In English »

Längdskidåkning i Östersund

Östersund är ett mecka för längdskidåkning på Östersunds skidstadion finns fina preparerade spår och snön ligger, även för åkning i naturen. Boka in en helg och njut av vinterns längdsäsong i Östersund!

Boka in en skidhelg i vår

Östersund har ett enormt utbud av spår och leder för den skidintresserade.

Här finns allt ifrån mördande uppförsbackar på Skidstadion där landslagen i längd och skidskytte tillsammans med motionärer susar fram, till barnvänliga Frösö Skidlek och utflyktsbetonade “Medvinden” på Storsjön. Med andra ord, mjölksyra och grillkorv i en härlig kombination!

För den som inte har egen utrustning kan detta hyras på stadionbutiken uppe vid Östersunds skidstadion. Där finns även möjlighet att ta instruktioner för att förbättra tekniken samt “prova-på-skidskytte”.

Det är ingen slump att många av de största svenska profilerna inom längdskidåkning och skidskytte bor och tränar i Östersund. Men ännu fler åker skidor bara för att det är kul och ger bra motion.

Tidigare skidåkaren och numera expertkommentatorn Mathias Fredriksson berättar om hur han ser på Östersund, se film i länk: Mathias Fredriksson 

Spår i Östersund

Skida på Östersunds skidstadion

Nationalarenan för skidskytte och Östersunds skidstadion, håller verkligen världsklass! Det finns upp emot 89 km vanliga spår att välja mellan.

Östersunds skidstadion

Östersunds skidstadion ligger vackert beläget över Storsjön med bara 15 minuters promenad till centrum och 15 minuter bilfärd till flygplatsen.

Från skidstadion utgår motionsspår, elljusspår och tävlingsspår. Parkeringsplatser och vallabod för allmänheten finns i anslutning till skidstadion.

Motionsspåren och tävlingsspåren startar och slutar inne på skidstadion vid spårtavlan. Skidspåren är sammanlänkade med Spikbodarna-Odensala-Torvalla.

Stadion i Östersund är även utvald till officiellt Vasaloppscenter, där Vasaloppet valt att samarbeta med utvalda och framgångsrika anläggningar som har en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

Trenden att ”gå kurs” är hett och inne! På VM arenan finns gruppträning och enskild instruktör att boka. Med bättre teknik tar du dig lättare och snabbare fram i spåret, så därför ska du hänga med på en tur!

Spåravgift

Avgift tas ut på tränings- och tävlingsspåren i skidstadionområdet, det vill säga stadionområdet/konstsnöspåret inklusive stadionplatten, världscupspåren, motionsspår 2,7 km (blå/gul), motionsspår 3,5 km (röd/gul) samt motionsspår med elljus 5,0 km (grön/gul).

I avgiften ingår tillgång till gratis parkering och vallabod.

Dagkort vuxen 70kr, säsong 900 kr.
Dagkort ungdom och senior 35 kr, säsong 450 kr.
Dagkort senior 40 kr, säsong 480 kr.

Säsongskort köper du via Ica Maxi förbutik eller
på stadionbutiken vid Skidstadion.

Dagkort kan betalas via swish. (nummer: 123 189 73 05 gäller bara för dagkort).

Länk till Östersunds skidstadion

Kontakt och mer information:

Längdåkning Östersund

Skidor på Storsjön

Skidor på Storsjön

Med milsvid utsikt kan du åka km efter km på preparerade längdspår på Storsjöns is med fjällen som fond. Vinterparken har för avsikt att öppna feb-21

Från Badhusparken glider du från stan längs långfärdsskridskobanan Medvinden bredvid Frösöns sjösida. Medhavd fika vid Kungsgårdsviken eller kanske en lunch vid Frösö Park Hotel toppar dagen. Under några tillfällen i vinter håller även Verkö Slott öppet publikt på helgerna. Ta den markerade och uppdragna skidleden över Storsjön,
17 km enkel tur.

Längs Medvinden prepareras även skidspår med tre olika slutmål: Odensalabäcken, Böle skola och Kungsgårdviken. På vägen kan man stanna och rasta och fika i något av de vindskydd som är uppsatta längs vägen.

Länk till Vinterparkens hemsida

Längdskidor Östersund

Längdskidor Östersund

Fler skidspår nära stan

För åkning i naturen bland myrar med fjällkaraktär, i skogspartier eller vid elbelysta spår i kuperad terräng, finns flertalet ställen att utforska.

Ta bilen 8km från stan till Svartsjöarna och välj något av de fina 3, 5, eller 8-kilometersspåren. Här finns vindskydd, flacka myrar med fjällkaraktär och skogspartier där snön böljar från grenarna. Sköna spår som inbjuder till varm choklad och apelsin.

Är du sugen på en längre tur kan du åka från Svartsjöarna till Löfsåsen där våffelstuga väntar, 10 km enkel väg.

Andra härliga rekreationsspår vi gärna tipsar om är:

Lövsta på Frösön 3.2 km (elljus fram till kl 22) samt 5 km. Småkuperad terräng som slingrar sig fram genom granskogen.

Östbergets elljusspår 2,2 km i rejält kuperad terräng. Elljus skym­nings­ljus från eftermiddagen och släcks klockan 22.00

Spikbodarna 2,5 km, 5 km och 13.5 km.
Småkuperad terräng som även den slingrar sig fram genom granskogen.

Torråsen 5 km, lugnt och vackert spår där det även är tillåtet med hundar och pulka.

Många av byarna i närområdet erbjuder även elljusspår som drivs av ideella föreningar.

På Östersunds kommuns hemsida finns information om skidspår i Östersundsområdet, på Frösön, i Lugnvik, Brunflo och Lit.

Länk till Östersunds kommuns hemsida

Längdskidor Östersund

Längd i Östersund

Boka skidlektion

Lär dig grunderna i längskidåkning eller utveckla din skidåkning till nästa steg. Boka med proffessionell instruktör.

Här i Östersund finns flera professionella instruktörer som håller skidkurser för allt från nybörjaren till den elitsatsande.

Boka hos Tord Wiksten Event

Kontakt och mer information:

Saknar du utrustning?

Hyra av skidor/stavar/pjäxor gör du enkelt i Stadionbutiken på Östersunds skidstadion.

Från den 14 november finns för dig som saknar egen utrustning så som skidor, stavar och pjäxor att hyra på Östersunds Skidstadion.

Boka hos Stadionbutiken 

Skisession Teknikträning

Lördagar & söndagar hela vintern. Vill du utvecklas i din längdskidåkning ? Boka en skisession i klassisk teknik med Tord Wiksten Event.

Passar både nybörjaren och den som elitsatsar.

Träningstillfällen lördagar och söndagar kl 9-10 under hela vintern. I stadionbutiken vid Skidstadion finns skidutrustning att hyra för den som behöver.

Skisession pris: 399 kr /tillfälle

Anmälan: maila din anmälan till info@wiksten.nu

Mer info hittar du här

Kontakt och mer information:

Johanna Skalman skidåkare

Tjejhelg med Johanna Skalman

Boka en tjejhelg med skidåkning, spa och god mat. Här guidar coacherna Johanna Skalman och Johanna Meyer dig så att du utvecklas i din skidåkning.

 Tjejhelg 22/1 – 24/1 – Teknikträning i klassisk stil

Tillsammans med Johanna Skalman skidor, får du personlig guidning och smarta tips på hur du på bästa sätt kan utveckla din skidåkning.

Under den här helgen kommer du att få med dig värdefulla tekniknycklar för att du ska kunna åka så ekonomiskt och effektivt som möjligt. Den här helgen erbjuder personlig träning tillsammans i grupp. Du presterar helt efter din egen förmåga och  teknikträningen läggs upp så att det passar dig oavsett tidigare erfarenhet och nivå.

Denna helg passar dig som vill utvecklas som skidåkare, ta dig an tjejvasan eller andra motionslopp.

Boka hos Johanna Skalman skidor

Kontakt och mer information:

arctura lodge

Ski in -ski out weekend

Bo på Arctura Lodge & Konferens nära skidspåret. Här bor ni i fullt utrustade och nyrenoverade lägenheter endast 15 minuters promenad från centrum.

Arctura Lodge & Konferens

erbjuder fina välutrustade självhushåll som ligger precis intill Skidstadion i Östersund, med ski-in-ski-out till skidspår/löpspår.

Här finns 20 nyrenoverade lägenheter med fyra ordinarie bäddar, samt möjlighet till extrasäng. Lägenheterna ligger alldeles intill naturen och förstklassiga motionsspår, samtidigt som det är gångavstånd till Östersunds centrum med affärer och restauranger.

Totalt finns det 63 bäddar på anläggningen.

Fri parkering med motorvärmare ingår.

Bokas på tel: 070-678 75 66

Kontakt och mer information:

arctura lodge

Skidskytte Tord Wiksten

Prova på skidskytte

Prova på skidskytte, på riktigt! Här får du prova på hur det är att vara skidskytt. dessutom på Sveriges Nationalarena för skidskytte i Östersund.

I denna aktivitet så får du känna på hur det är att var skidskytt med riktiga skidskyttegevär.
Du får du klämma och känna på bössan innan vi drar igång.
Vi fortsätter sedan med aktiviteten där ni får testskjuta, skjuta lite med puls och kanske avslutas det hela med en tävling?
Aktiviteten kan genomföras sommar som vinter, med skor eller skidor. Har man lust kan man även hyra miniskidor från oss för 50kr/par.
För denna aktivitet utgår vi alltid från Östersund. Vi tar dock emot förfrågningar för att genomföra aktiviteter på andra arenor.

Priser Skidkytte Live 
1 PERSON 850 kr – 60 min
2 PERSONER 600 kr – 60 min
3-6 PERSONER 450 kr – 60 min
7-10 PERSONER 375 kr – 60 min
/pers

För bokning/förfrågan kontakta:
Mattias@wiksten.nu
073-042 16 72
Eller
Info@wiksten.nu

Kontakt och mer information:

Skidåkning

Vässa skidformen med Springtime

Häng med på Springtimes träningshelger i Östersund. På vackert belägna Östersunds skidstadion finns något för såväl elit som motionären.

Vill du ta din längdskidåkning till nästa nivå? Då är Springtimes skidhelger i vinter perfekta.

Tillsammans med Springtimes utvalda skidinstruktörer kommer du under denna helg att erbjudas teknikpass, distansåkning, föreläsningar och workshops kring allt från utrustningsval till vallatips!

11-14 februari 2021

Boka hos Springtime

Kontakt och mer information:

Skidåkning i vår

Östersund erbjuder en mängd olika skidspår. På VM-arenan & under våren prepareras skidspår längs Medvinden långfärdskridskobana på Storsjön.

Skidpaket middag & relax - Clarion

Mitt i stadens puls och med gångavstånd till Östersunds Skidstadion hittar du Clarion Hotel Grand Östersund.

Boka in en skidweekend där middag ingår och koppla av i relaxen med pool och bastu.

Paketpris fre – sön
I enkelrum: 2350 kr/vistelse 2 dygn
I dubbelrum: 1700 kr /person/vistelse 2 dygn

I paketet ingår:
2 övernattningar inkl frukostbuffe
Tvårättersmiddag på Kitchen&Table (varmrätt och efterrätt) fredag och lördag kväll
Tillgång till bastu/pool/relax
Badrock/tofflor
Fri parkering
Tillgång till kaffe/te i hotellets restaurang.

Boka här hos Clarion

Kontakt och mer information:

Spa & Skidåkning Frösö Park Hotel

Prisvärt paket med övernattning och spa. Här ingår även spa-ritual, entré till gym, hinderbana och ledarledda yoga- och träningspass

Skidsäsongen börjar oftast tidigt i Östersund och möjlighet till att försäsongsträna eller rekreationsträna är oändlig.

Här ingår förutom inträde till Frösö Park Spa även en spa-ritual där du får en necessär med utvalda produkter för att ytterligare förhöja din upplevelse, fri träning i det stora gymmet ingår för dig som hotellgäst och även  ledarledda yoga och träningspass under helgerna.

Pris fr. 926 kr/person i delat dubbelrum

Boka här hos Frösö Park hotel

Kontakt och mer information:

Skidpaket m middag på Jämteborg

Med shuttleservice - för dig som vill ta tåget till Östersund, bo mitt i centrum och smidigt ta dig till och från skidstadion.

I Shuttelerbjudandet ingår:
• del i dubbelrum
• En härlig frukostbuffé
• kvällens middag
• Shuttel till och från Skidstadion
• spårkort
• WiFi

Premiärpaket 695 kr/person/natt del i dubbelrum

Boka här hos Jämteborg

Kontakt och mer information:

Hotell weekend

Träningsweekend, Hotel Älgen

Bo på Hotel Älgen i Östersund cityunder din träningsweekend. Spårkort till Östersunds Skidstadion och skidåkarfrukost ingår i paketet.

Bo på hotel Älgen nära Östersunds centrum under din träningsweekend.I paketet ingår:

  • Härlig skidåkarfrukost
  • Spårkort till spåren
  • Möjlighet till bastu när ni kommer åter till hotellet
  • Del i dubbelrum

Pris 545 sek / pp  (150 sek enkelrumstillägg)

Boka här på Hotel Älgen

 

Kontakt och mer information:

weekend hotell ett

Träningsweekend nära spåren

Träningsweekend ett stenkast från spåren, bo på Hotell Ett med, skidåkarfrukost, middagsbuffe, spårkort.

 

 

I paketet ingår

  • Härlig skidåkarfrukost
  • Spårkort till spåren
  • Tillgång till vårt SPA
  • Träningsmiddagsbuffé uppdukad på kvällen
  • Del i dubbelrum

 

Pris 645 sek / pp  (150 sek enkelrumstillägg)

Kontakt och mer information:

hotell zäta

Längdpaket på Hotell Zäta

I priset ingår logi, frukostpaket, spår kort samt 20 % rabatt på hela restaurangnotan inklusive dryck på Allstar Sportsbar, 445 kr p/p i dubbelrum.

Pris/person i dubbelrum för 445 kr. I priset ingår logi, frukostpaket, spår kort samt 20 % rabatt på hela restaurangnotan inklusive dryck på Allstar Sportsbar.

 

Länk till Allstars meny: http://www.allstarbar.se/ostersund/matmeny/

Kontakt och mer information:

Spår i Östersund

Skida på Östersunds skidstadion

Nationalarenan för skidskytte och Östersunds skidstadion, håller verkligen världsklass! Det finns upp emot 89 km vanliga spår att välja mellan.

Visa mer

Skidor på Storsjön

Skidor på Storsjön

Med milsvid utsikt kan du åka km efter km på preparerade längdspår på Storsjöns is med fjällen som fond. Vinterparken har för avsikt att öppna feb-21

Visa mer

Längdskidor Östersund

Fler skidspår nära stan

För åkning i naturen bland myrar med fjällkaraktär, i skogspartier eller vid elbelysta spår i kuperad terräng, finns flertalet ställen att utforska.

Visa mer

Längd i Östersund

Boka skidlektion

Lär dig grunderna i längskidåkning eller utveckla din skidåkning till nästa steg. Boka med proffessionell instruktör.

Visa mer

Saknar du utrustning?

Hyra av skidor/stavar/pjäxor gör du enkelt i Stadionbutiken på Östersunds skidstadion.

Visa mer

Skisession Teknikträning

Lördagar & söndagar hela vintern. Vill du utvecklas i din längdskidåkning ? Boka en skisession i klassisk teknik med Tord Wiksten Event.

Visa mer

Johanna Skalman skidåkare

Tjejhelg med Johanna Skalman

Boka en tjejhelg med skidåkning, spa och god mat. Här guidar coacherna Johanna Skalman och Johanna Meyer dig så att du utvecklas i din skidåkning.

Visa mer

arctura lodge

Ski in -ski out weekend

Bo på Arctura Lodge & Konferens nära skidspåret. Här bor ni i fullt utrustade och nyrenoverade lägenheter endast 15 minuters promenad från centrum.

Visa mer

Skidskytte Tord Wiksten

Prova på skidskytte

Prova på skidskytte, på riktigt! Här får du prova på hur det är att vara skidskytt. dessutom på Sveriges Nationalarena för skidskytte i Östersund.

Visa mer

Skidåkning

Vässa skidformen med Springtime

Häng med på Springtimes träningshelger i Östersund. På vackert belägna Östersunds skidstadion finns något för såväl elit som motionären.

Visa mer

Skidåkning i vår

Östersund erbjuder en mängd olika skidspår. På VM-arenan & under våren prepareras skidspår längs Medvinden långfärdskridskobana på Storsjön.

Visa mer

Skidpaket middag & relax - Clarion

Mitt i stadens puls och med gångavstånd till Östersunds Skidstadion hittar du Clarion Hotel Grand Östersund.

Visa mer

Spa & Skidåkning Frösö Park Hotel

Prisvärt paket med övernattning och spa. Här ingår även spa-ritual, entré till gym, hinderbana och ledarledda yoga- och träningspass

Visa mer

Skidpaket m middag på Jämteborg

Med shuttleservice - för dig som vill ta tåget till Östersund, bo mitt i centrum och smidigt ta dig till och från skidstadion.

Visa mer

Hotell weekend

Träningsweekend, Hotel Älgen

Bo på Hotel Älgen i Östersund cityunder din träningsweekend. Spårkort till Östersunds Skidstadion och skidåkarfrukost ingår i paketet.

Visa mer

weekend hotell ett

Träningsweekend nära spåren

Träningsweekend ett stenkast från spåren, bo på Hotell Ett med, skidåkarfrukost, middagsbuffe, spårkort.

Visa mer

hotell zäta

Längdpaket på Hotell Zäta

I priset ingår logi, frukostpaket, spår kort samt 20 % rabatt på hela restaurangnotan inklusive dryck på Allstar Sportsbar, 445 kr p/p i dubbelrum.

Visa mer