In English »

Längdskidåkning i Östersund

Du hittar dem överallt. Längdskidåkarna. Många av våra största svenska profiler inom längdskidåkning och skidskytte bor och tränar i Östersund, men ännu fler åker skidor bara för att det är kul – och ger bra motion.

Skida på VM arenan
Trenden att ”gå kurs” är het och nyligen utsågs Östersund till officiellt Vasaloppscenter. På VM arenan finns gruppträning och enskild instruktör att boka. Och med bättre teknik tar du dig lättare och snabbare fram i spåret. Häng med på en tur! Östersunds skidstadion, nationalarenan för skidskytte – och i vinter också VM-arena, håller världsklass. 89 km preparerade spår finns för den som vill åka långt och mycket.

Fjällkänsla nära stan
Ta bilen till Svartsjöarna och välj något av de fina 3, 5, eller 8-kilometersspåren. Här finns vindskydd, flacka myrar med fjällkaraktär och skogspartier där snön böljar från grenarna. Sköna spår som inbjuder till varm choklad och apelsin. Andra härliga rekreationsspår hittar du t ex i Spikbodarna och vid Lövsta.

Vidd med vy.
I februari när Vinterparken öppnar letar sig njutarna till sjön. Med milsvid utsikt kan du åka kilometer efter kilometer på preparerade längdspår på Storsjöns is med fjällen som fond. Medhavd fika eller lunch vid Frösö Park toppar dagen!

Östersunds skidstadion

Skidområde och tävlingsarena

Östersunds skidstadion ligger vackert beläget över Storsjön med bara 15 minuters promenad till centrum och 15 minuter bilfärd till flygplatsen. Det finns upp emot 89 km vanliga spår att välja mellan.

Från skidstadion utgår motionsspår, elljusspår och tävlingsspår. Parkeringsplatser och vallabod för allmänheten finns i anslutning till skidstadion. Efter motionsturen kan du duscha och bada bastu gratis i Mediacenter. Motionsspåren och tävlingsspåren startar och slutar inne på skidstadion vid spårtavlan. Skidspåren är sammanlänkade med Spikbodarna-Odensala-Torvalla.

Länk till Ski Region

Skidor på Storsjön

Vinterparkens spårssystem

I Vinterparkens spårsystem på Storsjön ingår preparerade skidspår.

Långfärdskridskobanan Medvinden sträcker sig från Östersunds hamn till Kungsgårdsviken, en naturskön bana med fjällen i horisonten.

Längs skridskobanan prepareras även skidspår med tre olika slutmål: Odensalabäcken, Böle skola och Kungsgårdviken. På vägen kan man stanna och rasta och fika i något av de vindskydd som är uppsatta längs vägen.

Länk till Vinterparkens hemsida

 

Skidspår

Östersund med omnejd

Östersund erbjuder en mängd olika skidspår – tävlingsspår, elljusspår och motionsspår av både varierande längd och svårighetsgrad.
På Östersunds kommuns hemsida finns information om skidspår i Östersundsområdet, på Frösön, i Lugnvik, Brunflo och Lit.

Många av byarna i närområdet erbjuder även elljusspår som drivs av ideella föreningar.

Länk till Östersunds kommuns hemsida