In English »

Fiska i Östersund

Östersund är en stad som bjuder på spännande fiske. Dels kan man fiska vackra laxfiskar mitt inne i stan. Dels kan man kan snabbt nå en rad fantastiska fiskevatten med Östersund som utgångspunkt. Röra sig längs vackra strömmar eller ro i stilla vatten. Och sen vara tillbaka i stan innan kvällen. Om man så vill.

Här finns fiske för alla intressen; familjefiske i en båt efter abborre och gädda, latmete vid Storsjöns strand, lite mer utmanande flugfiske i strömmande vatten efter öring och harr. Eller varför inte göra ett försök att fånga någon av landets största kanadarödingar i Landösjön.

Fiske är ett sätt att umgås med naturen, att skapa sin egen upplevelse. Det kräver lite ödmjukhet och att du koncentrerar dina sinnen på en enda sak – att fånga en fisk. Men du får mycket tillbaka: naturupplevelser, spänning och lite själslig harmoni. Så ge dig ut i, fiska och njut av den upplevelse du och naturen skapar tillsammans.

Mer information om fisket får du på Turistbyrån, i sportfiskebutikerna och via fiskekartan.se. Ta kontakt med fiskevårdsområdet om du har frågor. Vad väntar du på, här finns fint fiske för alla. Ut och pröva fiskelyckan, den väntar runt hörnet!

Familjefiske nära till hands

I Lillsjön, bara 10 minuter från centrum finns ett lättillgängligt och fritt familjefiske efter gädda, abborre och inplanterad regnbåge. I Ösjön, ett par mil österut, finns röding, öring och hyrbåtar.

Och sen, i trakterna runt Östersund finns en rad sjöar med finfint fiske efter abborre och gädda. Trängseln är obefintlig. Sök och hitta din egen sjö på fiskekartan.se.

På jakt efter den stora

För många sportfiskare är fiske en jakt på riktigt stora fiskar. Fiskar som väger många kilo och som är längre än armarna. Den som gör att man slipper ljuga när fiskehistorien ska berättas.

I Näkten och Locknesjön, strax utanför Östersund, finns såna fiskar. Stora öringar, rödingar och för den delen också jättegäddor. Och i Landösjön simmar Sveriges störta kanadarödingar. Fiske efter såna fiskar kräver förstås mer. Kunskap, båt och uthållighet med mera. Men chansen att fånga den största fisken, den finns verkligen.

Strömmande vatten

Även för den som vill fiska i strömmande vatten finns goda möjligheter. Älvarna Långan och Hårkan rinner samman med Indalsälven bara ett par mil öster om Östersund. Längre västerut finns Kvitsle strömmar, strax uppströms Indalsälvens inlopp i Storsjön. Alla tre har fina strömmar med harr och öring.

Även strömfiske ställer lite högre krav på dig som fiskare, men de är inte omöjliga på något sätt. Du behöver kunna hantera ett spinnspö med spinnare eller flugkast. Allra bäst fungerar flugfiske med en nymf eller torrfluga på tafsen. Att fisket håller hög klass bevisas av att många långväga sportfiskare kommer hit för att tampas med strömfisk i vildmarksmiljö. Särskilt trångt om utrymmet blir det aldrig.

Stadsfiske efter harr

I Badhusparken i centrala Östersund kan man, om man fiskar rätt, fånga en harr. Möjligheten är unik, få städer kan erbjuda ett sånt exklusivt fiske. Harren är en laxfisk, släkt med öringen, men med ett annat utseende och beteende. Den är mycket uppskattad både som sportfisk och matfisk. Bottenmete med agn (metmask) eller flugkast med flottör kan ge egenhändigt fångad fisk till middagen. I Storsjön är spöfisket fritt, du behöver inget fiskekort.

Vill du fiska lite mer avskilt erbjuder Bynäset och Frösöns norra sida också ett spännande harrfiske. Här utsikten mot Oviksfjällen och Åreskutan vidunderlig. Och har du riktig fiskelycka kan du till och med fånga en öring.