fbpx
In English »

Myllrande stadsliv omgivet av spektakulär natur

För Carl-Axel Ottosson och Eva Björksten var det självklart att stanna till i Östersund under förra sommarens husbilssemester. För naturen. För arkitekturen. För de blomstrande ängarna på Frösön.

Plötsligt stod björnen bara där. Lugnt och stilla. Mitt på vägen framför Carl-Axel Ottosson och frun Eva Björkstens husbil.
Ett ögonblick senare hade den obesvärat lunkat vidare ut i de jämtländska skogarna.
– När vi kom till campingen i Östersund blev ägarna lite avundsjuka, berättar Carl-Axel och skrattar. De har bott här hela livet, men aldrig sett en björn. Sen så kommer vi, två söderlänningar, och ser en direkt.

I Östersund är naturen alltid nära. För paret Ottosson-Björksten var det främsta anledningen för att stanna i staden under förra sommarens traditionella husbilstur.
– Östersund ligger så fint vid Storsjön, säger Carl-Axel.
Carl-Axel och Evas första aktivitet efter att ha installerat sig på campingen var att ta en tur till Frösön. Inte minst för att besöka Sommarhagen, tonsättaren Wilhelm Petersson-Bergers imponerande konstnärsvilla från 1914. Huset – med fantastiskt vidsträckt utsikt över sjöar, ängar och fjäll – är än idag en populär sevärdhet.
– Är man det minsta intresserad av svensk musik så måste man besöka Peterson-Bergers hus, säger Carl-Axel. Strax intill ligger den vackra Frösö kyrka, som byggdes under medeltiden.
På vägen tillbaka mot stan efter besöket på Frösön sprack himlen upp och en magnifik regnbåge sträckte ut sig från norr till söder, över hela staden. Carl Axel var snabbt framme med kameran och bilden tog sig hela vägen in i lokaltidningen Östersunds-Posten.

Med campingen som utgångspunkt kunde Carl-Axel och Eva sedan njuta av det bästa Östersund har att erbjuda. Utöver besöket på Frösön rörde de sig mest inne i stan och upptäckte den levande stadskärnan med innergårdsbutiker, restauranger, caféer och inte minst den fina arkitekturen som finns bevarad i några av Östersunds landmärken.
– Vi är ju pensionärer så det är inte direkt som att vi var ute och svirade, utan vi valde istället att upptäcka några av de många sevärdheter som fanns i och runt stadskärnan. Vi tittade på till exempel kyrkan och rådhuset, som är otroligt vackra byggnader.

På bara några dagar fick de uppleva både stadsliv och storslagen natur om vartannat. Just de iögonfallande omgivningarna skilde sig en del från Karlskrona, som de kommer från.
– Det är väldigt vackra bygder i och omkring Östersund. För oss som kommer söderifrån är det nästan lite exotiskt med alla höga fjäll och stora vidder. Jag antar att det är samma sak när folk norrifrån kommer ned till oss och ser den blekingska skärgården.
Och att Östersund främst skulle vara en vinter(sport)ort viftar Carl-Axel bort.
– Vi är inga vintermänniskor, vi har aldrig åkt skidor eller så, men Östersund har väldigt mycket att erbjuda på sommaren också. Det är oerhört vackert och vi kommer inte glömma de blomstrande ängarna på Frösön i första taget.

Campingar & Ställplatser

Uteserveringar

Hus med historia

Småbutiker i stadskärnan