Multi Challenge och utmana familjen i Boda Borg, på gokart, laserspel eller bara busa runt i leklandet. På TIKI och Bowlinghallen Kök & Bar hittar du bowling och något gott för magen. På Jamtli finns en rad påsklovsaktiviteter blandat med familjevisningar och skapande i konstateljén.

Mer påsklovstips hittar du här