fbpx
In English »

Creative City of Gastronomy

Östersund och Region Jämtland Härjedalen utsågs 2010 till UNESCO Creative City of Gastronomy och är hittills den enda regionen i Sverige inom gastronominätverket. Det säger en hel del om våra snillrika matkreatörer och vårt fantastiska mathantverk. Det säger inget mindre än att vi är Sveriges mest smaksäkra region!

Men vad är det som gör Östersund till ett sådant mecka för småskaligt mathantverk och kreativ kokkonst? Vi skulle säga närheten till den rena naturen, de rejäla och lokala råvarorna, den rika kulturhistorien och inte minst alla entusiastiska, matintresserade människor. Runt om i stan är det enkelt att njuta av den lokala gastronomin. Man kan riktigt känna hur stolta våra restauranger är över att ta vara på, och förädla, de fantastiska råvaror som Jämtland erbjuder.

Östersund är platsen för alla som älskar gastronomi och spännande matupplevelser. Här finns både kokkonst och lokalt tillverkade produkter av högsta kvalitet. Hit ska just du komma som vill uppleva den jämtländska smaken av ren, rättvis och riktigt god mat. Välkommen till Östersund och Region Jämtland Härjedalen, UNESCO Creative City of Gastronomy, Sveriges mest smaksäkra region.

Se film om Östersund Creative City of Gastronomy

 

REKO-ring Östersund

REKO-ring är en möjlighet för dig som konsument att träffa och handla direkt från någon av våra många lokala livsmedelsproducenter – utan mellanhänder. Genom att handla direkt från bonden får du stenkoll på varifrån maten kommer och bidrar samtidigt till en livskraftig landsbygd.

Så här fungerar det: REKO-ring Östersund anordnar så kallade utlämningstillfällen på olika platser i stan. Datum för nästa utlämningstillfälle anges på deras Facebooksida och under högsäsong är det oftast en gång i veckan. Inför utlämningstillfället gör de lokala producenterna egna inlägg om vad de har till försäljning och för att beställa lämnar du som konsument helt enkelt en kommentar på inlägget. Du hämtar och betalar sedan vid utlämningstillfället. Det går alltså inte att komma oanmäld och handla.

Känns det krångligt? Vi garanterar att du lär dig snabbt. Köp något litet vid första tillfället, till exempel ägg, som du vet att du använder och för att testa hur allt går till. Nästa gång kommer du garanterat hem med mer!

Kontakt: Leta upp REKO-ring Östersund på Facebook och gå med i gruppen.

Här hittar du tips på restauranger och caféer i Östersund.