fbpx
In English »

10 workation-tips i Östersund

Östersund: Staden i fjällen, friluftsliv, naturen nära. Samtidigt bjuder Östersund på stadspuls med fina möjligheter för inspirerande arbete, ett rikt kulturliv och god och kreativ mat och dryck. Här kommer tio tips för dig som vill testa på en workation i Östersund.

4 personer som jobbar på workhub

1. Hitta ett bra co-workningställe

Antingen slår du dig ner någonstans i Gomorron Östersunds hemtrevliga ytor, tar tag i arbetsdagen med en in-house rostad kaffe på Norra station eller så fokuserar du full ut i något av Nummer Etts utrymmen.

Alla co-workingställen har lösningar både vad gäller fasta och flexibla arbetsplatser och att kunna umgås med andra i kreativa miljöer. Sväng förbi alla tre och hitta den stil som passar dig.

2. Ställen att bo på

Likt co-workingställena finns det flera olika boendealternativ i Östersund. Gomorron inn och Hotell Zäta tillhandahåller båda longstay-möjligheter: Det är bara klicka in och välja något som passar dina preferenser. Hittar du inget som passar? – Ingen panik! Det finns även gott om hotell, stugor och Airbnb´s i och kring Östersund.

Glatt gäng tar på sig skridskor på Medvinden

3. Långfärdsskridskor, skidspår av högsta klass eller fatbike

Tre magiska platser att besöka är Vinterparken med Medvinden, Skidstadion och Svartsjöarna. Vinterparken är östersundarnas vardagsrum under vårvintern med långfärdsskridskobanor, promenadvägar och skidspår som sträcker sig över Storsjöns is. Ute på isen står solstolarna uppställda liksom eldstäder som tänds varje dag. Grilla din egen lunch eller köp med något gott och njut av vintersolen.

 

Vid Östersunds Skidstadion finns 89 km preparerade spår att välja mellan av varierande längd och svårighetsgrad. Uppe vid Svartsjöarna hittar du skidspår över flacka myrar med fjällkaraktär. Söker du fler tips på sköna spår som inbjuder till varm choklad och apelsin – kika in här. 

Andra saker värda att testa är utförsåkning, pulka, spark och vintercykling. Behöver då longstay-boendet fyllasmed kopiösa mängder prylar? – Nej. Du kan låna utrustning på Fritidsbanken i upp till två veckor. Finns inte det du letar efter kan du hyra utrustning på Lagg och Hoj eller Stadionbutiken.

Bydalsfjällen

4. Gör en dagsutflykt för ännu mer äventyr

Åk på äventyr utanför Östersund. Njut av alpinåkning eller topptura på någon av våra fina fjälldestinationer runt om Östersund. Inom en timmes bilresa hittar du över 100 nedfarter. Om du däremot vill testa något riktigt annorlunda – prova Rodelbanan i Hammarstrand eller Persårsbackens kälkåkning och bli som ett barn på nytt.

Vinterbad i solnedgång

5. Prova på Kallbad och värm dig på Spa

Kallbad är ett utmärkt sätt att kyla ner sig, fokusera och om inte annat vakna till på! För många Östersundare är det en självklar vana, för andra är det bara något att ha på bucketlistan. Oavsett vad du tycker om kallbad finns det goda möjligheter att prova på.

Kolla in Kallbadgruppen på Facebook som badar regelbundet flera gånger i veckan i Surfbukten.

Föredrar du istället värmen på spa finns det många trevliga alternativ: Frösö Park, Storsjöbadet, Cloud Spa eller Gamla Teatern.

 

6. Upplev kulturen och evenemangen i stan

Östersund bjuder på många inspirerande kulturupplevelser. Missa inte Jamtli med fasta och tillfälliga utställningar som visar alltifrån Överhogdalsbonaderna och vikingatiden till Storsjöodjuret. Nationalmuseum Jamtli visar konst ur Nationalmuseums samlingar, just nu visas porträtt genom fem sekel.

 

Jamtli är också ett friluftsmuseum året runt där du promenerar i vackra historiska miljöer. Samernas historia, nutid och framtid utforskar du på Gaaltije. Gallerierna är aktiva och utställningarna växlar. Passa även på att ta del av de många småbutiker och hantverk som stadskärnan har att erbjuda.
Om du är sportintresserad har Östersund många evenemang att erbjuda för dig, alltifrån världscupen i skidskytte och längdskidor till fotboll, ishockey och basket på toppnivå. Oavsett vad du gillar kan du hitta det mesta på Visit Östersunds evenemangssida.

utflykt i naturen

7. Smaka på fantastisk mat, dryck och fika

I Östersund finns goda möjligheter att laga mat ute året om. Andersöns grillplatser och bord gör det enkelt att grilla eller sätta upp stormkök och på vintern finns det grillplatser i Vinterparken. För den ölintresserade finns det åtskilliga mikrobryggerier runt om Östersund.

Den mer fikasugne hittar gott om olika caféer och fik som passar de flesta smaker. Gör allt matprat dig hungrig?  Du hittar ett brett urval av mat på någon av stans restauranger. På Reko-ring kan du varje vecka träffa mathantverkare och handla lokala råvaror – besök Facebooksidan för mer information och  förbeställningar. Om man tänker på allt detta är det kanske inte så konstigt att Östersund utnämnd till!

 

8. Träffa trevligt folk!

Workation riskerar att bli långtråkigt om man inte har några att hänga med. Kolla in Östersund Included-sidan och se vilka aktiviteter som är på gång med Östersundsambassadörer, föreningar och företag. Hitta fler tips på vad du kan göra på din fritid på visitostersund.se 

Norrsken över Östersund

9. Dra på Norrskensspaning

Norrsken kan vara bland det vackraste, häftigaste, surrealistiska och fängslande fenomen man kan komma att se. Har du lite koll på rymdvädret så kan du med lite tur få se norrsken under din Östersundsworkation. Kolla in följande sida för mer info och heta tips på spaningsplatser.

10. Praktiska tips på hur du lättare kan göra allt detta

Slutligen, för att lättare kunna ta dig runt och göra alla tips du nu fått kan det vara värt att kolla in  elbilspoolen Moveabout som finns i Östersund. Föredrar du cykel kan du hyra på antingen Lagg och hoj, eller låna på Fritidsbanken.  Fler tips hittar du här!