In English »

Hus med historia

Östersund grundades 1786 av Gustav III, då fanns bara en stor gård där staden ligger idag. För att locka folk till staden erbjöds de blivande invånarna diverse förmåner, så som till exempel att driva handel, fabriksrörelse, hantverk och 20-års skattefrihet.

På bilden ovan är stadens Rådhus ritat av arkitekt Frans Bertil Wallberg stod färdigbyggt 1912. 1986 fyllde Östersund 200 år och till jubileet infördes ett klockspel i tornet som spelas 3 gånger om dagen. I Rådhuset finns idag delar av Östersunds kommuns verksamhet.

 

 

Här är ett förslag på en historisk promenad genom gator och gränder i centrala Östersund. Utskriftsbar pdf Hus med historia, eller följ denna Googlemapskarta

Gamla Skolan – Turistcenter
Östersunds första läroverksbyggnad, liksom de två tillhörande uthusen på gården stod färdigt 1849. Förutom skolverksamhet i byggnaden fungerade det även som ett provisoriskt sjukhus under spanska sjukan 1918. De latinska orden Sapienta Duce ovanför en av entréerna betyder ”Med visheten som ledstjärna”.

Rådhuset
Rådhuset ritat av arkitekt Frans Bertil Wallberg stod färdigbyggt 1912. 1986 fyllde Östersund 200 år och till jubileet infördes ett klockspel i tornet som spelas 3 gånger om dagen. I Rådhuset finns idag delar av Östersunds kommuns verksamhet.

Ahlbergshallen – Östersunds Stadsmuseum
Östersunds gamla bibliotek, ritat av arkitekt Frans Bertil Wallberg, uppfördes 1909-1912. Idag finns utställningshall på ovanvåningen och Östersunds stadsmuseum i entréplan.

Gamla Kyrkan
En enskeppig byggnad med stomme som har rappats. Arbetet kom igång 1834 genom att de 500 stadsborna själva ombesörjde grundläggningsarbetena, eftersom stadsborna hade arbetsplikt på kyrkbygget. Kyrkan togs i bruk 1839 men invigdes inte förrän 1846.

Sparbankshuset- Swedbank
I hörnet mot stortorget ligger sparbanksbyggnaden, uppförd 1914–1915. Länets första bank, Jämtlands Läns Sparbank startades 1847 och var de som flyttade in i byggnaden.

Buntmakaren Storgatan 19
Storgatan är en av Sveriges bäst bevarade 1880-tals miljöer. Som ett exempel har vi Buntmakaren uppfört på 1840 talet vid nedre hörnet av stortorget. Bland annat har handlaren Robert Fresk drivit sin verksamhet här. Tillsammans med detta gatuhus o flertalet andra hus på Storgatan bildar dessa en typisk stadsbild för 1880 talets Östersund.

Smithens gård Storgatan 23
På bakgården finns en loftbod från 1880-talet flyttad till staden utav Diderik Cappelen-Smith från Norge. I huset fanns hans kolonial- och vinhandel. 1887 dog DC Smith och hans änka Wendela tog över affären som hon behöll tills hon var över 90 år. Under den här tiden fanns också ett av stadens finaste konditorier drivet av Maria Helin i byggnaden. Maria startade också ett tivoli på Frösön och var även delaktig i att försöka fånga Storsjöodjuret.

Magasinet Hamngatan 12
Hamngatan 12 Magasinet ligger i ett gammalt gårdshus byggt på slutet av 1800-talet. Här finns idag möjlighet att sitta i en unik miljö och njuta av lunch eller hembakat fika. Trivs du extra bra på stolen du sitter på. Kan du köpa med dig den hem.

Gamla teatern
1884 invigdes det hus som kallades ”Sveriges största trähus”. Det blev en gemensam samlingssal åt Godtemplarlogen.
Förutom Ordenslokal har huset också använts som teaterverksamhet, frikyrka, möteslokal för arbetarrörelsen och plats för den årliga julbasaren.

 

 

Stadsvandring med guide

Vill du lära dig mer och Östersunds historia – följ med på en guidad stadsvandring där du får höra historier om byggnader och personligheter från förr som levt och verkat i staden.

Start: Visit Östersund Turistcenter
Tid: Söndagar 15-17 och onsdagar 18-20 (fr.o.m. 4 juli-29 augusti)
Pris: Vuxen 200 kr, barn 7-14 år 100 kr, bokas hos Visit Östersund Turistcenter eller online på nortic.se
Max antal deltagare: 15 personer

I mån av plats kan du köpa biljett via swish direkt med vår guide på plats.

 

Du kan också vandra i kvinnliga pionjärers spår med hjälp av Östersunds Kvinnokarta- finns att köpa på Turistcenter.