In English »

Barnens Östersund

Höstlov, jullov och sommarlov. Den perfekta tiden för familjen att umgås och hitta på roliga saker tillsammans. Här har vi skapat en guide med familjeaktiviteter för ett händelserikt och roligt lov i Östersund. Ut och njut av av alla årstider!

I Badhusparken vid Storsjöns strand finns en populär lekplats för de yngsta och grönområdet inbjuder till spring och lek. Den spelsugne kan testa kubb, krocket och utomhusschack eller utmana familjen i de nya parkgolfbanorna. Björkbackaparken har en tillgänglighetsanpassad lekplats, stora gräsytor för picknick, boulebanor, tennisbanor och en utomhus padelbana.

Lekplats

Lekplatser

Runt om i Östersund finns flera fina lekplatser. Här kan du gunga, gå balansgång, åka rutschkana och mycket annat.

Skridskor

Ha roligt på skridskor. Här i Östersund finns flera möjligheter att åka skridskor.

Ovalen vid Campus är en 400 meter lång skridskobana gjord på naturlig is och ligger på campusområdet strax ovanför Östersunds centrum.

 

Vinterparken öppen från i början av februari – här finns skridskoleken vid Storsjöns strandkant. Medvinden långfärdsskridskobana på Storsjöns is startar i Östersunds hamn och går ut till Kungsgårdsviken.

Öppettider: Beroende på väder, vind och isläge.

Vid Kärringbacken på Frösön ligger Tegelvik skridskobana.

Läs gärna mer om skridskoåkning här

Kontakt och mer information:

Medvinden Skridskobana

Pulkabackar

Njut av farten i pulkabacken. Pulkackar finns bland annat på Frösön och i Vinterparken mitt i stan.

I populära Kärringbacken blandas åk-fordon av alla de slag. I starten av backen finns en grillplats där du kan pausa för egen picknick.

 

I Vinterparken finns möjlighet att bland annat låna madrass att åka på.

Kontakt och mer information:

Slalom

När du är i Östersund behöver du inte åka till fjällen för att åka slalom. Några minuter från centrum ligger två skidbackar. Finns även skiduthyrning.

Slalom mitt i stan

När du är i Östersund behöver du inte åka till fjällen för att hitta en skidbacke. Bara några minuter från Östersunds centrum finns både Gustavsbergsbacken och Ladängen som passar såväl den drivne skidåkaren som nybörjaren. Om snömängden tillåter byggs det en funpark varje vinter i Ladängen, som är mycket uppskattad.
Litsbacken som ligger ca: 3 mil från Östersund erbjuder en bra barn- och familjebacke.

Gustavsbergsbacken lyser upp Frösöberget när du står i stan och blickar mot väster. Backen har fin fallhöjd och vacker utsikt över Östersund i vinterskrud. I nedre delen finns barnbacken Silverling med knapplift.
I anslutning till backen ligger en värmestuga där det finns fika och mat att köpa vintertid.

Ladängen är skidbacken på andra sidan Frösöberget. Samma liftkort gäller och bär du skidorna några meter så kan du gå emellan backarna.

Ladängen har två nedfarter och en funpark med stora och små hopp. Perfekt för barnfamiljen som både vill leka, trixa och öva på riktiga carvingsvängar. Här finns värmestuga och en grillplats.

Öppettider under vintern från december – april.

Lagg & Hoj kan du hyra din utrustning för en dag eller för en hel säsong. Det finns snabba pistskidor, fetare freerideskidor, moderna telemarkskidor och coola snowboards att hyra. Bokning sker antingen online, kontakt via epost, sociala medier eller på telefon 063-663 19 10.

Kontakt och mer information:

Skidor Östersund

Storsjöbadet Östersund

Storsjöbadet

På Storsjöbadet finns något för alla åldrar! Barnpoolområde, motionsbassäng, bubbelpooler, rutschbanor och en stor relaxavdelning.

Storsjöbadet

finns något för alla åldrar! Barnpoolområde med varmt och skönt vatten för de
minsta, häftiga vattenrutschbanor och trampolin
för de lite äldre och relaxavdelning för föräldrarna.
På det stora utomhusområdet finns gräsytor för
picknick, lekplats och utomhuspooler.

Kontakt och mer information:

Djungelhuset

Stans största klätterställning i tre våningar med tillhörande tunnlar, rutschkanor, studsmattor och hoppborgar skapar rörelseglädje för alla barn.

På Djungelhuset hittar du stans största klätterställning i tre våningar med tunnlar, rutschkanor, studsmattor och hoppborgar – rörelseglädje för alla barn.
Du kan också testa airhockey, basket och enhjuling
och för de allra minsta finns ett eget bollhav.

Kontakt och mer information:

Jamtli

Lär om historien på ett lekfullt sätt. Inne i museet åker du rutschkana genom Storsjöodjurets mage till de underjordiska utställningarna.

Lär om historien på ett lekfullt sätt. Inne i museet
åker du rutschkana genom Storsjöodjurets mage
till de underjordiska utställningarna där du bl a lär
om vikingatiden och samisk kultur. Utomhus möter
du aktörer som på ett lekfullt sätt gestaltar livet i
Jämtland från 1700-talet ända fram till 1970-talet.
Lekleden ger många möjligheter till att leka och lära;
styr vattenhjulet vid Barnens kraftverk, bli mejerska
i mejeriet, kapten på ångbåten eller flottare vid ån.
Varje dag hålls minishower i ”5 myror är fler än 4
elefanter”-parken. Nationalmuseums konstlobby
bjuder in till skapande aktiviteter.

MultiChallange

Multi Challenge är ett helt hus fullt med utmaningar och lek. Utmana t ex familjen i Boda Borgs kluriga äventyrsbanor.

Multi Challenge är ett helt hus fullt med utmaningar
och lek. Utmana familjen i Boda Borgs kluriga äventyrsbanor eller i laserhallen. Kör gokart, klättra klättervägg, spela minigolf i UV-ljus och testa arkadspel.
För de minsta finns ett stort lekland.

Kontakt och mer information:

Pumptrackbana

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes.

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes. Den lilla banan består av en raksträcka med pucklar – enkelt och bra för dig som är nybörjare och vill träna balans. Den större banan kräver att du kan hålla koll på de hinder som ligger framför dig och dina ”medtrafikanter”.

Kontakt och mer information:

Bowla på Bowlinghallen Kök & Bar

Välkommen till Bowlinghallen Kök & Bar! Här hittar du välvårdade banor, simulatorspel, god mat och dryck med hjälpsam personal.

Bowlinghallen med fokus på välvårdade banor, god mat och hjälpsam personal. Vi är mer än en vanlig bowlinghall – erbjuder kompletta paket för alla firanden med mat och nöje för stora som små.

Kontakt och mer information:

Östersund klättercenter

Östersund klättercenter

Gillar du klättring är ett besök på nyöppnade Östersund Klättercenter ett måste. Repklättring, Bouldering, barnklättring, kurser, café och butik.

Kontakt och mer information:

Spa på Frösö Park hotell

Ladda ny energi ihop med barnen. Ta med dem på relax med pooler ute & inne och olika bastuupplevelser.

Ladda ny energi ihop med barnen. Ta med dem på relax med pooler ute & inne och olika bastuupplevelser. På förmiddagarna öppnar Frösö Park Spa upp för barn 4-12 år

Kontakt och mer information:

Brunflo Bike Park

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broarsom är roliga för hela familjen.

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broar som är roliga för hela familjen. Om hoppen känns för utmanande finns alltid en enklare väg förbi.

Kontakt och mer information:

Locknekratern

Locknekratern Meteoritcenter är en upplevelseanläggning i Ångsta, om meteoritnedslaget för 458miljoner år sedan. Här finns bl a ett minicosmonova.

För 458 miljoner år sedan slog den världsunika tvillingmeteoriten ner. Då låg Storsjöbygden 500 m under havets yta. Större delen av meteoriten slog ner där Locknesjön idag ligger.

De senaste forskningsrönen visar att meteoriten är en så kallad binär/tvilling. Den mindre delen av meteoriten slog ned exakt samtidigt vid Målingen strax öster om Hackås nära sjön Näkten. Nedslagen är de enda bevisade tvillingmeteoriterna på hela planeten.

Meteoriterna kom med en hastighet av 54.000 km/h och vägde tillsammans över 300 miljoner ton.

Nedslaget var enormt och en vattenmängd motsvarande tre gånger Storsjöns volym slungades bort. När vattnet störtade tillbaka i kratrarna bildades en kilometerhög tsunami. Vattnet förde med sig enorma mängder med grus och sand som sedan stelnade till unika bergarter, som endast finns i trakten. I naturen finner Du tydliga spår av nedslaget. Locknekratern är en världsunik studieplats som lockar forskare från hela världen. Sedan 2006 finns därför Locknekratern Meteoritcenter i Ångsta, ett museum väl värt att besöka.

Ta även en titt på vår övervåning och utställningen ”Ögonfröjd” som Jämtlands läns amatörgeologiska

sällskap presenterar. Där finner du en stor stensamling med mineraler, bergarter och Sveriges samtliga landskapsstenar. Även fyndlådor med innehåll från många kända mineralplatser finns att beskåda samt montrar med mycket vackra stuffer och kristallformer.

Kontakt och mer information:

Surfbukten

Surfbukten är ett självklart sommarhäng i Östersund. Här kan du testa att åka wakeboard eller vattenskidor i en kabelpark.

Ett självklart sommarhäng i Östersund. Här kan du testa att åka wakeboard eller vattenskidor i en kabelpark. Du kan också hyra SUP(stand Up paddle board) för kortare turer, spela beachvolleyboll, hoppa studsmatta, bada från badbryggan och hoppa från hopptornet. För den som bara vill luta sig tillbaka och njuta av sommaren finns hängmattor, solstolar och en härlig bungalow. I caféet kan du köpa en grymt god espresso. Välkommen att njuta av sommaren!

Kontakt och mer information:

Surfbukten gå på lina

Teknikland

Stängt sommaren 2020, pga Covid-19. På Teknikland blandas teknik-, flyg- och militärhistoria med lek och upptäckarglädje.

På Teknikland blandas teknik-, flyg- och militärhistoria med lek och upptäckarglädje. De interaktiva
miljöerna tar med hela familjen genom 1900-talets
teknikhistoria och barnen kan bl a prova elbilar,
digitalt pistolskytte, testa uppfinnarverkstaden,
provsitta Viggen och veteranbussar.

Kontakt och mer information:

Teknikland Östersund

Evenemang för barnen

Här hittar du evenemang för barn och unga i Östersund.

Kontakt och mer information:

Lekplats

Lekplatser

Runt om i Östersund finns flera fina lekplatser. Här kan du gunga, gå balansgång, åka rutschkana och mycket annat.

Visa mer

Skridskor

Ha roligt på skridskor. Här i Östersund finns flera möjligheter att åka skridskor.

Visa mer

Pulkabackar

Njut av farten i pulkabacken. Pulkackar finns bland annat på Frösön och i Vinterparken mitt i stan.

Visa mer

Slalom

När du är i Östersund behöver du inte åka till fjällen för att åka slalom. Några minuter från centrum ligger två skidbackar. Finns även skiduthyrning.

Visa mer

Storsjöbadet Östersund

Storsjöbadet

På Storsjöbadet finns något för alla åldrar! Barnpoolområde, motionsbassäng, bubbelpooler, rutschbanor och en stor relaxavdelning.

Visa mer

Djungelhuset

Stans största klätterställning i tre våningar med tillhörande tunnlar, rutschkanor, studsmattor och hoppborgar skapar rörelseglädje för alla barn.

Visa mer

Jamtli

Lär om historien på ett lekfullt sätt. Inne i museet åker du rutschkana genom Storsjöodjurets mage till de underjordiska utställningarna.

Visa mer

MultiChallange

Multi Challenge är ett helt hus fullt med utmaningar och lek. Utmana t ex familjen i Boda Borgs kluriga äventyrsbanor.

Visa mer

Pumptrackbana

På Frösön, granne med Surfbukten, ligger en Pumptrackbana för cyklar, skateboards och kickbikes.

Visa mer

Bowla på Bowlinghallen Kök & Bar

Välkommen till Bowlinghallen Kök & Bar! Här hittar du välvårdade banor, simulatorspel, god mat och dryck med hjälpsam personal.

Visa mer

Östersund klättercenter

Östersund klättercenter

Gillar du klättring är ett besök på nyöppnade Östersund Klättercenter ett måste. Repklättring, Bouldering, barnklättring, kurser, café och butik.

Visa mer

Spa på Frösö Park hotell

Ladda ny energi ihop med barnen. Ta med dem på relax med pooler ute & inne och olika bastuupplevelser.

Visa mer

Brunflo Bike Park

Brunflo Bikepark, 15 km från centrala stan, hittar du mountainbikecykling med hopp, dropp, kurvor och broarsom är roliga för hela familjen.

Visa mer

Locknekratern

Locknekratern Meteoritcenter är en upplevelseanläggning i Ångsta, om meteoritnedslaget för 458miljoner år sedan. Här finns bl a ett minicosmonova.

Visa mer

Surfbukten

Surfbukten är ett självklart sommarhäng i Östersund. Här kan du testa att åka wakeboard eller vattenskidor i en kabelpark.

Visa mer

Teknikland

Stängt sommaren 2020, pga Covid-19. På Teknikland blandas teknik-, flyg- och militärhistoria med lek och upptäckarglädje.

Visa mer

Evenemang för barnen

Här hittar du evenemang för barn och unga i Östersund.

Visa mer