fbpx
In English »

Storsjöodjuret

Sverige är fyllt av sagor och berättelser och i flera hundra år har det berättats om att Storsjöns vattenyta inte bara rör sig av vind och vågor, här finns något mystiskt och spännande under ytan vilket sägs vara Storsjöodjuret.

Historien om Storsjöodjuret
Berättelsen om Storsjöodjuret är ca 400 år gammal och redan från 1635 finns sägner nedskrivna om ett odjur i Storsjön. Under 1800-talet såg man Storsjöodjuret allt oftare och från 1900-talet har det visat sig näst intill varje sommar och genom århundradena finns över 200 vittnesmål från 500 personer som säger sig ha sett odjuret.

På spaning
Att spana efter Storsjöodjuret är ett spännande äventyr. Se till att ta med dig matsäck, klä dig efter väder och packa med kikare och kamera. Vem vet kanske fångar du årets bästa och mest spännande bild ?

Observationsplatser:
Vid Vallsundsbron på Frösön
Sunne Kyrkoruin
Tibrandshögen på Rödön
Håkansta vid Färjeläget
Trångsvikens Hamn
Hackås Kyrka

Du kan också passa på att spana från Badhusparken eller längs stränderna vid Storsjön. En båttur med M/S Thomée till Verkön kan också ge möjlighet till bra spaningsläge.
Storsjöodjuret tycker om varmt och klart sommarväder. De observationer som gjorts har ofta varit under vackra och vindstilla sommardagar men också under hösten och vid ett tillfälle även i december i nyisen på Storsjön.

Jamtli kan du som besökare åka rutschkana ner genom Storsjöodjurets mage till den intressanta utställningen om Storsjöodjuret. Här kan du ta del av bilder, se den stora fångstsaxen som man på 1800-talet försökte fånga Storsjöodjuret med och lyssna till spännande berättelser från människor som har mött odjuret.

Birger det lilla Storsjöodjuret
Det lilla Storsjöodjuret Birger är Östersunds omtyckta maskot och ses ofta under evenemang. Han bor med sin pappa Storsjöodjuret och sin vän gula fisken djupt nere i Storsjön. Birger tycker om att gå på skattjakt, älskar att äta tårta till frukost och att killa små barn som badar under fötterna.

Upptäck bokserien om Birger – det lilla Storsjöodjuret på Nestorville.se eller titta in på Turistcenter och ta del av böcker, Birgers pysselbok, mjukdjuret Birger och godisaskar med Birgerprickar.

Mer om Storsjöodjuret
Jamtli
Adventure Sweden 
Visit Storsjön 
Storsjöodjurscenter