In English »

Konstupplevelser

Konst i Östersund. Kanske en stunds förströelse? Ett sätt att väcka kreativiteten? Provokation? Alla har vi ett sätt att förhålla oss till konst. Vilken tur att det blommar i konstens Östersund.

ANIMAMINA – Hannes Seebacher

Se Österrikiske multikonstnären Hannes Seebacher utställning ANIMAMINA – en serie av grafiskt monokromt fotade, speglade och bearbetade isberg från Grönlands djupa hav. Genom speglingen ökar symmetrins magi vilket gör att djuriska och kroppsligt suggestiva formationer uppstår i de dynamiska konstverken.

Utställningen visas 18 juni – 2 juli 2021
Lux.nu

 

MAT

Plantbaserat kött eller insektsburgare? Varför tycker vi om viss sorts mat men rynkar på näsan åt det som är ovant? Och medan vissa fyller förråden om hösten och ägnar helgerna åt storkok, lever andra på halvfabrikat och är stammisar på kvartersbutiken.
I utställningen ”MAT” på Jamtli kan du göra en resa genom historien med fokus på vår relation till mat, från jakt och fiske för tusen år sedan till dagens trender där mat inte längre handlar om överlevnad. Utställningen visas 15 maj 2020 till 31 dec 2021.

jamtli.com

Tillfälliga öppettider 2021:  lördagar och söndagar kl 11-17.
Från 26 juni – 22 augusti måndag-söndag 11-17

 

Nordiska myter

Till sommaren 2021 öppnar Nationalmuseum Jamtli Nordiska myter, en utställning som handlar om berättande i bild i den nordiska konsten under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Under den här tiden var motiv hämtade ur myt, saga och historia populära och sysselsatte många av de ledande konstnärerna. Utställningen innehåller en rad verk av konstnärer som Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephson och August Malmström. Samtliga verk i utställningen tillhör Nationalmuseum, som äger rika samlingar av nordisk och i synnerhet svensk 1800-talskonst.

Utställningen visas från 18 maj

jamtli.com

 

Nordiskt – En fotoutställning av Magnus Nilsson

Om landskap, mat och människor. Här presenteras orginalfotografier av mästerkocken Magnus Nilsson, som bland annat blivit känd genom sin unika stjärnkrog Restaurang Fäviken Magasinet. Genom sin fotografiska berättelse om landskap, mat och människor visar och undersöker Magnus den nordiska matkulturens rötter.

Utställningen visas 20 juni – 24 oktober

Jamtli.com

 

Övriga utställningar

Galleri Renee

Marie Plosjö  är främst känd för sin sensuella och färgstarka konst och målar i akryl i intensiva kulörer
Uställningen visas 7 – 22 augusti, vernissage 7-8 augusti 12-16 i konstnärens närvaro.

Drejeriet Galleri & Butik
KALASsommar –
Sommarutställning med Drejeriets medlemmar.
utställningen visas 24 juni-28 aug, vernissage 24 juni kl 12-17

Se evenemangskalendern för fler utställningar

 

#Färgstänk – Konst & Kulturprojekt
Vid Mårtens Torg i Östersunds stadskärna har en stor väggmålning påbörjats av konstnär Kape. Kape målar med spray och på fri hand.

Konstpromenad – Campus
Ta en promenad på Campus Östersund, här visas konstverk av bland annat Lars-Olof Loeld och Pia Nixholm.

Konstvandring Östersund
Här hittar du fyra konstvandringar  
som guidar dig runt på olika platser bland konsten i Östersund

 

 

 

  • Elsa Beskow Tomtefar i sin rustning, ur Tomtebobarnen. Copyright Foto Cecilia Heisser

  • Konstverk

    Nils Blommér Freja Sökande sin make