In English »

Konstupplevelser

Konst i Östersund. Kanske en stunds förströelse? Ett sätt att väcka kreativiteten? Provokation? Alla har vi ett sätt att förhålla oss till konst. Vilken tur att det blommar i konstens Östersund.

Palett – Miriam Parkman

Vävare och textilkonstnär Miriam Parkman ställer ut på Lux Galleri. Hon visar sina vävda särpräglade ryor, bild- och rölakansvävar som knyter an till ett uråldrigt berättande genom väven.
Utställningen visas 25 november – 27 januari
Lux.nu

Såsom i en spegel

Nationalmuseum Jamtli visar utställningen såsom i en spegel. I utställningen visas porträtt under fem sekel. Här introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till idag. Konstverken visar olika ideal för utseende och mode och är uttryck för hur idéer om status, social identitet och yrke har förändrats genom århundradena.
Utställningen visas fram till den 9 mars 2025
Jamtli.com

Bengt Ellis oas – platser av orörd och avskild skönhet

Utställningen är Bengt Ellis 100-årsjubileum och här får vi ta del av hans konstnärskap som var i ständig utveckling. Vi får se Bengt Ellis magiska och annorlunda värld, platser av orörd skönhet och avskildhet och vi får ta del av hans sökande efter det orörda bland annat då han utforskade Sydamerika och urbefolkningens relation till naturen.
Utställningen visas från den 27 september 2023 – 1 september 2024
Jamtli.com

Galleri Remi, Storgatan 62

Medlemmar i Friko visar upp konst & hantverk öppet varje lördag kl 12-16

Ahlbergshallen

Östersunds Stadsmuseum är öppet:
Höst/vintertid: Lördagar klockan 12.00 – 15.00
Sommartid: Juni-augusti, vardagar klockan 10.00 – 16.00

Härke Konstcentrum

Kersti Grönlund, Häggenås
Utställningen visas 2-17 december

Öppettider: måndag-fredag 12-17, lördag-söndag 12-16
Härkekonstcentrum.se

Se evenemangskalendern för fler utställningar

——————————————————————————————————————————-

# VinterLjus – en lysande konstvandring
Den lysande konstvandringen #VinterLjus i samarbete med Jämtkraft förser vi vår stad med stämningsfull vinterbelysning. Valda väggmålningar belyses, ljuset kommer också få ta plats i egna installationer. Det skapar en magisk atmosfär under de kalla och mörka månaderna, de upplysta konstverken blir levande mästerverk när mörkret faller.

Om du vill utforska alla konstverk och ljusinstallationer i stadskärnan, ladda ner Cityplay-appen till din telefon och öppna konstkartan under Nyheter. Där kan du enkelt hitta alla målningar, konst på elskåp samt upptäcka konstnärerna bakom verken.

#Färgstänk – Konst & Kulturprojekt
Fasadmålningar genomförs i stadskärnan med hjälp av olika fastighetsägare och konstnärer. En av de sista  målningar som skapats är av konstnärsparet Camilla ”Sceb” Boström och Jonathan ”Ollio” Josefsson på Mårtens Torg i samarbete med Erik Odén som fastighetsägare och Petter Erlandsson som målar i korsningen Prästgatan/Törnstensgränd där DIÖS är fastighetsägare. Tidigare målningar är väggen till Mittpunkten längs med Thoméegränd som är målad av Olivia Ericsson, inne på Mårtens Torg som är gjord av Petter Erlandsson samt hela huset till den offentliga toaletten på Zätagränd där Kape kreerat.

Konst på elskåp
Längs Prästgatan finns tio elskåp som utsmyckats med inspirerande motiv från lokala konstnärer.
Här blandas olika former av konstformer och konstnärer för alla att ta del av. Ladda ner Cityplay-appen och följ kartan för att ta del av det offentliga konstgalleriet som finns i stadskärnan. Scanna QR-koden vid respektive verk för att ta del av vem som är skaparen bakom verket mm.

Konstpromenad – Campus
Ta en promenad på Campus Östersund, här visas konstverk av bland annat Lars-Olof Loeld och Pia Nixholm.

Konstvandring Östersund
Här hittar du fyra konstvandringar  
som guidar dig runt på olika platser bland konsten i Östersund

 

 

 

  • NM 7012, Elias Martin, Aspa Bruk, Utf. 1790-talet, Olja på duk

  • NMK 28/2022, Olga Lanner, Smideskonst, Ytterfoder, Utf. 1916, Silver Foto: Viktor Fordell