Tio boktips för dig som vill uppleva Östersund – var du än är
Många författare har genom åren låtit sig inspireras av Östersund och Jämtlands län – Henning Mankell, Sara Strömberg, Beppe Wolgers, Sara Lundberg, Ola Nilsson, Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, Theres K Agdler, Karin Härjegård, Ulf Lundell, Aksel Lindström, Kjell Espmark, Gunnar Ekelöf och Solveig Vidarsdotter är bara några. Här kommer tio boktips där författarna valt Östersund som spelplats.
Nu kan du uppleva Östersund och Jämtland – var du än är.
”SKRED”-
av Sara Strömberg
Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden när han försvann spårlöst mitt på fjället för nästan två år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leder sökandet efter sanningen till ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.
”SLY” –
av Sara Strömberg
Ovanpå en igenbommad tågstation i Åre bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.
När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.
”Kallbaderskan bland fjällen” –
av Karin Härjegård
Kallbaderskan bland fjällen är en gripande feelgood-roman om sorg, kallbad och nya möjligheter, allt inbäddat i en storslagen fjällmiljö. Missa inte denna pärla som är första delen i en serie om livet kring ett våffelbruk i Tänndalen.
”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona” –
av Anneli Jordahl
Året är 1959 och 16-åriga Mona reser från en liten ort i Dalarna till storstaden Östersund. Hon tycker att Stortorget måste vara som Times Square i New York och älskar pulsen i staden med dans, musik och kaféer. Men som barnflicka, sover hon på soffan i vardagsrummet och är sällan ledig. När den stilige musikern Harold från Stora Blåsjön dyker upp blir de ett par. Anneli Jordahl utgår i sin roman från det Östersund där hennes föräldrar träffade varandra och hon själv föddes.
”Mitt första liv – den gudarna älskar dör inte”-
av Bodil Malmsten
2016 gick en av Sveriges mest älskade författare bort. Sitt första liv levde Bodil Malmsten i byn Bjärme, tre mil från Östersund, ”där himlen är som ett hammarslag i skallen”. I flera av sina böcker återvänder hon till det hon kallar den mest vidunderliga byn i mellersta Norrlands inland och fjälltrakter. Här lutar sig momma mot en solvarm vägg när oron tar rast, här kör moffa genom ”blindtarmskurvan”. Det är hit hon cyklar genom hundkexens vita flor i ljusa sommarnatten. ”Jag kommer alltid att vara född där, så är det med det.”
”Barmark” av Malin Nord
Anja och dottern Hanne måste lämna huset i den jämtländska byn Blekmyren. Hit kom Anjas mormor Signe efter att ha flytt över fjällen med sitt ofödda barn i magen under andra världskriget. Signe tvingas lämna kvar sin son hos sin bror i Norge för att ta sig över gränsen till fots och på skidor. Om fyra generationer kvinnor och hur sorg, smärta och förlust kan gå i arv. Malin Nord har använt sin hemby Handog, strax norr om Östersund, som inspiration till Blekmyren, den by som ”Barmark” kretsar kring.
”Till flickorna i sjön” av Elin Olofsson
I Elin Olofssons romaner är systraskap, kvinnlig frigörelse och självständighet i både historisk tid och nutid bärande teman. Många av romanerna utspelar sig i Gärningsberg, en ordlek med det Offerdal där författaren bor. ”Krokas” utspelar sig under andra världskriget i centralorten Krokom och senaste ”Herravälde” kretsar kring en fiktiv version av byn Anviken. ”Till flickorna i sjön” pendlar mellan hembyns oläkta sår och den relativa anonymiteten i en stad som i mycket liknar Östersund.
Birgerböckerna av Sara Strömberg och Anders Nilsson
Åtta böcker har det blivit om det lilla Storsjöodjursbarnet Birger, han som har mamma i skotska Loch Ness och pappa hemma i Storsjön. Det blir för trångt att bo flera i samma sjö när man är sjöodjur. I Anders Nilssons bilder och Sara Strömbergs text möter Birger pirater, hittar en önskesten, upptäcker vintern, möter andra fantastiska odjur och reser genom en hemlig gång till Skottland där han äntligen får träffa sin lillasyster Harriet. Alltid med vännen Gula fisken i släptåg och den bestämda devisen: ”Man får göra som man vill”.
”Norra latin” av Sara Bergmark Elfgren
Tamar Lominadze är femton år när hon flyttar från Östersund för att gå teaterlinjen på gymnasiet Norra Latin i Stockholm. I samma klass går Clea Borglund. De är födda på samma dag men kunde inte vara mer olika. I ”Norra latin” fortsätter Sara Bergmark Elfgren i samma anda som i Cirkeln-trilogin som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg. I korridorerna på den gamla skolan gömmer sig något overkligt, en kraft som inte kan nå henne i hemstaden Östersund.
”Storsjöodjuret” av Jonas Moström
Tre ungdomar ser något under isen en nyårsnatt. En lokal företagare griper möjligheten och startar ett Storsjöodjurscenter. Det hemliga sällskapet Jämtlands drabanter samlas för att stoppa invandring. Samtidigt som kriminalkommissarie Johan Axbergs farmor Rosin misshandlas på Frösön får hans vän läkaren Erik Jensen ta hand om ett drunkningstillbud i Sundsvall. Finns det ett samband? Något lurar under ytan i Jonas Moströms kriminalroman. Samtidigt närmar sig sommarens Storsjöyra.
”Trädet vid världens slut” och ”Labyrinten vid vägens ände”-
av Daniel Edfeldt
Efter fyra böcker i fantasyserien Hjälparbyrån går Daniel Edfeldt vidare med en serie för de något äldre, 9-12 år. På väg hem från fjällstugan krockar Williams familj med en älg. Will ser sin kropp åka iväg med ambulansen till sjukhuset, men kvar på olycksplatsen står hans själ. För att återförenas med sin kropp måste han ta sig till Livets träd genom tusen äventyr i en annan dimension. Idén till boken fick Daniel Edfeldt när han gick förbi Östersunds sjukhus på sin väg till jobbet.
”Hjortron och hjärtan” av –
Eva Swedenmark och Annica Wennström
Fem bärböcker har det blivit i serien som kretsar kring familjen Ponti i Östersund. Liselott driver resebyrå och Mario restaurangen La Stella och dramatiken finns i vardagen – allt det där som är livet. Författarduon har kallat sin genre för feelgood med taggtråd. Boktitlarna kombinerar bär med känslouttryck: ”Smultron och svek”, ”Vinbär och vemod”, ”Hallon och hat”, ”Lingon och lust” och nu senast ”Hjortron och hjärtan”. Maten är central i böckerna som också innehåller en del recept. De finns samlade i kokboken ”Kärlek och käk ur La Stellas skafferi”.
”Att föda ett barn”, ”Sörja för de sina”, ”Liv till varje pris-
” av Kristina Sandberg
Kristina Sandbergs trilogi om Maj Berglund, född Olausson, berättar om en hemmafrus liv under 1940- och 50-talet, om klass och kvinnors villkor. Maj lämnar Östersund för ett jobb på konditori i Örnsköldsvik i det sena 1930-talet. Där träffar hon Tomas, blir med barn, gifter sig och blir hemmafru. Men i sommarstugan i Optand söder om Östersund kunde hennes liv ha tagit en helt annan riktning med ungdomskärleken Erik. Genom trilogin återvänder hon till föräldrarna och Östersund vid flera tillfällen.