In English »

Utemat

Det finns väl inget härligare än att laga sin mat över öppen eld! Sandra Hallgren som är kock och vd på Ecocaféet tar ofta tar med sig familjens muurikka ut i skogen. ”Det är rofyllt och så smakar maten så mycket bättre utomhus”, säger hon.

Bra råvaror och ett gott humör

Det behöver inte vara omständigt att laga mat ute. Det viktigaste är bra råvaror och ett gott humör, sen löser sig det mesta. Korv och burgare funkar förstås alltid men vill du testa något annat kanske fisk i folie är ett annat alternativ eller grillad ost för vegetarianen och tacos på växtfärs för veganen.

”Det viktiga är att få vara tillsammans och alla kan ju hjälpas åt på något sätt när man lagar mat ute. En kanske letar ved, en annan gör upp elden medan några lagar maten och gör iordning en fin sittplats” säger Sandra.
 

utemat östersund

Recept till Muurikka

Just idag är det tacos som gäller men egentligen går det att svänga ihop vad som helst på en muurikka berättar Sandra Hallgren. Ta med det man har.

”Jag brukar ta de grönsaker jag har i kylskåpet, hacka och lägga i små burkar så blir det enkelt att ta med sig.
Det blir mycket zucchini, haricot verts, tomater och paprika. Tofu om man vill ha det mer matigt och sen är det gott att förkoka potatis hemma och fräsa på i pannan. Jag har till och med gjort stekt ris på muurikkan, det är jättegott”, säger hon.

Muurikkatacos

Välj en färs du gillar. Idag använde vi Anammas veganfärs på sojabönor. Stek färsen med kryddor, coktailtomater och majs. Värm bröden och fyll med så många tillbehör du vill. Till exempel avokado, ruccola, gurka, mango, hemmagjord vitlökssås, salsasås lime och koriander.

Grönsakswok med hela potatisar

Tärna zucchini, paprika, tomater, tofu och svamp och stek i olja. Lägg i tofun sist. Förkoka hela potatisar hemma och woka sedan potatisen tillsammans med en marinad gjord på tamarisoja, lönnsirap, tomatpuré, vitlök och svartpeppar. Blanda ihop grönsakerna och potatisen och servera tillsammans med ett gäng goda såser, till exempel vitlökssås gjord på cashewnötter, vitlök, citron, salt peppar och persilja och en god bearnaisesås. 

Utemat Östersund

Trangia utemat

Recept för Trangia

Årets julklapp 2020 blev stormköket Trangia som är uppfunnet i den Jämtländska byn Trång för 90 år sedan. Idag är det fortfarande flitigt använt.

Raggmunk med lingon

Raggmunkar passar alldeles utmärkt att ha som utflyktsmat, lätt att tillaga och riktigt gott och dessutom lämpligt att tillaga tillsammans runt elden eller i trangiat. Pannkakssmet, potatis och bacon hjälper också till att öka energinivåerna i kroppen. Lättaste sättet är att göra iordning smeten hemmavid och sedan hälla den i en PET-flaska eller annat för att lätt kunna hälla smeten på stekpannan.

Ingredienser:

Smet till en 1,5-liters PET-flaska
4 ägg
1 liter mjölk (eller laktosfri mjölk)
Ca 4 dl vetemjöl (tills smeten är lagom tjock)
1,6 kg fast potatis

Salt efter smak

Till detta behöver man komplettera med smör att steka i, bacon eller sidfläsk, ett rivjärn och lingonsylt.

Recept över öppen eld

Maten blir lite extra god över öppen eld, den får en extra rökig smak som extra krydda. Tips på bland annat klämmackor, pinnbröd och vetebullar.

Klämmackor i mackjärn

Tonfisk, lök, majonnäs och tomat
Blanda konserverad tonfisk, finhackad gul lök och majonnäs. Placera på skivad bröd, smord sida ner, och tillsätt skivor av ost och en skiva tomat. Grilla tills det är varmt och gyllenbrunt.

Skinka och ost – vanlig & medelhavs
Varför krångla till det? Skink- och ostmacka går alltid hem. Din favoritost och rökt skinka (ger mer smak än kokt skinka) Vi som gillar vuxen smak väljer Dijonsenap. Barnen avstår säkert gärna den sorten och väljer hellre vanlig senap. Eller byt ut osten mot fetaost  och krydda med oregano eller timjan för en medelhavsinpirerad macka.

Grönmögelost och hjortronsylt
En efterrättsmacka kan man också unna sig på utflykten. Välj din favorit grönmögelost (brie eller getost funkar också fint) och sedan lägg på skogens guld, hjortronsylt.

 

Glödkaka

Det samiska tunnbrödet gáhkku (glödkaka på svenska) bakas direkt i stekpannan.

Ingredienser:
(Cirka 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna)
50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)

Gör så här:
Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).

Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst. Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuell rågsikt.
Fortsätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk.
Man kan göra degen helt klar hemma, eller så kan man göra degen utomhus på plats. Det går bra även vintertid då jästen inte skadas av för låga temperaturer, bara av för höga. Man kan om man vill helt utesluta jästen och bara kavla ut degen, helst med en kruskavel och steka brödet degen som en pannkaka.

Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
Hetta upp pannan över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Recept för grillpinne

Pinnbröd
Deg till pinnbröd 10 st
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop degen. Nu har du en färdig pinnbrödsdeg!
Grilla pinnbröd
Ta 1/10 av pinnbrödsdegen och rulla den till en smal längd.
Fäst ena sidan av längden på en grillpinne och linda degen i en gles spiral.
Grädda över glöd i ca 5-10 minuter.
Snurra på pinnen när du grillar pinnbröd så att brödet får färg runtom och blir genomgräddat.

Utemat grilljärn

Pinnbröd utematgödkaka

utemat östersund

Recept till Muurikka

Just idag är det tacos som gäller men egentligen går det att svänga ihop vad som helst på en muurikka berättar Sandra Hallgren. Ta med det man har.

Visa mer

Trangia utemat

Recept för Trangia

Årets julklapp 2020 blev stormköket Trangia som är uppfunnet i den Jämtländska byn Trång för 90 år sedan. Idag är det fortfarande flitigt använt.

Visa mer

Recept över öppen eld

Maten blir lite extra god över öppen eld, den får en extra rökig smak som extra krydda. Tips på bland annat klämmackor, pinnbröd och vetebullar.

Visa mer

utemat Östersund

Hitta en bra plats

Hitta en bra plats att laga maten på, det finns flertalet tips på var man kan göra upp en eld och laga sin mat utomhus.

Andersön är favoritstället eftersom det är så varierat, berättar Sandra Hallgren.
Man kan anpassa sig efter hur vinden ligger och välja den sida där det är lä för dagen. Naturen är dramatisk på Andersön naturreservat och den vackra vyn över fjället ett plus.

Andra tips på strandnära utflyktsplatser i närheten av stan är Minnesgärdet, Frösö Strand, Kungsgårdsviken, Rödön och Bynäset.

Länk till fler tips och hur man hittar dit. Utflykter i naturen

Vindskydd o eldstäder i Östersund

Så gör du upp en säker eld

Viktigt att vara förberedd på hur man gör upp en säker och fungerande eld. Även bra att veta hur man lättast lämnar grillplatsen när det är dags.

Välj en plats du tycker om och gräv en liten grop där du göra upp elden.

Se till så att du har mycket ved redan från början så du inte behöver leta precis när elden börjar ta sig. Förbered din eld genom att lägga små pinnar, kvistar eller färdiga tändstickor i botten.
Använd gärna tidningspapper eller liknande för att sätta igång och när elden börjar ta sig kan du bygga på med större vedträn runt om och och uppåt. När du fått fyr blås gärna underifrån för att elden ska sprida sig.
 

Det är viktigt att veden är torr annars blir det svårt att få fyr. Köper du ved finns  både små tändstickor och större vedträn på de flesta bensinstationer och matvarubutiker.
Ett tips är att ha med både kniv och yxa för att kunna tälja till små bitar av större vedträn.

Var noga med att att släcka elden ordentligt när du grillat klart.
Genom att hälla vatten eller snö över elden så att den släcks helt.

Utflykter i naturen

Fyll väskan med picknickmat och något som släcker törsten, så kan du vara ute och njuta en hel dag av vandring eller promenad!

Här kan ni få tips på promenader, vandringar och utflykter i naturen.

Utflykter i naturen

Wilhelm Pettersson- Berger

utemat Östersund

Hitta en bra plats

Hitta en bra plats att laga maten på, det finns flertalet tips på var man kan göra upp en eld och laga sin mat utomhus.

Visa mer

Så gör du upp en säker eld

Viktigt att vara förberedd på hur man gör upp en säker och fungerande eld. Även bra att veta hur man lättast lämnar grillplatsen när det är dags.

Visa mer

Utflykter i naturen

Fyll väskan med picknickmat och något som släcker törsten, så kan du vara ute och njuta en hel dag av vandring eller promenad!

Visa mer