In English »

Konstupplevelser

Konst i Östersund. Kanske en stunds förströelse? Ett sätt att väcka kreativiteten? Provokation? Alla har vi ett sätt att förhålla oss till konst. Vilken tur att det blommar i konstens Östersund.

ÖRJAN NORING

Jämtlandssonen ifrån Hackås som både i färg och uttryck fångade vardagens vemod och det genuint norrländska. Han räknas som en av de främsta jämtländska konstnärerna under 1900-talet och kom att betyda mycket för landskapsmåleriet. Utställningen på Jamtli uppmärksammar hundraårsjubileet av Örjan Norings födelse och Jämtlands Läns Konstförening ger ut en bok om Örjan i samband med utställningen.
Utställningen visas 13 september – 17 januari 2021, jamtli.com

Jamtli är tillfälligt stängt 17 december – 24 januari 2021

1700-TAL – SVERIGE OCH EUROPA

Ett århundrade fyllt av svårigheter och umbäranden, men också det århundrade där tron på vetenskapen tog fart och där framtidstro och nyttotänkande fick ta plats. Den nya utställningen på Nationalmuseum Jamtli handlar om relationerna mellan Sverige och det övriga Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Krig, diplomati, handel och rokokons födelse är några av de teman som tas upp i de verk som ställs ut. Porträtt, landskap och vardagliga interiörbilder men även unika skisser och ritningar som aldrig tidigare visats, finns bland de 180 verken från Nationalmuseums samlingar med konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffman, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda. Utställningen visas 18 juni 2020 – 11 april 2021.
jamtli.com

Jamtli är tillfälligt stängt 17 december – 24 januari 2021

KAJSA-TUVA WERNER – SOCKER I SÅRET

Kajsa-Tuva Werners abstrakta målningar handlar om hennes inre liv. Ibland är de färgstarka, eller med mycket svärta. Ibland explosiva, eller drömmande visionära.
5 december-23 Januari 2021
lux.nu

 

MAT

Plantbaserat kött eller insektsburgare? Varför tycker vi om viss sorts mat men rynkar på näsan åt det som är ovant? Och medan vissa fyller förråden om hösten och ägnar helgerna åt storkok, lever andra på halvfabrikat och är stammisar på kvartersbutiken.
I utställningen ”MAT” på Jamtli kan du göra en resa genom historien med fokus på vår relation till mat, från jakt och fiske för tusen år sedan till dagens trender där mat inte längre handlar om överlevnad. Utställningen visas 15 maj till 21 feb 2021.
jamtli.com

Jamtli är tillfälligt stängt 17 december – 24 januari 2021


ULLA GRANQVIST

Ulla Granqvist ställer ut i Stora Kyrkan med temat “Tid och liv”.
Stora Kyrkan- se öppettider 

 

Se evenemangskalendern här för fler utställningar.