In English »

Konstupplevelser

Konst i Östersund. Kanske en stunds förströelse? Ett sätt att väcka kreativiteten? Provokation? Alla har vi ett sätt att förhålla oss till konst. Vilken tur att det blommar i konstens Östersund.

DAGBOKSMÖNSTER

Bilder brukar spegla stunden då de blev gjorda. Valet av färger och material påverkas av till exempel vilket humör man är på, vad man gjorde igår och hur ljuset faller in i rummet. Bilderna blir ett slags avtryck av en dag eller en vecka, som dagboksblad. Ingrid och Märit Aronsson, mor och dotter, ställer ut sin första gemensamma utställning på Galleri Lux
Vernissage 21 maj 12-16, utställningen visas 21 maj -2 juli 2022
Lux.nu 

MAT

Plantbaserat kött eller insektsburgare? Varför tycker vi om viss sorts mat men rynkar på näsan åt det som är ovant? Och medan vissa fyller förråden om hösten och ägnar helgerna åt storkok, lever andra på halvfabrikat och är stammisar på kvartersbutiken.
I utställningen ”MAT” på Jamtli kan du göra en resa genom historien med fokus på vår relation till mat, från jakt och fiske för tusen år sedan till dagens trender där mat inte längre handlar om överlevnad. Utställningen visas 15 maj 2020 till 31 dec 2022.
Jamtli.com


KONTAKT MED NATUREN

Natursyn, jakt och Liljefors och Löfwing
Med konst av Bruno Liljefors och Göran Löfwing får vi ta del av både gamla och nya tiders frusna ögonblick av djur i natur.
Utställningen visas 1 juni 2022- våren 2023
Jamtli.com

 

IDEAL OCH VERKLIGHET – NORDISK NATUR

Sommaren 2022 öppnar Nationalmuseum Jamtli utställningen Ideal och verklighet – nordisk natur, en utställning som handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt. Under olika epoker har naturen uppfattats som källa till skönhetsupplevelser, som ekonomisk resurs, forskningsobjekt och identitetsskapande symbol. I utställningen visas målningar, teckningar, foton och konsthantverk, alla från Nationalmuseums samlingar. Bland konstnärerna finns namn som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Elias Martin, Bruno Liljefors, Helmer Osslund men även mer nutida som Frida Fjellman, Kerstin Hörnlund, Ingalena Klenell, Märta Mattsson och Per B Sundberg.
Utställningen visas 1 juni 2022-16 april 2023
Jamtli.com

Visningar i Nationalmuseum

Visningar av utställningen Ideal och verklighet – Nordisk natur
Måndag & tisdag 27 juni – 16 augusti kl 11.30

jamtli.com

Ahlbergshallen
Härke KC/Grafiska sällskapet
Utställningen visas 23 juli – 7 augusti
Simon Gran Danielsson, Kållered
Utställningen visas 3 – 18 september

Se evenemangskalendern för fler utställningar

 

#Färgstänk – Konst & Kulturprojekt
Vid Mårtens Torg i Östersunds stadskärna finns en stor väggmålning  av konstnär Kape. Kape målar med spray och på fri hand.

Konst på elskåp
Längs Prästgatan finns tio elskåp som utsmyckats med inspirerande motiv från lokala konstnärer.
Karta på jamtkraft.se

Konstpromenad – Campus
Ta en promenad på Campus Östersund, här visas konstverk av bland annat Lars-Olof Loeld och Pia Nixholm.

Konstvandring Östersund
Här hittar du fyra konstvandringar  
som guidar dig runt på olika platser bland konsten i Östersund

 

 

 

  • NM 7012, Elias Martin, Aspa Bruk, Utf. 1790-talet, Olja på duk

  • NMK 28/2022, Olga Lanner, Smideskonst, Ytterfoder, Utf. 1916, Silver Foto: Viktor Fordell