fbpx
In English »

Längdskidåkning i Östersund

Östersund är ett mecka för längdskidåkning och här finns skidspår som passar alla. På Östersunds Skidstadion, Nationalarenan för skidskytte kan du välja på närmare 90 kilometer skidspår. För lite mer fjällkänsla finns Svartsjöarna, Löfsåsen och Fursteli skidspår några kilometer utanför Östersunds centrum.

Det finns längdskidåkning för alla smaker!

Oavsett om du föredrar att avnjuta din längdskidtur på en upplyst arena eller i en naturskön miljö, finns det välskötta skidspår för båda alternativen. För dig som ser längdskidåkningen som träning, erbjuds flera tränings spår. Vill du istället ta med familjen eller vännerna på en trevlig utflykt med matsäck och i naturlig miljö, finns det ett flertalet val i närområdet.

Läs vidare för att upptäcka olika alternativ för en härlig skidtur.

 

Det här händer under Skidtestarhelgen

Tidig Snö

Paketerbjudanden för skidtestarhelgen

Skidområden att skida på

Här finns allt ifrån mördande uppförsbackar på Skidstadion där landslagen i längd och skidskytte tillsammans med motionärer susar fram, till barnvänliga Frösö Skidlek och utflyktsbetonade “Medvinden” på Storsjön. Med andra ord, mjölksyra och grillkorv i en härlig kombination!

Östersunds skidstadion

Nationalarenan för skidskytte och Östersunds skidstadion, håller verkligen världsklass! Det finns upp emot 89 km vanliga spår att välja mellan.

Östersunds skidstadion

Östersunds skidstadion ligger vackert beläget över Storsjön med bara 15 minuters promenad till centrum och 15 minuter bilfärd till flygplatsen.

Från skidstadion utgår motionsspår, elljusspår och tävlingsspår. Parkeringsplatser och vallabod för allmänheten finns i anslutning till skidstadion.

Motionsspåren och tävlingsspåren startar och slutar inne på skidstadion vid spårtavlan. Skidspåren är sammanlänkade med Spikbodarna-Odensala-Torvalla.

Stadion i Östersund är även utvald till officiellt Vasaloppscenter, där Vasaloppet valt att samarbeta med utvalda och framgångsrika anläggningar som har en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

Trenden att ”gå kurs” är hett och inne! På VM arenan finns gruppträning och enskild instruktör att boka. Med bättre teknik tar du dig lättare och snabbare fram i spåret, så därför ska du hänga med på en tur!

Spåravgift
Avgift tas ut på tränings- och tävlingsspåren i skidstadionområdet, det vill säga stadionområdet/konstsnöspåret inklusive stadionplatten, världscupspåren, motionsspår 2,7 km (blå/gul), motionsspår 3,5 km (röd/gul) samt motionsspår med elljus 5,0 km (grön/gul).

I avgiften ingår tillgång till gratis parkering och vallabod.

Spårkort hos ICA Maxi, Stadionbutiken eller Landbys Lillänge.

Dagkort och säsongskort kan också köpas via
Swish nr: 123-189 73 05 (Mottagare: Östersunds kommun).

Spårkortspriser säsongen 2023–2024:
Längdskidor

Vuxen (18 år) 80kr/dag eller 990 kr /säsong

Senior från (65 år) 45 kr/ dag eller 530 kr/säsong

Barn och ungdomar 0-17 år åker kostnadsfritt

Skidskytte

Vuxen (18 år) 100kr/dag eller 1700 kr /säsong

Senior från (65 år) 55 kr/ dag eller 790 kr/säsong

Barn och ungdomar 0-17 år åker kostnadsfritt

Ny parkering tillgänglig för dig som medborgare vid Östersunds skidstadion. Parkeringen gör det lättare för dig som sitskiåkare eller som har en funktionsnedsättning att ta sig ut i spåret. På denna parkering finns det fyra parkeringar, men det är bara tre som är skyltade. Den fjärde skylten kommer att finnas på plats till sommaren, men det är okej att parkera där redan nu. Fjärde platsen är avsedd endast för dig som sitskiåkare och är belägen längsmed skidspåret. Detta för att du som sitskiåkare lättare ska kunna lasta in- och ur din utrustning direkt på snö.

Spårkortspriserna finns även att läsa om på Östersunds Kommuns hemsida:

Länk till Östersunds skidstadion

stadion

Skidor på Storsjön

Skidor på Storsjön

Med milsvid utsikt kan du åka km efter km på preparerade längdspår på Storsjöns is med fjällen som fond. Vinterparken öppnar i februari 2024.

Från Badhusparken glider du från stan längs långfärdsskridskobanan Medvinden bredvid Frösöns sjösida. Räknar med att kunna öppna den 3 feb-2024. Medhavd fika vid Kungsgårdsviken eller kanske en lunch vid Frösö Park Hotel toppar dagen.

När snötillgången tillåter prepareras även skidspår längs Medvinden med tre olika slutmål: Odensalabäcken, Böle skola och Kungsgårdviken. På vägen kan man stanna och rasta och fika i något av de vindskydd som är uppsatta längs vägen.

Länk till Vinterparkens hemsida

Längdåkning Östersund

Fler skidspår nära stan

För åkning i naturen bland myrar med fjällkaraktär, i skogspartier eller vid elbelysta spår i kuperad terräng, finns flertalet ställen att utforska.

Ta bilen 8km från stan till Svartsjöarna och välj något av de fina 3, 5, eller 8-kilometersspåren. Här finns vindskydd, flacka myrar med fjällkaraktär och skogspartier där snön böljar från grenarna. Sköna spår som inbjuder till varm choklad och apelsin.

Svartjöarna

Är du sugen på en längre tur kan du åka från Svartsjöarna till Löfsåsen där våffelstuga väntar, 10 km enkel väg.

Andra härliga rekreationsspår vi gärna tipsar om är:

Lövsta på Frösön 3.2 km (elljus fram till kl 22) samt 5 km. Småkuperad terräng som slingrar sig fram genom granskogen.

Lövsta

Östbergets elljusspår 2,2 km i rejält kuperad terräng. Elljus skym­nings­ljus från eftermiddagen och släcks klockan 22.00

Östberget

Spikbodarna 2,5 km, 5 km och 13.5 km.
Småkuperad terräng som även den slingrar sig fram genom granskogen.

Spikbodarna

Torråsen 5 km, lugnt och vackert spår där det även är tillåtet med hundar och pulka.

Många av byarna i närområdet erbjuder även elljusspår som drivs av ideella föreningar.

På Östersunds kommuns hemsida finns information om skidspår i Östersundsområdet, på Frösön, i Lugnvik, Brunflo och Lit.

Länk till Östersunds kommuns hemsida

 

Längdskidor Östersund

Två vuxna och två barn som åker längdskidor

Fursteli skidspår

Fursteli Gård ligger i Fugelsta ungefär en mil söder om Östersund. Skidspåren går från gården upp till Svartsjöarna. Alla är välkomna!

Det ligger passion för längdskidåkning bakom att det sedan tidigt 90-tal finns preparerade skidspår på Fursteli Gårds marker. Det finns ca: 15 km spår som är preparerade för både skejting och klassisk åkning när snöläget tillåter. Arbetet med skidspåren är helt och hållet passionsdrivet och gården står för maskiner och drivmedel.

Alla bidrag till spårdragning och skötsel tas tacksamt emot, betalning via Swish: 123 616 19 13 eller BG: 612-4051

Hitta till Fursteli 

Kontakt och mer information:

Fursteli skidspår

Skidkurs tord wiksten

Skidkurser & skidskytte

Lär dig grunderna i längdskidåkning, utveckla din befintliga förmåga eller prova på hur det är att vara en riktig skidskytt.

Kursernas innehåll utgår från de fyra delteknikerna saxning, diagonal, stakning och stakning med frånskjut. Teori och praktiska övningar varvas med ett innehåll som ger dig förståelse och verktyg för att du ska kunna utveckla din längdskidåkning

Utrustning du behöver:
Varma kläder, skidutrustning för klassisk teknik.
Saknar du utrustning så finns skidor, stavar och pjäxor att hyra i Stadionbutiken som ligger bredvid Arctura.

Kurserna hålls vid Östersunds Skidstadion med samling på planen med skjutvallen, framför Mediahuset.

Övrigt
Ta gärna med extra varma kläder som är lätt att ta av och på.

Anmäl dig till: info@tordwiksten.se

Läs mer och boka på tordwiksten.com

Kontakt och mer information:

Saknar du utrustning?

Hyra av skidor/stavar/pjäxor gör du enkelt i Stadionbutiken på Östersunds skidstadion.

För dig som saknar egen utrustning finns skidor, stavar och pjäxor att hyra på Östersunds Skidstadion.

Boka hos Stadionbutiken

Barnvänlig skidåkning

Enklare och roligare längdsskidspår anpassat för barn finns på flera ställen i närheten av Östersund. Även info om barnkidskola. Läs mer här!

Remonthagen i stadsområdet mellan  Körfältet och Solliden finns ett 1 km platt spår som går runt en lägda, här finns även ett vindskydd med grillplats.

Vid Spikbodarna finns 1km eller 2,5km spår. Fika kan man göra i vindskyddet eller på trappen till stugan.

Brunflo elljusspår erbjuder platta spår i början där man kan åka flera vändor, finns även en 2,5 km slinga. Fin grillplats och toalett finns.

Lugnviks elljusspår har ett platt spår på 1 km, här finns det grillplats och vindskydd i närheten av spåret.

Skidleken vid Lövsta ligger på Frösön vid korsningen Fröjavägen – Lövstavägen intill Lövstas elljusspår.
Här finns ved och vindskydd som ger möjlighet till grillning i pauserna och belysning som är tänd från skymningen och fram till klockan 22.00. Skidleken håller aldrig stängt, från och med vecka 7 till så länge snön ligger kommer den vara i full drift.

Östberget som ligger på Frösön med start vid utkikstornet finns en 2, 2 km sträcka med elljus ett skymningsljus som är tänt från eftermiddagen och släcks kl 22.00.

Barnskidskola
Frösö IF:s skidsektion bedriver verksamhet för barn och ungdomar från 4 år och uppåt. För de yngre barnen (4-7 år gamla) finns barnskidskolan vilken kör januari-mars. Träningsgrupperna vänder sig till barn och ungdomar från 7 år och uppåt.

Läs mer om barnskidskola i länken:
https://frosoif.se/skidor/

Två vuxna och två barn som åker längdskidor

Hund-och pulkaspår

I vissa av våra skidspår är det tillåtet att åka tillsammans med hund och/eller pulka.

Du kan åka med hund och/eller pulka i följande skidspår:

*Rannåsens skidspår
*Torråsens skidspår
*Odensala och anslutningsspåren från nedre Odensala upp via Småbodarna och Per Isakssonsvallen till Spikbodarnas skidområde
*Spikbodarnas samtliga tre skidspår (rött, gult samt svart skidspår) och *Spikbodarnas elljusspår
*Elljusspåret i Brunflo
*Elljusspåret i Lit
*Elljusspåret i Lugnvik
*Elljusspåret på Lövsta
*Elljusspåret på Östberget

I övriga kommunala skidspår är det ej tillåtet att åka med hund och/eller pulka. När det gäller åkning med hund i Torråsenspåret får skidåkaren starta från parkeringen vid snöupplaget i Lövlunda.

Åkning med hund och/eller pulka är endast tillåtet på den yta av spåret som är avsedd för skateåkning.

Hundägaren ska alltid ha sin hund kopplad och under strikt uppsikt och ska också ta upp efter sin hund. Stor hänsyn ska visas till andra som vistas i skidspåren.

Mer info spårförhållanden

Här finns några länkar och grupper som kan vara bra för mer info om aktuella förhållanden i skidspåren.

Östersund skidstadion lägger ut all information på deras facebooksida.

Det finns en facebookgrupp som heter Längdspår Östersund, där mycket dagsfärsk information läggs ut.

Här är en länk för statusuppdateringar för plogning av skidspår.

 

Östersunds skidstadion

Nationalarenan för skidskytte och Östersunds skidstadion, håller verkligen världsklass! Det finns upp emot 89 km vanliga spår att välja mellan.

Visa mer

Skidor på Storsjön

Skidor på Storsjön

Med milsvid utsikt kan du åka km efter km på preparerade längdspår på Storsjöns is med fjällen som fond. Vinterparken öppnar i februari 2024.

Visa mer

Fler skidspår nära stan

För åkning i naturen bland myrar med fjällkaraktär, i skogspartier eller vid elbelysta spår i kuperad terräng, finns flertalet ställen att utforska.

Visa mer

Två vuxna och två barn som åker längdskidor

Fursteli skidspår

Fursteli Gård ligger i Fugelsta ungefär en mil söder om Östersund. Skidspåren går från gården upp till Svartsjöarna. Alla är välkomna!

Visa mer

Skidkurs tord wiksten

Skidkurser & skidskytte

Lär dig grunderna i längdskidåkning, utveckla din befintliga förmåga eller prova på hur det är att vara en riktig skidskytt.

Visa mer

Saknar du utrustning?

Hyra av skidor/stavar/pjäxor gör du enkelt i Stadionbutiken på Östersunds skidstadion.

Visa mer

Barnvänlig skidåkning

Enklare och roligare längdsskidspår anpassat för barn finns på flera ställen i närheten av Östersund. Även info om barnkidskola. Läs mer här!

Visa mer

Hund-och pulkaspår

I vissa av våra skidspår är det tillåtet att åka tillsammans med hund och/eller pulka.

Visa mer

Mer info spårförhållanden

Här finns några länkar och grupper som kan vara bra för mer info om aktuella förhållanden i skidspåren.

Visa mer

Att bo, äta en god måltid och shopping

Här hittar du sidor för dig som vill stanna och bo över, hitta någon trevlig restaurang att äta en god måltid med bra lokala råvaror och ägna några timmar att kika i affärer.

Clarion Hotel Gran Östersund reception

Bo i Östersund

Här hittar du boendealternativ, som hotell, pensionat och vandrarhem. Östersund erbjuder även campingar med stugbyar och husbilsställplatser.

Vill du bo inne i stan? Centralt nära restauranger, butiker och nöjen. Eller söker du lugnet och närheten till naturen strax utanför staden, då finns den valmöjligheten då Östersund kan erbjuda både och.

Bo över i Östersund

Gäster på restaurang

God mat

Det finns gott om trevliga och unika matupplevelser här i Östersund. Passa på och njut av mat lagad från smaksäkra kockar med respekt för hållbarhet.

Här hittar du inspiration och tips på mat, lokalt öl och lokala råvaror. Passa på och njut av mat lagad från smaksäkra kockar med respekt för hållbarhet, gröda och jord. Här hittar du också flera mysiga caféer med hembakat på menyn och som när man smakat, snabbt längtar efter igen. Trevlig smakstund!

Äta i Östersund

Personer som går längs gågatan

Shopping

Östersunds gränder kantas av små mysiga butiker som inbjuder till god shopping av hantverk och bruksföremål.

I Östersund är det enkelt att shoppa och handla. Stadskärnan är liten och lätt att promenera igenom. Butikerna ligger tätt bredvid varandra och gränder och övriga shoppingator är väl sammanflätade.

Förutom våra små butiker med allt från lokala hantverksprodukter, försäljning av mathantverk, glastillverkning och övrig konst från länet, finns även de större kedjevarhusen med sportartiklar, dagligvaror och kläder.

Shoppa och handla i Östersund

 

Clarion Hotel Gran Östersund reception

Bo i Östersund

Här hittar du boendealternativ, som hotell, pensionat och vandrarhem. Östersund erbjuder även campingar med stugbyar och husbilsställplatser.

Visa mer

Gäster på restaurang

God mat

Det finns gott om trevliga och unika matupplevelser här i Östersund. Passa på och njut av mat lagad från smaksäkra kockar med respekt för hållbarhet.

Visa mer

Personer som går längs gågatan

Shopping

Östersunds gränder kantas av små mysiga butiker som inbjuder till god shopping av hantverk och bruksföremål.

Visa mer