fbpx
In English »

Paddla kanot och kajak

Upplev sjöar och vattendrag med paddel!

Att paddla kanot och kajak och uppleva sjöar och vattendrag med paddel i handen ger en alldeles speciell närhet till vatten och natur. Frihetskänslan och enkelheten lyfts ofta fram av dem som blivit bitna och det kan vara både rogivande, men också lite fysiskt ansträngande när vinden blåser från ”fel håll”.  

 

Sjöar och vattendrag runt Östersund och i Jämtland

Runt Östersund och i hela Jämtland finns en mångfald av sjöar och vattendrag som lämpar sig alldeles utmärkt för paddling. Allt från en ”prova på tur” till att vara ute flera dagar med övernattning. Har du ingen egen kanot finns det möjlighet att hyra på flera olika ställen. Se länkar längre ner. Där kan du också få tips och goda råd, i vissa fall erbjuds också guidade turer. Så ge dig ut på ditt alldeles egna äventyr. 

Säkerhet

All aktivitet på vatten kräver omdöme och flytväst är alltid obligatorisk. Kom ihåg att Storsjön precis som namnet antyder är just en stor sjö vilket innebär att vinden snabbt kan tillta med stora vågor. Det gäller även för andra av de lite större sjöarna. En rekommendation är att noga kolla prognosen innan man ger sig ut på en längre tur och anpassa turen efter förmåga, vågor och vindriktning.

Var rädd om naturen. Släng inget skräp, var försiktig vid eldning, använd befintliga eldstäder och undvik att störa djurlivet.  

God tur! 

Kanot Storsjön

Paddla på Storsjön

Sveriges 5:e största sjö

Det faktum att Östersund ligger vid Sveriges 5:e största sjö, innebär att det finns fina möjligheter direkt ”inpå knuten” för att paddla kanot & kajak. Att glida ut på den spegelblanka Storsjön en sommarkväll, med de snöklädda fjällen i blickfånget är en upplevelse som överträffar det mesta.

Kort eller lång paddeltur

Du väljer själv om det stannar vid en liten tur mellan Surfbukten och Badhusparken eller om du vågar dig ut på en längre tur. För den vana och vältränade kan en tur runt hela Frösön (ca 3 mil) vara en spännande utmaning. 

Däremellan finns en rad olika alternativ. Till exempel en tur runt Andersön (drygt 1 mil) ger fina vyer över såväl fjällvärlden som in mot Vallsundet och Frösön. Här är stränderna som gjorda för strandhugg, särskilt på den östra sidan. 

Här kan man svalka av sig med ett uppfriskande bad, eller om det är lite kyligare, tända en eld vid någon av grillplatserna och njuta av nygrillat kanske tillsammans med nykokt kaffe. 

En annan fin tur utgår från staden för att sedan följa Frösöns strand genom Vallsundet och fortsätta in i viken mellan Frösön och Bynäset. Längst in i viken finns fina stränder för en välförtjänt paus.  

Kanot eller Kajak ?

De flesta som paddlar på Storsjön väljer kajaken. Den funkar lite bättre än canadensare, framförallt om det är lite vågor och vind. Samtidigt kan den för nybörjaren kännas lite mer svårhanterlig, inte minst att komma i och ur.
Vid Tivars gård  på Norderön finns uthyrning av kajak och kanot, ( se fler tips längre ner på sidan) det är en fin utgångspunkt för turer runt och mellan Norderön och Verkön, där man också kan göra ett strandhugg för en fika eller lunch på Verkö slott. 

Paddlar kajak

Andra sjöar

Runt Östersund

Runt Östersund finns en rad andra sjöar av olika storlek och karaktär som lämpar sig bra för paddling. Strax utanför stan ligger Locknesjön med sitt gröna kalkhaltiga vatten.  Ett par mil söder ut finns den långsmala sjön Näkten. Den är spännande på så vis att där finns många små öar och vikar som ger stor variation på upplevelsen. Ger man sig ytterligare några mil från Östersund, längs E14 sydöst, hittar man Revsundsjön

Har man hela dagen på sig är en tur runt Ammerön en fin upplevelse, med paddling genom smala sund och trånga passager. Västerut från Östersund längs E14 finns både Alsensjön och Näldsjön, båda lättlillgängliga.

paddla kanot östersund

Rinnande vatten

Åar och forsar

Om du är sugen på att paddla i rinnande vattendrag finns ett flertal olika alternativ. Allt från lugna stillaflytande åar till mer utmanande vatten med forsar. Det sistnämnda förutsätter naturligtvis att du har vana. Både Indalsälven, Långan och Hårkan, som rinner några mil norr om Östersund erbjuder en stor variation på upplevelser, allt från en enkel dagstur till flerdagarsturer med övernattning. Här finns goda möjligheter att kombinera med fiske efter bl.a. öring och harr.

Lits camping & kanot har uthyrning av canadensare och kajaker och har satt samman en rad olika fina turförslag i de tre vattendragen. 

Turförslag för din paddling

Oavsett om du är nybörjare eller avancerad, vill vara ute en halvdag eller hel vecka, finns alternativ som passar. 

Här får du också tips och råd från personalen som kan hjälpa till att välja ett lämpligt alternativ. 

Det natursköna läget vid Hårkans strand gör campen till en perfekt utgångspunktFör nybörjaren som vill prova på en dagstur rekommenderas t ex en tur till Blåberget, 8 km enkel väg lätt motströms. 

Ett annat alternativ för en dagstur är att paddla nedströms längs Indalsälven. Här finns fina öar längs med den norra sidan av älven som väl passar sig för ett fikastopp. Räkna med lite motstånd motströms på tillbakavägen. För den inte vill paddla ”fram och tillbaka” samma stäcka eller för den som vill vara ute i flera dagar erbjuder Lits Kanotcentral också transport.  

locknesjön

Paddla i Locknesjön

Magiskt grönt vatten

Strax utanför stan ligger Locknesjön med sitt gröna kalkhaltiga vatten.

En sjö som bjuder på en spännande historia! Tänk att vackra Locknesjön uppstod när en meteorit för 455 miljoner år sedan slog ned i havet som täckte ytan just på den plats där sjön är belägen. Nedslaget var minst sagt rejält och en vattenmängd motsvarande tre gånger Storsjöns vatten spolades bort.

Gör gärna ett besök på
Locknekratern Meteoritcenter i Ångsta och ta del av den spännande historien.

 

Paddla i fjällmiljö

Paddla i fjällmiljö

Nära fjällen

Är du sugen på att paddla kanot & kajak i fjällmiljö är Ånnsjön, några mil från norska gränsen, ett spännande alternativ. Söder om sjön breder hela den jämtländska fjällvärlden ut sig med SnasarhögarnaBunnerfjällen och Sylarna i blickfånget. Kajaker och canadensare finns att hyra vid Klocka gård  beläget några kilometer väster om samhället Ånn.

En tur på Ånnsjön går också att kombinera med fin åpaddling uppströms Enan.
I anslutning till Ånnsjön finns också ett rikt och spännande fågelliv. 

En annan fin naturupplevelse i fjällmiljö är en tur på Ottsjön. Hos Fjällkajakcenter finns kajaker att hyra och möjlighet till både kortare två-timmarsturer och heldagsturer.

Hyra kanot/kajak

På Tivars gård på Norderön kan du hyra kajak och vill du lägga i kajaken någon annan stans finns kajakställ att hyra.
Kanske vill du uppleva flera dagar fri från stadens liv och rörelse! Hos Lits Camping & kanot har du möjlighet att hyra kanot, få fina tips på dagsturer, flerdagarsturer eller turer upp till två veckor.

Övriga uthyrare för kajak & SUP

Kayakomat
Surfbukten

SUP & Wakeboard
H2osport, Prästgatan 31D

Kajak & SUP
Kajup, Bynäset Frösön

Jämtlandssup
Uthyrning av SUP-brädor och guidade turer