Raggmunk med lingon
Raggmunkar passar alldeles utmärkt att ha som utflyktsmat, lätt att tillaga och riktigt gott och dessutom lämpligt att tillaga tillsammans runt elden eller i trangiat. Pannkakssmet, potatis och bacon hjälper också till att öka energinivåerna i kroppen. Lättaste sättet är att göra iordning smeten hemmavid och sedan hälla den i en PET-flaska eller annat för att lätt kunna hälla smeten på stekpannan.
Ingredienser:
Smet till en 1,5-liters PET-flaska
4 ägg
1 liter mjölk (eller laktosfri mjölk)
Ca 4 dl vetemjöl (tills smeten är lagom tjock)
1,6 kg fast potatis
Salt efter smak
Till detta behöver man komplettera med smör att steka i, bacon eller sidfläsk, ett rivjärn och lingonsylt.
Röd Linssoppa
1 st Chilipeppar Röd
1 st Gul lök
2 st klyftor Vitlök
2 msk Olivolja
4 msk Tomatpuré
4 dl Röda Linser Torkade
2 st tärningar Grönsaksbuljong
1 L Vatten
1 tsk Spiskummin1 st Lagerblad
Tillagning Linssoppa
*Skölj och kärna ur chilin. Skala lök och vitlök. Finhacka chili, lök och vitlök och fräs någon minut i en kastrull med olja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund.
*Tillsätt vatten, linser, buljong, spiskummin, lagerblad, salt och peppar. Låt koka ca 20 minuter.
Tillagning Yoghurt
2 dl Matlagningsyoghurt
1 st klyftor Vitlök
1 krm Salt
1 krm Svartpeppar0.5 st Citron
Tillbehör
0.5 st krukor Persilja – färsk
Tillagning Yoghurt: Detta kan du förbereda hemma och ta med i en burk. Skala och finhacka/riv vitlöken. Skölj av citronen och riv skalet med ett rivjärn. Blanda samman yoghurt, vitlök, citronskal, salt, peppar och pressa i saft från citronen. Rör om ordentligt.
Servera soppan toppad med en klick citronyoghurt
Stroganoff
540 g Korv
1 st Gul lök
3 msk Tomatpuré
3 dl Vispgrädde
4 portion Basmatiris
Kryddor
1 msk Olivolja
1 tsk Timjan – torkad
1 tsk Senap Dijon
1 krm Salt
1 krm Svartpeppar Malen
Tillagning
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Skär korven i skivor. Skala och finhacka lök.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn korv och lök så att korven får lite färg. Tillsätt timjan och tomatpuré och bryn ytterligare några minuter.
Tillsätt grädde och dijonsenap och låt stroganoffen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera stroganoffen med ris och gärna en sallad vid sidan av.